Diamant de 706 carate, dezgropat de un pastor din Sierra Leone

Diamant de 706 carate, dezgropat de un pastor din Sierra Leone

Fiamantul a fost găsit în regiunea Kono din Sierra Leone FOTO The Guardian

Guvernul spune că va organiza o licitaţie transparentă pentru nestemată ce va contribui la economia cominităţii şi a ţării, conform The Guardian.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un pastor care lucra la minele din estul Sierrei Leone a dezgropat un diamant de 706 carate. Piatra gigant a fost descoperită de Emmanuel Momoh, unul dintre sutele de persoane care lucrează în sectorul minier al regiunii Kono, despre care se ştie că este bogată în diamante.

Guvernul din Sierra Leone a precizat că va ţine o licitaţie în care va pune la bătaie piatra, asta după ce ţara a fost mulţi ani pătată de aşa numitele „diamante sângerii”.

„Un diamant de 706 carate a fost prezentat preşedintelui Dr. Ernest Bai Koroma ieri după-masă. Acesta din urmă i-a mulţumit oamenilor că n-au făcut contrabandă scoţând diamantu din ţară” a declarat un purtător de cuvând prezidenţial, citat de The Guardian.

În ce privesc diamantele sângerii, vânzarea acestora din urmă a ajutat la finanţarea războaielor civile care au afectat Africa în anii ’90. Adesea, banii ajungeau în mâinile dictatorilor militari din continentul african care era estimat de către Bursa Diamantelor de la Londra,  că produce 65% din toate diamantele lumii.

Districtul în care a fost descoperit diamantul de 706 carate este acelaşi care în timpul războiului civil, omul de afaceri american Michel Desaedeleer era acuzat că ţine în sclavie mai mulţi muncitori şi că făcea contrabandă cu diamante. Acesta din urmă a murit în septembrie anul trecut în puşcărie, înainte să poată fi supus unui proces. 

Se estimează că datorită războiului civil au murit 120.000 de oameni, reprezentând unul dintre cele mai sângeroase conflicte ale istoriei africane recente. Guvernul din Sierra Leone a încercat să oprească orice formă de trafic transfrontalier în ce privesc diamantele, pentru a-i convinge pe investitorii străini să renunţe la diamantele sângerii.

Odată ce i se va stabili valoarea şi va fi oficializat de către experţi, diamantul descoperit joi va intra în rândul celor mai mari nestemate descoperit vreodată. Dintre acestea din urmă, pe primul loc se clasează un diamant de 3.106 carate descoperit în Africa de Sud în 1905, care a fost mai apoi tăiat în mai multe bucăţi din care s-a construit sceptrul şi coroana ce fac parte din bijuteriile coroanei britanice.

citeste totul despre: