Cum a ajuns la putere liderul Statului Islamic: de la elev repetent la „calif“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbatul care s-a autointitulat „califul“ musulmanilor de pretutindeni a trebuit să repete un an de şcoală pentru că a picat la engleză FOTO AP
Bărbatul care s-a autointitulat „califul“ musulmanilor de pretutindeni a trebuit să repete un an de şcoală pentru că a picat la engleză FOTO AP

Abu Bakr al-Baghdadi este cel mai căutat terorist din lume, pe capul lui fiind pusă o recompensă de 10 milioane de dolari. Însă bărbatul în vârstă de 44 de ani, liderul celei mai temute organizaţii teroriste, Stat Islamic, nu s-a făcut remarcat în tinereţe, fiind considerat mediocru şi respins de Universitatea din Bagdad atunci când s-a înscris la Facultatea de Drept, potrivit unor informaţii scoase la iveală de cercetătorii din Germania.

Bărbatul care s-a auto-declarat „calif“ al noului „Stat Islamic a trebuit să repete o clasă când era la şcoală pentru că a picat la engleză, au descoperit investigatorii. El a mai fost refuzat şi de armata irakiană, în ciuda faptului că era membru al minorităţii sunnite, favorizată de dictatorul Saddam Hussein, pentru că era miop. A eşuat şi la examenul de la universitate, când încerca să studieze Dreptul. Aşa a ajuns să studieze teologia islamului, un subiect al cărui studiu, combinat poate cu experienţele din copilărie, a contribuit la radicalizarea lui, notează „The Independent“.

„Credinciosul“ Al-Baghdadi

În afară de două fotografii, se ştiau prea puţine detalii despre viaţa liderului Statului Islamic (SI). Însă publicaţia „Süddeutsche Zeitung“ şi canalul de televiziune german ARD au dezvăluit noi detalii. Ei au intervievat rezidenţii Samarra, oraşul natal al lui Al-Baghdadi, locul unde s-a dus la şcoală, unde a jucat fotbal şi unde dădea celorlalţi copii lecţii despre Coran. „Îi spuneau «Credinciosul»“, potrivit televiziunii ARD care a citat foştii concetăţeni ai lui Al-Baghdadi.

Foşti vecini de-ai liderului SI, care au solicitat să rămână anonimi, au dezvăluit că Al-Baghdadi, al treilea din patru fii ai unei familii sunnite devotate, era ambiţios încă de mic. „Iubea puterea şi influenţa. Însă cu toţii am fost foarte şocaţi să-l vedem drept «calif»“, spune un vecin.

Doctorat în teologie: „Terorismul este modul în care îl onorăm pe Allah“

La şcoală era un elev mediocru, iar fişa sa matricolă arată că notele sale erau prea mici pentru ca Universitatea din Bagdad să-l accepte la cursurile de drept. Însă, după opt ani în care a studiat teologia, Al-Baghdadi a primit titlul de doctor în 1999.

„Süddeutsche Zeitung“ notează că doctoratul său l-a ajutat să devină liderul organizaţiei teroriste şi i-a dat posibilitatea să construiască „o justificare teologică“ pentru brutalitatea de care dă dovadă SI. „Terorismul este modul în care îl onorăm pe Allah“, este citat Al-Baghdadi.

Prizonier al „Academiei“ americane

Începutul Războiului din Golf l-a prins pe Baghdadi în provincie, iar în 2004, pentru motive care încă nu se cunosc, el a fost arestat de forţele armate americane şi ţinut timp de zece luni la centrul de detenţie Camp Bucca, în sudul Irakului. Tabăra încă este denumită „Academia“ pentru a deţinut mulţi islamişti radicali, jihadişti şi soldaţi.

Se crede că Al-Bagdadi s-a alăturat organizaţiei teroriste Al-Qaeda în această perioadă, iar în 2007 a fost responsabil pentru revizuirea legii Sharia, în care se regăsesc justificări pentru terorism.

„Califul“ face naveta în Siria şi Irak

Unii spun că a fost un învăţăcel al lui Abu Musab al-Zarkawi, fostul lider Al-Qaeda din Irak care a iniţiat tactica de a decapita ostaticii şi de a-i face să poarte costume portocalii.

Acum, Al-Baghdadi se pare că ar face naveta între oraşul sirian Raqqa, „capitala“ Statului islamic“, şi oraşul irakian Mosul. „Colegi de şcoală de-ai lui au fost ucişi de SI. Şi apoi el iese ca emirul acestei organizaţii. Este un lucru tare înfiorător“, spune un vecin pentru publicaţia germană „Süddeutsche Zeitung“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite