Iran: mai mulţi jurnalişti au fost arestaţi, iar redacţiile percheziţionate de autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnaliştii iranieni se confruntă cu o perioadă marcată de puternice represalii din partea autorităţilor statului.  FOTO: CNN
Jurnaliştii iranieni se confruntă cu o perioadă marcată de puternice represalii din partea autorităţilor statului.  FOTO: CNN

Securitatea iraniană a percheziţionat duminică cel puţin patru redacţii şi au arestat mai mulţi jurnalişti în ceea ce pare a fi o acţiune susţinută pentru a intimida mass-media înainte de organizarea alegerilor prezidenţiale programate pentru luna iunie, conform ziarului britanic „The Guardian.”

Surse de la Teheran au declarat că ziarele reformiste „Etemaad”, „Shargh”, „Bahar” şi „Arman” au fost ţinta unui grup de oficiali îmbrăcaţi în haine civile care au percheziţionat  birourile, au confiscat documente şi au reţinut ma mulţi jurnalişti. Redactorul-şef al ziarului „Etemaad” se află printre cei 10 jurnalişti arestaţi.

Agenţia de ştiri „Mehr” din Iran a confirmat că mai mulţi jurnalişti au fost reţinuţi, iar cei care au făcut arestările aveau mandate emise de autorităţile judecătoreşti.

Alţi doi jurnalişti au fost reţinuţi sâmbătă, potrivit site-ului Kaleme, apropiat de liderul opoziţiei din Iran, politicianul Hossein Mousavi. A fost raportat că cei doi sunt reţinuţi în închisoarea Evid din capitala Teheran.

Motivele din spatele arestărilor de duminică nu sunt încă foarte clare, însă reporterii agenţiei Mehr au spus că jurnaliştii arestaţi au fost acuzaţi de cooperare cu organizaţiile mas-media persane din afara ţării, fiind numite „anti-revoluţionare.”                

Anterior, autorităţile din Iran au arestat oameni despre care au pretins că aveau legături cu mass-media străină, în special cu serviciul persan de ştiri al BBC, care nu este agreat de oficialii republicii islamice, însă se bucură de popularitate în rândul cetăţenilor.

De asemenea, autorităţile judecătoreşti au ordonat duminică verificarea site-ului conservator de ştiri „Tabnack” care se bucură de popularitate printre iranieni şi care este apropiat fostului candidat la preşedinţie, Mohsen Rezaee. Arestarea jurnaliştilor în Iran nu se limitează doar la cei care sunt apropiaţi de reformişti. Ali Akbar Javanfekr, consilierul în mass-media al preşedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad, a primit o pedeapsă cu închisoarea de şase luni, în septembrie.

Iranul este în prezent ţara cu al doilea cel mai dur regim faţă de jurnalişti, având 45 dintre aceştia în spatele gratiilor, conform Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor din New York.

Nici jurnaliştii iranieni care lucrează în afara ţării sau trusturile media din interiorul Iranului nu sunt feriţi de represiunea statului. Unii jurnalişti exilaţi au relatat că familiile lor rămase în Iran au fost hărţuite în mod repetat şi supuse interogatoriilor. Anul trecut, oficialii din Iran au hotărât închiderea biroului din Teheran al agenţiei Reuters şi cel puţin un angajat a fost interogat.

Situaţia jurnaliştilor independenţi din Iran se înrăutăţeşte pe zi ce trece”, a susţinut în octombrie Rob Mahoney, directorul adjunct al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor. „Persecutările şi încarcerările sunt o încercare a autorităţilor de a forţa mass-media către tăcere şi auto-cenzură. Comunitatea internaţională trebuie să se pronunţe împotriva unor astfel de acţiuni."

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite