Cursa înarmării nucleare: marile puteri îşi modernizează arsenalele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lansatoarele de rachete intercontinentale Topol-M sunt mândria paradelor militare din Rusia. FOTO AP
Lansatoarele de rachete intercontinentale Topol-M sunt mândria paradelor militare din Rusia. FOTO AP

Ultimii ani au adus o scădere semnificativă a numărului de ogive funcţionale mobilizate de SUA şi Rusia, însă, în acelaşi timp, s-a putut observa şi un efort constant de modernizare a arsenalelor nucleare, arată Institutul Internaţional de Cercetare asupra Păcii de la Stockholm. În paralel, China, India şi Pakistan şi-au crescut stocurile de focoase nucleare.

La încePutul acestui an, la nivel mondial existau 15.850 de focoase nucleare, faţă de 22.500 la începutul lui 2010. În prezent, 4.300 de ogive sunt operaţionale. Comparativ, în 2010 numărul acestora se ridica la 7.650. 

Cele mai importante reduceri de arsenale s-au înregistrat, în mod evident, la Statele Unite ale Americii şi Rusia care, împreună, deţin 90% din totalul mondial de focoase nucleare. 

În ciuda scăderii, marile puteri nucleare au investit masiv în modernizarea arsenalelor nucleare, arată raportul anual publicat de Institutul Internaţional de Cercetare asupra Păcii de la Stockholm (SIPRI). 

Criza din Ucraina, ambiţiile expansioniste ale Rusiei şi disputele teritoriale ale Chinei cu mai mulţi dintre vecinii săi ar putea declanşa o nouă cursă a înarmării nucleare, avertizează specialiştii SIPRI într-un comunicat. „În termeni practici, observăm o lume cu mai puţine focoase nucleare, dar mai noi”, explică Shannon Kile, cercetător-senior în cadrul SIPRI. 

În momentul de faţă, SIPRI recunoaşte nouă puteri nucleare - SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China, India, Pakistan, Israel şi Coreea de Nord. SUA şi Rusia, lideri în eforturile de dezarmare nucleară, sunt şi cei mai mari investitori în modernizarea arsenalelor nucleare. Apoi, un fenomen îngrijorător se poate observa în cazul Chinei care investeşte în modernizare, dar totodată îşi suplimentează stocul de ogive. Însă înarmarea Indiei şi Pakistanului stârneşte şi mai multe temeri, notează Kile. Ambele şi-au majorat capacităţile de producţie, astfel încât „îşi pot dubla sau chiar tripla arsenalele existente în următorii 10-15 ani”, spune expertul. 

harta nucleara sipri via dw

„Nu este doar o cursă a înarmării între India şi Pakistan. China face şi ea parte din ecuaţie, aşa că este o cursă triunghiulară - ceva cu care nu am mai avut de-a face până acum”, explică şi Oliver Meier, director-adjunct al Diviziei de Securitate Internaţională din cadrul Institutului German pentru Afaceri Internaţionale şi Securitate, citat de Deutsche Welle. 

Mai mult, India şi Pakistan nu sunt semnatare ale Tratatului de Neproliferare Nucleară, principala unealtă coercitivă care a determinat scăderea arsenalelor. De aceea, aici ar trebui să intervină comunitatea internaţională, care să facă eforturi pentru implicarea acestor ţări „într-un dialog despre construirea încrederii, despre asigurarea transparenţei în sectorul arsenalelor nucleare şi pentru identificarea unor modalităţi de a ne asigura că există stabilitate”, continuă Meier. 

SUA vs Rusia: arma nucleară rămâne garanţia puterii

Acum doi ani, într-un discurs istoric rostit în iunie 2013, în faţa Porţii Brandenburg din Berlin, preşedintele Barack Obama a anunţat că va demara discuţii cu Moscova în vederea reducerii adiţionale a arsenalelor nucleare de ambele părţi, anunţând deja o micşorare a rachetelor mobilizate de SUA cu până la 30%. 

Doi ani mai târziu, obiectivul ambiţios asumat de preşedintele premiat cu Nobelul pentru Pace pare mai departe ca oricând după căderea Cortinei de Fier. Mai mult, Rusia vs. SUA este ipoteza de lucru a strategiilor militare ale anului 2015. 

Conform prevederilor tratatului New START, Rusia numără 1.582 de ogive nucleare. Acestea sunt mobilizate pe 515 rachete balistice de capacitate intercontinentală, rachete balistice lansate din submarine şi bombardiere. Federaţia Oamenilor de Ştiinţă din SUA estimează că Rusia are alte „câteva mii” de focoase nucleare strategice nemobilizate. Alte 3.700 aşteaptă să fie distruse. 

În ciuda discursului optimist al lui Obama privind dezarmarea nucleară totală, SUA au - conform aceluiaşi tratat New START - 1.597 de ogive nucleare strategice, mobilizate pe 785 de rachete balistice de capacitate intercontinentală, rachete balistice lansate din submarine şi bombardiere. Adiţional, americanii au 2.800 de focoase nucleare nemobilizate, estimează Federaţia Oamenilor de Ştiinţă din SUA. 

Click pe imagine pentru a accesa infografia interactivă 

top armate

[<a href="//storify.com/elenadumitru/cele-mai-puternice-armate-din-lume-in-2015" target="_blank">View the story "Cele mai puternice armate din lume în 2015" on Storify</a>]

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite