Colapsul industriei turismului în Egipt: staţiuni precum Sharm El-Sheikh s-au transformat în oraşe fantomă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sharm El-Sheikh FOTO AP
Sharm El-Sheikh FOTO AP

Suspiciunile că un avion de pasageri rus s-a prăbuşit în peninsula Sinai din cauza unei bombe afectează puternic turismul din Egipt, care a înregistrat în 2015 cel mai slab sfârşit de an din ultimul deceniu, iar staţiuni renumite, precum Sharm El-Sheikh, au ajuns oraşe fantomă, potrivit Bloomberg.

Aproximativ 1 milion de turişti au vizitat Egiptul în noiembrie şi decembrie, în scădere cu 41% faţă de anul trecut şi cel mai redus număr începând cel puţin din 2005, arată datele Bloomberg. Turismul egiptean nu a avut o evoluţie atât de slabă pe final de an nici în 2013, când erau la ordinea zilei confruntări soldate cu morţi între forţele de securitate şi protestatari islamişti.

"Nu poţi numi ceea ce se întâmplă o scădere, este o prăbuşire. Are loc, cu siguranţă, o reacţie exagerată la prăbuşirea avionului şi efectul este devastator", a declarat Amani El-Torgoman, membru în board-ul Federaţiei Turismului din Egipt.

Scăderea foarte puternică a veniturilor din turism după prăbuşirea avionului la finele lunii octombrie complică eforturile de revitalizare a economiei, potrivit Bloomberg.

Turismul a generat venituri de 7,3 miliarde de dolari în Egipt în anul fiscal încheiat la 30 iunie, echivalentul a aproximativ 12% din importurile de bunuri ale Egiptului. Maximul record a fost înregistrat în 2010, la 12,5 miliarde de dolari, înainte de înlăturarea fostului preşedinte Hosni Mubarak.

Prăbuşirea aeronavei de pasageri în peninsula Sinai, la scurt timp după ce a decolat din staţiunea Sharm El-Sheikh, a determinat ţări printre care Rusia şi Marea Britanie să restricţioneze zborurile către Egipt, din cauza suspiciunilor că avionul a fost doborât de o bombă în spatele căreia s-a aflat organizaţia Stat Islamic.

Turismul, care înregistra o uşoră recuperare după răsturnarea a doi preşedinţi, în 2011 şi 2013, a primit astfel o nouă lovitură.

"Motivul prăbuşirii turismului este clar, cele mai mari pieţe ale noastre au impus restricţii de călătorie în Egipt. Încercăm să accesăm noi pieţe, precum Bulgaria, Cehia şi Polonia, India, China, precum şi ţări din America Latină", a declarat vicepreşedintele Autorităţii pentru Turism din Egipt, Ahmed Hamdy.

De asemenea, guvernul lucrează şi la revitalizarea turismului din state arabe şi a celui intern, a adăugat el.

Noua criză cauzată de prăbuşirea avionului a afectat segmente ale turismului egiptean caer au rezistat bine tulburărilro din trecut, a afirmat Amani El-Torgoman.

"După 2011, turiştii au încetat să mai viziteze Cairo, Luxor şi Aswan, pentru că nu au mai fost percepute ca fiind sigure. Turismul de litoral a continuat fără probleme. Acum şi acesta este afectat. Sharm El-Sheikh a devenit un oraş fantomă", a spus el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite