INFOGRAFIE Ebola, epidemia perfectă
0Peter Piot, cercetătorul care a descoperit virusul Ebola în 1976, avertizează că actuala epidemie – cea mai gravă din istorie – este asemenea unei „furtuni perfecte”, care loveşte categoric şi fatal.
Peste 3.100 dintre cei peste 6.500 de oameni care au contractat virusul Ebola au murit din martie încoace, atunci când a izbcnit actuala epidemie. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că numărul persoanelor infectate ar putea creşte până la 20.000 în următoarele cinci săptămâni, având în vedere ritmul galopant în care se extinde epidemia. La începutul lunii iulie, numărul victimelor depăşea cu puţin 460. Rapiditatea şi pericolul ce derivă din aceasta sunt aduse de faptul că, pentru prima dată, sunt afectate mari aglomeraţii urbane şi nu sate izolate - de aceea este şi atât de greu de combătut această epidemie. „În mahalalele marilor oraşe este practic imposibil să-i identifici pe cei care au intrat în contact cu virusul, indiferent cât efort se depune”, explică doctorul Peter Piot, care a făcut parte din echipa de cercetători care a descoperit virusul Ebola în 1976.
Numărul infestaţilor poate creşte la 20.000 până în noiembrie
„Presupunând că nu există o schimbare a măsurilor privind controlul epidemic, la începutul lunii noiembrie există riscul de a fi 9.939 de cazuri de Ebola în Liberia, 5.925 în Guineea şi 5.063 în Sierra Leone”, afirmă autorii studiului OMS publicat astăzi. „Fără o ameliorare drastică a măsurilor, în următoarele luni vor exista mii de noi cazuri de infectare pe săptămână”, explică specialiştii, avertizând că riscul decesului este la nivelul de 70,8%. Comparativ, celelalte 18 de epidemii Ebola care au făcut victime au avut o rată medie a mortalităţii de 50%. Totodată, cea mai gravă dintre acestea a fost cea înregistrată în 1976, în Zair (Congo), acolo unde a fost descoperit virusul. Atunci, 280 de persoane dintre cele 318 infestate au murit – o rată de 88%.
Cum se tratează Ebola
Deşi nu există un tratament omologat pentru febra hemoragică Ebola, există persoane care-şi revin după infestare. Nu există un antidot licenţia pentru virusul Ebola însă un ser experimental a reuşit în ultima lună să salveze cel puţin două persoane. În prezent sunt testate mai multe medicamente intravenoase, dar niciunul nu este nici măcar în stadiul de a fi testat pe oameni, deşi OMS a făcut presiuni pentru accelerarea testelor pentru opt posibile vaccinuri. Cei infestaţi au nevoie de îngijire intensivă. Practic, se tratează simptomele - ele ucid pacientul. Astfel, pacienţii sunt trataţi pentru deshidratare. Fluidele care li se administrează conţin, de obicei, un nivel ridicat de electroliţi.
Războaiele civile şi tradiţiile locale au favorizat epidemia
Cum se face însă ca, la aproape patru decenii de la descoperirea virusului, lumea se confruntă cu o criză umanitară de proporţii uriaşe? În primul rând, este pentru prima dată când virusul s-a răspândit în mari oraşe, ceea ce face imposibilă impunerea unei carantine adecvate. Toate celelalte epidemii din trecut au fost eliminate doar atunci când au fost impuse măsuri stricte de carantină. Acum, eforturile par zadarnice.
„Cred că este ceea ce omenii numesc o furtună perfectă: atunci când fiecare circumstanţă individuală este puţin mai gravă decât de obicei şi toate se combină pentru a crea un dezastru”, spune Piot.
„La această epidemie au contribuit numeroase dezavantaje de la bun început. Câteva dintre ţările afectate tocmai ieşeau din războaie civile oribile, mulţi doctori fugiseră, iar sistemele de sănătate erau în colaps. În toată Liberia (unde se află focarul actualei epidemii – n.r.) erau doar 51 de doctori în 2010. Mulţi dintre ei au murit între timp de Ebola”, continuă Piot, într-un interviu acordat publicaţiei germane „Der Spiegel”.
Apoi, continuă cercetătorul, religia şi tradiţia joacă un rol important în răspândirea virusului. Oamenii din regiunea în care se întâlnesc Liberia, Guinea şi Sierra Leone, cu o densitate ridicată a populaţiei, sunt extrem de mobili. Este astfel mult mai greu decât de obicei să fie identificate persoanele care ar fi putut intra în contact cu virusul. Apoi, îngroparea morţilor în satele în care s-au născut a însemnat transportarea cadavrelor pe zeci sau sute de kilometri în camionete şi taxiuri.
3.093 era bilanţul morţilor la 23 septembrie, cel mai recent realizat de OMS. Comparativ, în toate celelalte 18 epidemii Ebola, au murit 1.572 de oameni.
Epidemia Ebola. INFESTAREA ANIMAL-OM
Transmiterea virusului Ebola se face greu de la animal la om. Epidemiile pornesc, de obicei, de la un caz-index (pacient zero), care contractează virusul de la animal în condiţii extraordinare. Cel mai adesea, transmiterea animal-om se produce după ce omul tranşează şi/sau mănâncă animalul infestat.
Cel mai des, epidemiile Ebola au pornit de la maimuţe - cimpanzei, gorile, dar şi de la o specie de antilopă. Cu toate acestea, animalul care a dezvoltat virusul pentru prima dată - gazda naturală - este o specie de liliac din familia Pteropodidae. Până acum, cercetătorii au identificat o legătură de netăgăduit între focarele Ebola şi apropierea de pădurile tropicale.
Deşi nu există un antidot pentru virusul Ebola, detectarea din timp şi aplicarea unui tratament intensiv pot salva viaţa celui infestat.
Epidemia Ebola. SIMPTOME
Principalul simptom al virusului Ebola este febra - de unde vine şi numele complet al bolii (Febră Hemoragică Ebola). Pacienţii acuză şi o slăbiciune a corpului, dureri musculare şi ale încheieturilor, migrene, dureri în gât. Următoarea etapă aduce tulburări gastrointestinale - stări de vomă, diaree. Pe piele apar iritaţii şi bube, se instalează blocajul renal şi insuficienţa hepatică. Doar în unele cazuri, hemoragia internă este dublată şi de hemoragie externă. Analizele arată şi o scădere semnificativă a numărului leucocitelor din sânge.
Oamenii pot transmite virusul Ebola cât timp acesta rămâne în sângele şi în fluidele lor corporale. Virusul se transmite inclusiv prin transpiraţie. În testele de laborator, virusul a dispărut din corpul unui bărbat la 61 de zile după infestare.
Perioada de incubare - adică timpul care trece de la infestare până la manifestarea primelor simptome - este cuprinsă între 2 şi 21 de zile.
Click pe imagine pentru a mări
Epidemie Ebola. Cum poate fi prevenită infectarea cu virusul
Măsuri simple precum spălarea cu apă şi săpun, folosirea unei siringi o singură dată, evitarea contactului cu trupuri infestate sunt suficiente pentru a stopa epidemia.