Marş împotriva terorismului la Tunis cu participarea unor lideri europeni, inclusiv şeful diplomaţiei române

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numeroşi oficiali străini, între care preşedintele francez Francois Hollande şi mai mulţi premieri sau miniştri de Externe, între care şi Bogdan Aurescu, participă la Marşul împotriva terorismului organizat la Tunis după atentatul de la muzeul Bardo din 18 martie. Manifestarea a început la ora locală 11.00, (13.00 ora României).

Marşul a pornit din piaţa Bab Saadoun şi se va încheia în faţa muzeului. Această clădire, unde se află o impresionantă colecţie de mozaicuri, a fost ţinta unui atac soldat cu 22 de morţi - 21 de turişti şi un poliţist - la 18 martie.

În jurul orei 12.00 (14.00 ora României), invitaţii de marcă îl vor însoţi pe preşedintele tunisian Beji Caid Essebsi pe o distanţă de câteva sute de metri de-a lungul muzeului, unde acesta va inaugura o stelă în memoria victimelor.

Preşedintele Caid Essebsi le-a cerut miercuri compatrioţilor săi să participe în număr mare la marş pentru "a arăta forţa Tunisiei" şi pentru a "trimite un mesaj în străinătate că Tunisia luptă împotriva terorismului". Tunisia, ţara care a marcat începutul Primăverii Arabe, şi-a încheiat perioada de tranziţie odată cu alegerile de la sfârşitul lui 2014, dar stabilitatea sa ar putea fi pusă în pericol de intensificarea ameninţării teroriste şi de dificultăţile economice şi sociale persistente, aflate la originea revoluţiei din 2011.

Hollande este prezent la acest eveniment, în pofida faptului că în Franţa are loc al doilea tur al alegerilor locale. Preşedinţii polonez şi palestinian, Bronislaw Komorowski şi Mahmoud Abbas, participă, de asemenea, la acest marş, alături de premierii italian şi algerian, Matteo Renzi şi Abdelmalek Sellal, şi de miniştrii de Externe din Spania, Jose Manuel Garcia-Margallo, Olanda, Bert Koenders, sau România, Bogdan Aurescu. 

Partidul islamist Ennahda, a doua forţă politică din Tunisia şi membru al coaliţiei guvernamentale, le-a cerut susţinătorilor săi să participe la marş pentru a "demonstra unitatea tunisienilor în faţa acestui pericol şi hotărârea lor de a-şi apăra patria şi (...) de a-şi păstra libetatea". Puternicul sindicat UGTT şi-a invitat, de asemenea, membrii să participe în număr mare la acest eveniment.

Frontul popular, coaliţia de stânga şi principala formaţiune a opoziţiei, a anunţat că nu va lua parte la marş, acuzând "ipocrizia" unora dintre participanţi, într-o aluzie clară la Ennahda. Purtătorul de cuvânt al Frontului, Hamma Hammami, a declarat că nu vrea ca marşul să fie "un mijloc de a acoperi responsabilităţile (...) din jurul proliferării terorismului". Numeroşi politicieni de stânga acuză partidul islamist că s-a arătat prea slab faţă de ascensiunea curentelor jihadiste în perioada în care s-a aflat la putere (sfârşitul lui 2011 - începutul lui 2014) şi că este responsabil, chiar complice, la asasinarea a doi membri ai Frontului Popular, Chokri Belaid şi Mohamed Brahmi, în 2013.

Atentatul din 18 martie a fost revendicat de gruparea Stat Islamic (SI). Dar Ministerul tunisian de Interne a afirmat că asaltul a fost condus de unul dintre liderii Phalange Okba Ibn Nafaa, o grupare afiliată Al-Qaida alungată de armată de mai bine de doi din munţii de la graniţa cu Algeria. 

Pe de altă parte, muzeul Bardo se pregăteşte să îşi reia activitatea normală. Vineri, acesta şi-a deschis porţile pentru elevi şi delegaţii, iar luni se va deschide pentru publicul larg. 

Şeful grupării jihadiste care a dat atacul asupra Muzeului Bardo, ucis

Autorităţile tunisiene a anunţat duminică un succes important împotriva mişcării jihadiste. În momentul în care marşul împotriva terorismului a început la Tunis, primul-ministru a anunţat că Abu Sakr, şeful grupării jihadiste responsabile de atentatul de la muzeul Bardo , se află printre cei nouă terorişti ucişi sâmbătă. Nouă "dintre cei mai periculoşi terorişti“ ai ţării au fost ucişi. Ministerul de Interne a anunţat duminică dimineaţă că forţele de securitate au ucis sâmbătă seara în regiunea Gafsa (centru Vest) luptători  ai grupării Phalange Okba Ibn Nafaa, principalul grup jihadist din Tunisia, acuzată de atacul de la Muzeul Bardo . 

Ministerul a acuzat Okba Ibn Nafaa, care are legături cu Al-Qaida din Maghrebul Islamic (AQIM), că ar fi spatele atacului asupra muzeului, deşi a fost revendicat de către organizaţia jihadistă rivală Statul Islamic.

Potrvit postului de radio tunisian, un lider al grupului, algerianul Abu Sakhr Lokmane, se află printre nouă morţi, dar ministerul de Interne nu a confirmat informaţia. Acest lucru a fost însă confirmat de primul-ministru în persoană.

Abu Sakhr a fost acuzat de ministrul de Interne, Najem Gharsalli că a "condus" atacul de la Muzeul Bardo. Grupul - care ar fi compus din zeci de oameni, străini şi tunisienii - este responsabil, potrivit autorităţilor, de moartea a şaizeci de poliţişti şi militare în decembrie 2012. Phalange Okba Ibn Nafaa a revendicat inclusiv atacul din 2014 împotriva casei ministrului de Interne de atunci.

Succesul acestei operaţiuni intervine la ora 11:00 (10:00 GMT), a începe un marş de popular ca autoritatile asteapta "zeci de mii de" a denunţa atacul Bardo care a ucis 22 de persoane, 21 de turisti străinilor şi un poliţist, un echilibru revizuit în sus sâmbătă după moartea unui francez grav rănit.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite