La şapte ani de la Primăvara arabă, în Tunisia au loc noi proteste violente pe fondul deteriorării situaţiei economice din ţară VIDEO
0Un om a murit în condiţii încă necunoscute în Tebourba, la sud de Tunis, unde au avut loc ciocniri luni noapte, a declarat marţi Ministerul Sănătăţii, în timp ce în multe oraşe tunisiene se desfăşurau proteste. Zeci de persoane au fost arestate şi câteva clădiri publice au fost deteriorate în timpul ciocnirilor, potrivit Ministerului de Interne.
Poliţia din Tunisia a utilizat gaze lacrimogene pentru a dispersa demonstranţii adunaţi în oraşele Thala şi Kasserine pentru a protesta faţă de preţurile ridicate şi introducerea unor noi taxe. Potrivit informaţiilor, au avut loc altercaţii între protestatari şi forţele de ordine.
În Kasserine, oraş sărac în centrul ţării, câteva zeci de tineri au ars pneuri şi au aruncat cu pietre în ofiţerii de securitate, care au răspuns cu gaze lacrimogene, a declarat un corespondent AFP.
În Sidi Bouzid, un alt oraş din centrul ţării care în decembrie 2010 a fost parte a protestului social, care a marcat începutul primăverii arabe, drumurile au fost blocate cu pietre şi anvelope.
Şomajul crescut, inflaţia, preţurile din ce în ce mai mari şi taxele mari pe importuri – sunt câteva dintre motivele care au generat demonstraţiile.
Tunisia, văzută ca fiind singurul succes democratic din grupul naţiunilor implicate în revoltele „primăverii arabe” din 2011, este grav lovită din punct de vedere economic. Ţara depune eforturi susţinute pentru a-şi reface economia, cu atât mai mult cu cât cele două atacuri teroriste din 2015 au vizat un sector vital, sectorul turismului, care asigură 8% din PIB-ul ţării.