Istoria necunoscută a lui „Schindler al Boliviei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copii evrei în vremea celui de-al Doilea Război Mondial FOTO timesnow.tv
Copii evrei în vremea celui de-al Doilea Război Mondial FOTO timesnow.tv

O poveste uimitoare a ieşit la iveală la cinci decenii de la moartea unui fost magnat al cositorului din America de Sud. Mauricio Hochschild, născut Moritz, la Biblis, în Germania, merită pe deplin să fie numit „Schindler al Boliviei“, mai ales că a salvat de la moarte mai mulţi evrei decât mult mediatizatul său conaţional şi coleg de breaslă Oskar Schindler.

Cât a trăit, germanul de origine evreiască Mauricio Hochschild, născut în 1881 în micuţul orăşel Biblis din landul Hessa şi emigrat în 1921 în Bolivia, a fost hulit pentru că nu se gândea decât la profit. Însă fostul magnat al cositorului din America de Sud a dat dovadă şi de generozitate înainte şi în vremea celui de-al Doilea Război Mondial, un lucru neştiut pe timpul vieţii sale şi care a ieşit la iveală abia acum din tonele de documente ale companiei miniere Comibol.

Mauricio Hochschild a salvat de la moarte mii de evrei, mult mai mulţi decât fostul industriaş german Oskar Schindler, a cărui listă a inspirat unul dintre cele mai frumoase filme făcute vreodată.

După mai multe peregrinări, Moritz Hochschild şi soţia sa s-au stabilit în Bolivia în 1921. În această ţară din America de Sud bogată în resurse naturale germanul de origine evreiască avea să construiască un imperiu minier şi să devină „Don Mauricio“. Acum, la 52 de ani de la moartea sa, survenită la Paris, este supranumit „Schindler al Boliviei“. Secretul său a început să iasă la iveală acum câţiva ani, când directorul pentru Arhive al Comibol, Edgar Ramirez, a decis să pună hârtiile în ordine.

Am triat documentele contabile, raporturile miniere şi economice, după care am ajuns la documente legate de Mauricio Hochschild, căruia statul bolivian i-a naţionalizat compania în 1952 pe motiv că a sărăcit ţara, povesteşte pentru AFP Edgar Ramirez.

Când am ajuns la documentele legate de Hochschild, o poveste uimitoare şi interesantă a început să capete contur, îşi aminteşte el.

Mauricio Hochshild FOTO librosmaravillosos.com

Una dintre puţinele fotografii cu Don Mauricio Hochshild FOTO librosmaravillosos.com

Arhivarul a găsit contractul de muncă al lui Erico Nagel Thale, născut la Leipzig în 1904 şi emigrat în Bolivia la vârsta de 32 de ani, împreună cu mama sa, Ana, de 74 de ani. Cei doi au fost aduşi într-o ţară îndepărtată şi complet străină obiceiurilor lor pentru a fi salvaţi dintr-o ţară intrată sub dominaţia naziştilor. Pe lângă acest contract de muncă şi multe altele, au fost găsite şi nişte scrisori. Într-una dintre ele, creşa Miraflores din La Paz îi cerea ajutorul financiar pentru a se pregăti de sosirea a unui număr mare de copii evrei. Într-alta, Guvernul francez îi solicita contribuţia la transferul a aproape o mie de copii orfani evrei în Bolivia.

Laboratorul chimic Hochshild

Laboratorul chimic Hochshild

Profitând de prietenia pe care o avea cu preşedintele bolivian de la acea vreme, German Busch (1937-1939), el l-a convins să semneze un decret ce înlesnea stabilirea evreilor în ţara sa. Decretul, semnat în 1938, era rezervat angajării agricultorilor, dar a reprezentat o portiţă de intrare şi un colac de salvare pentru mii de evrei ameninţaţi cu moartea. În strict secret, Bolivia a devenit o gazdă pentru poeţi, istorici, profesori, mici afacerişti etc., spune Edgar Ramirez.

„A salvat multe suflete de Holocaust aducându-le în Bolivia şi creând locuri de muncă“, explică la rândul ei pentru AFP Carola Campos, şefa Serviciului de comunicare al Comibol.

Potrivit jurnalistului şi istoricului Robert Brockmann, Mauricio Hochschild a adus aproximativ 9.000 de evrei în Bolivia până în 1939. În 1940, Bolivia număra 15.000 de evrei.

Fostul magnat le-a asigurat cheltuielile legate de transport şi de instalare. Imigranţii erau duşi iniţial la o fermă din regiunea Yungas, după care erau ajutaţi să se integreze în societatea boliviană. Puţini dintre ei au reuşit. Odată salvaţi, mulţi dintre ei au plecat ulterior spre Statele Unite, Argentina, Brazilia sau Israel.

După ce şi-a îndeplinit misiunea în Bolivia, Maurico Hochschild a emigrat în 1944 la Paris, unde a murit 21 de ani mai târziu fără a-şi dezvălui secretul.

UNESCO a preluat colecţia de documente de la Comibol şi le-a inclus în registrul „Memoria lumii“. De asemenea, Muzeul Minerilor din Bolivia o va publica pe site-ul său de internet, pentru a o face accesibilă tuturor.

În prezent, Bolivia mai numără doar 500 de evrei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite