Franţa, India, Malaysia şi Chile, alertate de scurgeri masive de informaţii tehnice de la DCNS despre submarinul Scorpène

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constructorul naval francez DCNS a fost victima unei scurgeri masive de informaţii tehnice confidenţiale despre submarinele din clasa Scorpène, ceea ce ar putea să alarmeze armatele indiană, malaysiană şi chileană, care le utilizează, dezvăluie în ediţia de miercuri ziarul „The Australian“, citat de AFP.

Grupul DCNS, deţinut în proporţie de 62% de statul francez, a declarat pentru AFP că „autorităţile naţionale în domeniul securităţii“ franceze „anchetează“, fără să ofere alte detalii.

„Această anchetă va stabili natura exactă a documentelor care au făcut obiectul acestor scurgeri, eventualele prejudicii aduse clienţilor noştri şi responsabilităţile“, a adăugat grupul.

Cele 22.400 de pagini divulgate, pe care cotidianul australian scrie că le-a consultat, detaliază capacităţile de luptă ale submarinelor de tip Scorpène produse de DCNS, concepute pentru Marina indiană, dar din care Malaysia şi Chile au achiziţionat mai multe unităţi.

Brazilia urmează să folosească şi ea submersibile de acest tip, începând din 2018.

Scurgerea de informaţii ar putea să îngrijoreze, de asemenea, Australia, care a încheiat în aprilie un contract în valoare de 50 de miliarde de dolari australieni (38 de miliarde de dolari americani) cu Grupul DCNS în vederea conceperii şi fabricării viitoarei sale generaţii de submarine.

Premierul australian Malcolm Turnbull a recunoscut că această scurgere de informaţii este „îngrijorătoare“, însă a minimalizat eventualul impact asupra Australiei.

„Submarinul pe care îl vom construi noi sau pe care-l vom construi împreună cu francezii se numeşte Barracuda şi este total diferit de Scorpène, conceput pentru Marina indiană“, a declarat el pentru postul australian Channel Seven.

„Avem dispozitive de protecţie dintre cele mai performante a informaţiilor noastre în domeniul Apărării, indiferent că este vorba despre schimburi cu alte ţări sau în Australia“, a adăugat el.

Scurgere de informaţii în India?

Scurgerea de informaţiii nu are „vreo legătură cu viitorul program privind submarinul Guvernului australian“, a adăugat, citat într-un comunicat, Christopher Pyne, ministrul australian al Industriei Apărării.

Acest program, precizează ministrul, „se desfăşoară în cadrul foarte strict care reglementează modul în care toate informaţiile şi datele tehnice sunt gestionate şi vor fi gestionate pe viitor“.

Documentele descriu, între altele, sondele vaselor, sistemele de comunicaţii şi navigaţie ale acestora, iar 500 de pagini sunt consacrate în mod exclusiv sistemului lansatoarelor de torpile, precizează „The Australian“.

Potrivit cotidianului, DCNS ar fi sugerat că scurgerea ar putea să provină mai degrabă din India decât din Franţa.

Datele ar putea, totuşi, să fi fost scoase afară din Franţa, în 2011, de către un fost ofiţer din cadrul Marinei franceze care era, la vremea respectivă, contractant al DCNS.

Documentele ar putea să fi tranzitat societăţi din Asia de Sud-Est înainte să fie trimise unei întreprinderi din Australia, continuă ziarul.

Contractul cu privire la submarinele australiene a fost atribuit DCNS, însă sistemul de luptă secret al celor 12 submarine de tip Shortfin Barracuda este furnizat de către Statele Unite.

Submersibilele australiene sunt versiuni reduse ale submarinelor franceze Barracuda.

DCNS afirmă pe site că Scorpène este echipat cu tehnologia cea mai avansată şi mai bine protejată, ceea ce-l transformă în cel mai letal dintre submarinele convenţionale din istorie.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite