Insulele Solomon îşi deschid uşile pentru China şi provoacă furie în Australia: „Nu vrem o mică Cubă în largul nostru”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manasseh Damukana Sogavare, premierul prochinez al Insulelor Solomon FOTO EPA-EFE
Manasseh Damukana Sogavare, premierul prochinez al Insulelor Solomon FOTO EPA-EFE

Guvernul australian este furios. „Nu vrem o mică Cubă în largul nostru”, a declarat vicepremierul Barnaby Joyce. Alţi oficiali evocă un viitor Djibouti în Pacific, aluzie la mica ţară din estul Africii unde se află singura bază militară chineză din străinătate. Motivul? Premierul prochinez al Insulelor Solomon tocmai a semnat un tratat de securitate cu regimul de la Beijing.

Arhipelagul Solomon, cu o populaţie de 650.000 de locuitori, a intrat de marţi sub „protecţia” Chinei.

Textul tratatului de securitate nu a fost făcut public, nici înainte de semnare, nici după, nici măcar miercuri în cadrul şedinţei Parlamentului Solomon, spre nemulţumirea opoziţiei. Dar o versiune preliminară scursă în martie în presă a provocat o undă de şoc, mai ales în Australia. Conform textului, China poate mobiliza poliţişti şi militari în acest arhipelag situat la 200 de kilometri nord-est de Australia.

Este un act insuportabil pentru Australia, care se declară îngrijorată, la fel ca aliaţii săi american şi japonez, de ambiţiile Chinei în Pacific.

Premierul Manasseh Sogavare se justifică prin faptul că are nevoie de ajutor pentru a face faţă tulburărilor recurente care agită arhipelagul şi insistă să fie respectate „interesele suverane” ale ţării sale.

O explicaţie greu de digerat de Australia, care joacă de ani buni rolul pompierului în Solomon. De exemplu, în noiembrie anul trecut, Canberra a trimis 200 de militari pentru a restabili liniştea pe Insula Malaita, a cărei populaţie a ieşit în stradă pentru a denunţa creşterea costului vieţii şi politica prochineză a lui Sogavare. Cu un an mai înainte, Sogavare a întrerupt relaţiile cu Taiwanul pentru a face plăcere Chinei.

De altfel, cu răbdare şi tact, China îşi întinde puţin câte puţin tentaculele în Pacific, aducând pe „Noul drum al mătăsii” rând pe rând Fiji, Vanuatu şi Samoa. În timp ce investeşte 400 de milioane de euro în aceste ţări, China susţine că nu are niciun obiectiv geopolitic. Însă nimeni nu o crede.

Într-un comunicat comun, Statele Unite, Noua Zeelandă şi Australia se declară preocupate de tratatul de securitate dintre Insulele Solomon şi China.

Există „îngrijorări în legătură cu proiectul de cooperare în materie de securitate între Insulele Solomn şi Republica Populară Chineză şi riscurile serioase pe care îl reprezintă pentru o zonă indo-pacifică liberă şi deschisă”, a declarat purtătoarea de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă, Adrienne Watson.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite