Lege istorică în Israel: la 65 de ani de la crearea Israelului, ultraortodocşii vor fi obligaţi să facă armata

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Reuters
FOTO Reuters

Duminică, Guvernul de la Ierusalim, condus de premierul Benjamin Netanyahu, a aprobat un proiect istoric, prin care ultraortodocşii vor fi obligaţi să execute stagiul militar obligatoriu, pentru prima oară de la crearea statului evreu în 1948.

Proiectul de lege, respins categoric de comunitatea ultraortodoxă, a fost conceput de o comisie specializată şi a fost votat de 14 miniştri dintre cei 18 ai Cabinetului, restul abţinându-se. „Azi, la 65 de ani de la crearea Israelului, prezentăm un proiect de lege pentru echivalarea serviciului militar”, a declarat Netanyahu la începutul şedinţei săptămânale a Consiliului de Miniştri.

Noua lege trebuie să treacă şi de Parlament pentru a intra în vigoare, iar dacă Knessetul (n.r. - Parlamentul unicameral al Israelului) o va proba, ea va fi implementată în următorii patru ani. „Avem un dublu obiectiv: să integrăm tinerii ultraortodocşi în rândul armatei şi al serviciuşui social şi, nu mai puţin important, să-i integrăm în forţa de muncă a ţării”, a subliniat Netanyahu.

Există o legătură între serviciul militar şi nivelul ridicat de sărăcie din comunitatea ultraortodoxă. Tinerii ultraortodocşi, ca să scape de serviciu militar, se angajează să nu părăsească academiile rabinice, în care studiază până la o vârstă înaintată, lucru care îi împiedică să lucreze.

Noua lege, care trebuie să intre în vigoare în 2017, va afecta în fiecare an aproximativ 8.000 de tineri ultraortodocşi, dintre care aproximativ 5.000 se vor înrola, fie în armată, fie în serviciul social. Însă, spre deosebire de ceilalţi tineri, care se înrolează la 18 ani, ultraortodocşii o vor putea face la 21 de ani.

În Israel, şi femeile, şi bărbaţii sunt obligaţi să facă armata. Bărbaţii fac trei ani, femeile, doi.

Premierul israelian a atras atenţia că proiectul de lege nu este complet, pentru că nu include şi comunitatea arabă. De altfel, trei miniştri care provin din partidul Israel Beitenu, care apară drepturile arabilor israelieni, nu au votat proiectul de lege, de teamă ca nu cumva să li se impună şi arabilor să facă armata. În momentul de faţă, arabii prestează muncă în folosul comunităţii în loc să facă serviciul militar.

Până acum, un asemenea proiect n-a fost propus, pentru că mai tot timpul ultraortodocşii, care reprezintă în jur de 10% din populaţia Israelului, au fost reprezentaţi în Guvern. Acum, cele două formaţiuni care reprezintă comunitatea - Shas şi United Torah Judaism - nu fac parte din coaliţia formată de Netanyahu la începutul anului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite