Guvernul irakian propune o lege care discriminează puternic femeile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva zeci de femei au protestat sâmbătă, 8 martie, la Bagdad, faţă de un proiect de lege propus de guvernul irakian, prin care devine legală căsătoria fetiţelor de nouă ani, dar şi oferirea custodiei copiilor exclusiv tatălui.

Acest proiect de lege se bazează pe legea islamică de interpretare şiită şi permite clericilor musulmani să ia decizii în privinţa căsătoriei, divorţurilor şi moştenirilor. Proiectul de lege va fi votat în Parlamentul irakian în următoarele săptămâni.

Protestatarele au organizat manifestaţia de Ziua Internaţională a Femeii, pentru a-şi arăta dezaprobarea faţă de măsurile discriminatorii ale guvernului de la Bagdad.

„În această zi de sărbătoare pentru femei, femeile din Irak plâng“, au strigat irakiencele pe străzile capitalei, măcinată de tensiuni continue între şiiţi şi suniţi, soldate cu sute de atentate sângeroase în ultimul an.

„Acest act este o crimă împotriva umanităţii. Le ia fetiţelor dreptul de a avea o copilărie normală“, a declarat Hanaa Eduar, o activistă importantă pentru drepturile omului.

Reprezentantul Naţiunilor Unite în Irak, Nickolay Mladenov, a condamnat legislaţia. Mladenov a scris pe Twitter un mesaj în care afirmă că proiectul de lege „ameninţă drepturile fundamentale ale femeilor, protejate de legislaţia internaţională“.

Conform viitoarei legi, impusă de valorile islamice ale administraţiei şiite, fetele care ajung la pubertate, inclusiv de la vârsta de nouă ani, devin eligibile pentru căsătorie. În plus, tatăl devine singurul tutore al copiilor săi după ce aceştia împlinesc doi ani. Legea stipulează, de asemenea, faptul că un bărbat are dreptul de a insista să întreţină relaţii sexuale cu soţia sa, oricând doreşte, făcând astfel imposibilă acuzaţia de agresiune sexuală între soţi.

Proiectul legislativ a fost numit Legea Ja'afari, după al şaselea imam şiit Ja'afar al-Sadiq, care a fondat un nou set legislativ pentru societatea musulmană.

Iniţiatorul Legii Ja'afari este chiar ministrul de Justiţie, Hassan al-Shimari, numit în funcţie pe 25 februarie şi membru al Partidului islamist şiit Fadila.

Partidele şiite religioase au încercat să promulge o versiune asemănătoare a acestei legi în 2003, în timpul ocupaţiei americane, dar s-au lovit de protestele laicilor irakieni. Activiştii speră că legea nu va trece de Parlament, deoarece laicii se opun, iar tensiunile politice sunt în creştere, înaintea alegerilor naţionale de pe 30 aprilie.

În prezent, legislaţia irakiană acordă femeilor drepturi în ceea ce priveşte mariajul, moştenirile, custodia copiilor, fiind considerată una dintre cele mai progresiste din Orientul Mijlociu. Şiiţii religioşi care doresc promulgarea noilor norme legislative susţin că actual statut al femeii încalcă regulile Sharia (legea islamică).

Irakul rămâne un stat profund divizat, cu lupte zilnice între şiiţi, sunniţi şi laici. Anul 2013 a fost cel mai sângeros, după retragerea Armatei SUA , din cauza intensificării atentatelor teroriste, care au devenit o parte din cotidian. Administraţia şiită doreşte impunerea unei agende islamice, prin limitarea drepturilor femeilor, dar se loveşte încă de opoziţia partidelor laice.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite