Germania şi China, într-o „relaţie specială“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între Berlin şi Beijing pare să se dezvolte o adevărată simbioză economică, astfel că unii analişti se întreabă dacă această relaţie nu ar putea fi în detrimentul restului Europei.

Pentru a doua oară în decurs de şapte luni, cancelarul german, Angela Merkel, a mers în vizită în China pentru a se întâlni cu liderii acestei ţări, deşi astfel de consultări au loc o dată pe an, notează „The New York Times".

Vizita are loc în contextul în care între cele două state se dezvoltă „o relaţie specială", Germania fiind cel mai important partener comercial din Uniunea Europeană al Chinei, în timp ce China reprezintă una dintre principalele destinaţii pentru investiţiile companiilor germane, arată o analiză publicată de European Council on Foreign Relations (ECFR). Relaţia dintre prima putere economică din Europa şi a doua la nivel mondial are toate şansele să devină tot mai solidă. În plus, având în vedere problemele economice din Europa, „chinezii se gândesc dacă este posibil ca din criza datoriilor să rezulte o «Europă germană» (...) considerând Berlinul ca fiind locul în care trebuie să meargă pentru a rezolva lucrurile", consideră analistul Jonas Parello-Plesner.

Zona euro, motiv de îngrijorare

De altfel, criza datoriilor a fost adusă rapid în discuţie la întâlnirea pe care cancelarul Angela Merkel a avut-o cu premierul Wen Jiabao. „Criza financiară mondială şi a datoriilor suverane europene are consecinţe din ce în ce mai grave la nivelul lumii. China şi Germania trebuie să întărească încrederea pe plan internaţional", a afirmat Wen Jiabao, adăugând că cele două puteri trebuie să răspundă împreună provocărilor, relevă „Le Figaro". Premierul Chinei consideră că, în momentul de faţă, există două îngrijorări majore: posibilitatea ca Grecia să părăsească zona euro şi măsurile de redresare pe care le vor lua Italia şi Spania.

Chiar dacă aceste comentarii nu sunt tocmai obişnuite din partea Chinei, care consideră că guvernele nu trebuie să se amestece unele în treburile altora, liderii ţării sunt tot mai îngrijoraţi, mai ales că firmele chineze vor să se extindă în Europa. În aceste condiţii, Merkel, care a fost însoţită de o delegaţie de miniştri şi de oameni de afaceri, a încercat să atenueze sentimentul de nelinişte pe care îl are China.

„I-am spus premierului Wen că multe reforme sunt în curs de realizare şi că există o voinţă politică absolută de a face din nou din euro o monedă puternică", a declarat cancelarul german.

Wen Jiabao s-a declarat ceva mai încrezător în zona euro după discuţiile avute cu Angela Merkel. Întâlnirea celor doi a coincis cu semnarea unui acord prin care China cumpără 50 de avioane, în valoare de 3,5 miliarde de dolari, de la Airbus. Totodată, premierul chinez a afirmat că ţara sa doreşte să investească în continuare în Uniunea Europeană. ABC News notează că Wen Jiabao a afirmat că Beijingul este dispus să cumpere obligaţiuni europene atât timp cât poate evalua riscurile şi să ajute „Troica" (Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană) să sprijine ţările îndatorate să „depăşească greutăţile".

O posibilă problemă

Apropierea dintre China şi Germania ar putea reprezenta însă o problemă pentru res­tul Europei, notează European Council on Foreign Relations. Având în vedere că liderii chinezi preferă să o asculte pe Angela Merkel vorbind despre criza datoriilor, „viitoarele relaţii dintre Europa şi China vor fi determinate de evoluţia rapidă a relaţiilor dintre Germania şi China", consideră analistul Hans Kundnani.

„Pericolul presupus de această nouă relaţie specială constă în faptul că ar putea submina interesele strategice şi economice europene", scrie acesta.
Potrivit analizei ECFR, această relaţie specială ar trebui transformată într-un „real" parteneriat între Europa şi China. De pildă, UE ar trebui să identifice modalităţile prin care Europa poate ajuta Germania în relaţiile sale cu China, un exemplu constând în dezvoltarea unor mai bune reglementări în privinţa achiziţiilor publice sau în negocieri pentru accesul la materii prime. Statele membre UE ar trebui să se coordoneze mai bine şi să încerce să găsească un nou format pentru dezvoltarea relaţiilor cu Beijingul.

Încă înainte ca Merkel să ajungă în China, oficiali germani, citaţi de „The Financial Times", au afirmat că aceasta va vorbi pentru Europa ca un întreg, iar relaţiile dintre Berlin şi Beijing nu se vor dezvolta în detrimentul celor dintre UE şi China.

"Criza financiară mondială şi a datoriilor suverane europene are consecinţe din ce în ce mai grave la nivelul lumii. China şi Germania trebuie să întărească încrederea pe plan internaţional."
Wen Jiabao premierul Chinei

"I-am spus premierului Wen că multe reforme sunt în curs de realizare şi că există o voinţă politică absolută de a face din nou din euro o monedă puternică.
Angela Merkel cancelarul Germaniei

Drumurile chinezilor trec pe la Berlin

Aproape jumătate din exporturile către China din Uniunea Europeană provin din Germania. De asemenea, aproape un sfert din importurile în Uniunea Europeană din China ajung în Germania. În 2011, schimburile bilaterale dintre cele două puteri au ajuns la 169 de miliarde de dolari, în creştere cu 18,9% în raport cu anul precedent. Liderii chinezi „consideră că nu au altă soluţie în afară de a trece prin Germania pentru a aborda Europa", a declarat pentru AFP cercetătorul Hans Kundnani de la ECFR.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite