FOTO VIDEO „Que bolá Cuba?“ Barack Obama, la pas prin Havana

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AP
FOTO AP

Preşedintele american Barack Obama a sosit în Cuba duminică, devenind primul şef de stat american în funcţie care vizitează această ţară în ultimii aproape 90 de ani.

Air Force One a aterizat la Havana la ora locală 16.18 (22.18, ora României).

Ţinând o umbrelă în mână, preşedintele a fost întâmpinat, în timp ce cobora zâmbind din avion - împreună cu Prima Doamnă Michelle Obama şi cele două fiice Sasha şi Malia - de către oficiali cubanezi de rang înalt, între care ministrul de Externe Bruno Rodríguez Parrilla, şi de către ambasadorul american în Cuba Jeffrey DeLaurentis.

„¿Que bolá Cuba? (Ce mai faceţi?) Tocmai am aterizat aici şi abia aştept să mă întâlnesc şi să primesc veşti direct de la poporul cubanez“, a scris preşedintele american pe Twitter imediat ce a sosit la Havana, relatează Mediafax.

Această vizită - rezultatul unei schimbări de politică uluitoare survenite în decembrie 2014 - este menită să strângă relaţiile dintre cei doi vechi inamici şi „să exorcize una dintre ultimele fantome ale Războiului Rece“, comentează „The New York Times“.

Obama se bucură de o mare susţinere în eforturile sale de normalizare a relaţiilor dintre Washington şi Havana, atât în rândul poporului cubanez, care-l consideră pe şeful statului american drept o personalitate a transformării, cât şi în Statele Unite, unde interesul faţă de Cuba este tot mai puternic, adaugă cotidianul american, citat de Mediafax.

Liderul de la Casa Albă, însoţit de Prima Doamnă Michelle Obama, fiicele lor Sasha şi Malia şi soacra sa Marian Robinson, a început vizita în Cuba ca turist, străbătând străzile din vechea Havană.

O ploaie a început duminică, la ora locală 16.00 (22.00, ora României), cu câteva minute înainte de sosirea preşedintelui american pe tărâm cubanez, iar străzile Havanei păreau ciudat de pustii. Doar câteva maşini circulau pe arterele principale. În vechea Havană şi în apropierea sediului Ambasadei Statelor Unite, pe bulevardul Malecón, către Golful Havana, doar turiştii păreau interesaţi de o plimbare.

După plimbarea pe străzile Havanei, Obama a mers la la sediul ambasadei Statelor Unite în Cuba, unde, în august, steagul american a fost ridicat pentru prima dată după ce Dwight D. Eisenhower, preşedintele de la acea vreme, a întrerupt relaţiile diplomatice cu insula comunistă, în 1961.

Apoi preşedintele american s-a întâlnit cu cardinalul Jaime Ortega, care a jucat un rol central în negocierile secrete ce au condus la apropierea iniţială, în 2014. Cardinalul a efectuat o vizită clandestină la Casa Albă, ca interlocutor din partea Papei Francisc, în vederea impulsionării unui acord între Barack Obama şi Raul Castro.

A treia întâlnire între Barack Obama şi Raul Castro

Agenda vizitei - care reflectă contradicţiile ce pot complica relaţiile dintre Statele Unite şi Cuba - include între altele o întâlnire, luni, cu Raul Castro, la Palatul Revoluţiei, sediul Guvernului comunist, şi o întâlnire, marţi, cu un grup de disidenţi, foste victime ale reprimării regimului.

Obama este însoţit de o amplă delegaţie de membri ai Congresului din ambele partide care-i susţin îndemnul de anulare a embargoului impus Cubei - ce se profilează în continuare ca un obstacol în calea apropierii dorite de preşedinte. Din delegaţie fac parte, de asemenea, zeci de oameni de afaceri americani, în căutare de oportunităţi pe această insulă din Caraibi.

Obiectivul lui Barack Obama, care va pleca de la Casa Albă în zece luni, este clar, şi anume să facă ireversibilă dezgheţarea relaţiilor dintre Washington şi Havana indiferent de cine îl va succeda în 2017. La rândul său, Raul Castro va pleda din nou pentru anularea embargoului american, scrie AFP.

Cu câteva zile înainte de sosirea lui Obama la Havana, Trezoreria americană a făcut un mic pas înainte, permiţând lanţului Starwood să deschidă două hoteluri în capitala Cubei. Însă Cuba are aşteptări mai mari, şi anume să fie vizitată de turişti americani, să poată participa la tranzacţii internaţionale şi să atragă investiţii străine pentru susţinerea reformelor economice lansate de Raul Castro.

Pe de altă parte, aflat în faţa monumentului eroului naţional cubanez Jose Marti, Barack Obama a promis să discute cu Raul Castro despre respectarea drepturilor omului în Cuba. Duminică, zeci de activişti ai asociaţiei Doamnelor în Alb, considerată ilegală de autorităţile cubaneze, au fost arestataţi la Havana.

„Nu cred că vizita lui Obama va avea un impact imediat asupra politicii cubaneze. Obiectivul vizitei este mai larg. Este vorba de consolidarea normalizării diplomatice indiferent de cine va fi noul locatar de la Casa Albă“, apreciază Michael Shifter, directorul centrului de reflecţie Dialog Inter-American.

Obama a trimis în Cuba prima scrisoare după 50 de ani de întrerupere a serviciilor poştale

„Dragă Ileana. Sper ca această scrisoare - care va ajunge la tine prin primul zbor poştal între Statele Unite şi Cuba după mai bine de 50 de ani - să rămână o amintire a unui nou capitol între ţările noastre“, este răspunsul pe care i l-a dat Barack Obama unei cubaneze de 76 de ani, Ileana Yarza, care şi-a împărtăşit preşedintelui american dorinţa de a-l vedea, relatează cotidianul francez „Le Figaro“, citat de Agerpres.

Scrisoarea preşedintelui american, al cărei conţinut a fost făcut public de Casa Albă înainte ca ea să fie pusă într-un plic timbrat, se preconiza să ajungă pe insulă înainte de sosirea lui Barack Obama la Havana, duminică, potrivit administraţiei americane. Cele câteva rânduri au fost trimise miercuri, cu zborul poştal inaugural, după reluarea legăturilor poştale americano-cubaneze.

În scrisoarea sa datată 18 februarie, Ileana Yarza îşi mărturiseşte mulţumirea la aflarea veştii despre vizita preşedintelui Obama în Cuba şi îl invită pe preşedintele american la ea acasă, la o cafea. „Vă urmăresc cariera politică de la prima campanie electorală“, a scris ea, precizând că s-a bucurat de cele două victorii, din 2008 şi 2012, şi regretând că legea nu permite şi un al treilea mandat.

Serviciile poştale între Statele Unite şi Cuba fuseseră suspendate în 1963, imediat după intrarea în vigoare a embargoului american împotriva Cubei. Americanii au putut trimite totuşi scrisori în Cuba prin intermediul unei terţe ţări, ceea ce prelungea perioada în care destinatarii primeau corespondenţa şi mărea costurile.

Critici din partea lui Donald Trump

Donald Trump, candidat la nominalizarea republicană pentru Casa Albă, l-a criticat pe Raul Castro, acuzându-l de „lipsă de respect“ faţă de Barack Obama.

„Preşedintele Obama tocmai a aterizat în Cuba (...) şi Raul Castro n-a fost acolo să-l întâmpine.  Lipsă de respect“ a comentat candidatul republican pe contul său de Twitter, informează news.ro.

Favoritul obţinerii nominalizării taberei republicane la alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie susţine că ar fi obţinut mai multe decât actuala administraţie la negocierile de normalizare a relaţiilor cu Guvernul de la Havana.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite