Neturei Karta, secta iudaică ce urăşte Israelul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secta iudaică numără aproximativ 10.000 de adepţi FOTO Reuters
Secta iudaică numără aproximativ 10.000 de adepţi FOTO Reuters

Organizaţia ultraortodoxă, prietenă cu preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, susţine că existenţa statului evreu este împotriva învăţămintelor din Tora.

Neturei Karta cer ajutor financiar pentru a trimite ambulanţe în Fâşia Faza, teritoriul palestinian guvernat de guprarea Hamas. Scopul „campaniei umanitare” a Gardienilor Oraşului, aşa cum s-ar traduce din aramaică numele secte evreice ultraortodoxe, se justifică pentru că au acelaşi ţel ca teroriştii islamici: anihilarea Israelului. Bineînţeles, motivele celor două grupări sunt oarecum diferite.

Neturei Karta susţin că existenţa statului evreu e o ofensă la adresa Domnului şi este contrară învăţămintelor din Tora, legea supremă a iudaismului care corespunde cu primele cărţi ale lui Moise din Vechiului Testament - Geneza, Exodul, Leviticul, Numeri şi Deuteronom. Ultraordocşii susţin că doar Mesia poate pune capăt „perioade de exil” pe care trebuie să o suporte evreii. De aceea, adepţii Neturei Karta din Israel refuză să voteze şi să primească orice fel de subvenţie.

Gardienii Oraşului susţin că crearea Israelului încalcă una dintre cele trei Jurămintele dintre Dumnezeu, poporul evreu şi celelalte naţiuni. Potrivit acordului, inclus în Talmudl, o carte care conţine tradiţia orală evreiască, popoarele au promis să nu-i maltratateze pe evrei, iar aceştia la rândul lor au promis să nu se răzvrătească împotriva celor care adoptă şi să nu migreaze în masă în Ţara Israelului.

Atât de mult urăsc adepţii Neturei Karta statul evreu încât refuză să atingă monezile şi bancnotele pe care apar simbolurile statului israelian, precum imaginile lui Theodor Herzl, părintele sionismului politic, şi ale lui Chaim Weizmann, primul preşedinte israelian.

Dintre toţi adepţii sectei Mosche Hirsch iese clar în evidenţă. Deşi stă în Ierusalim, niciodată nu a acceptat cetăţenia israeliană. Credea că odată cu Holocaustul naziştii au împlinit voia Domnului şi că statul evreu lansa atacuri asupra altor ţări pentru a creşte imigraţia evreilor în Israel. Hirsch a fost ministru pentru problemele evreilor în cabinetul lui Yaser Arafat. În 1998, când Autoritatea Naţională Palestiniană a decis să coexiste cu israelienii, Hirsch a spus: „În opinia mea, trebui să-i aruncăm în mare”.

Deşi Neturei Karta susţin că secta numără mii de adepţi, potrivit estimărilor sunt doar 10.000. Jumătate stau în Ierusalim, iar restul în Londra şi New York. Nu sunt singurii evrei care urăsc statul Israelului, dar cu siguranţă sunt cei mai exotici, scrie „ABC”. Pancartele lor cu „sioniştii nu sunt evrei, evreii nu sunt sionişti” atrag atenţia.

Secta Gardienilor a fost fondată în 1938, la Ierusalim ca o facţiune a Agudat Israel, un partid politic ultraordox care s-a opus cauzei sioniste, adică stabilirii în Palestina a patriei evreilor. Cu timpul Agudat Israel şi-a schimbat poziţia şi a ajuns să facă parte din câteva guverne israeliene.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite