Cinci motive pentru care războiul sirian a devenit mai periculos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce atenţia întregii lumi a fost concentrată asupra atentatelor de la Maratonul din Boston şi asupra situaţiei din Coreea de Nord, în Siria conflictul care a început ca un protest împotriva regimului Bashar al-Assad a intrat într-o etapă care ameninţă să implice vecinii într-un haos, scrie CNN.

Unii analiştii consideră că Statele Unite nu au prea multă influenţă şi că o eventuală intervenţie nu ar face decât să complice şi să exacerbeze un conflict deja periculos, avertizează Fawaz Georges, membru al Şcolii de Economie din Londra.

Pe de celalată parte, există şi experţi care susţin că dacă Statele Unite nu se vor implica, actorii din regiune se vor lupta unii cu ceilalţi pentru a „moşteni“ Siria, iar statele ostile precum Iranul sau Coreea de Nord vor ţine cont de această ezitare a Americii.

După mai bine de doi ani de la izbucnirea revoltelor, analiştii spun că Siria riscă să devină următoarea Somalia, stat care s-a prăbuşit în urmă cu 20 de ani şi care încă se confruntă cu anarhia, terorismul şi foametea. În Siria însă lucrurile ar putea sta mai rău. Somalia nu a dispus niciodată de arme chimice, de rachete sau de armament modern şi nici nu a reprezentat centrul luptei dintre diferitele ramuri ale islamului.

Ţinând cont de actualul context, CNN a prezentat cinci motive pentru care războiul sirian ar putea deveni unul foarte periculos.

1. Israel şi Hezbollah

Israelienii nu au confirmat că sunt autorii atacurilor devastatoare asupra Siriei de săptămâna trecută, dar oficialii americani nu au nicio îndoială că Israelul este direct responsabil.

Se pare că atacul a avut loc pe fondul transferului de rachete către grupul militar libanez, Hezbollah, aliat al preşedintelui Al-Assad, fapt ce ar putea reprezenta o nouă ameninţare pentru Israel.

Motivul Israelului nu a fost acela de a slăbi armata siriană, ci a dorit transmiterea unui mesaj pentru conducătorul Siriei. „Dacă încerci să ridici miza regională, prin furnizarea unei noi generaţii de rachete de rază scurtă de acţiune către Hezbollah, răspunsul va fi rapid şi sever“, potrivit CNN.

Mizele pentru Hezbollah sunt enorme. De aproximativ 30 de ani, organizaţia a primit sprijin din partea Iranului şi Siriei. Dacă regimul sirian se va prăbuşi, ajutorul acordat grupului libanez va dispărea, devenind o ţintă vulnerabilă pentru israelienii al căror obiectiv strategic este acela de a contracara ameninţarea rachetelor venite din nord.

Cu toate acestea, dacă regimul Al-Assad se va prăbuşi, Israelul va fi ameninţat de consolidarea unora dintre cele mai puternice şi bine organizate grupări rebele, precum gruparea jihadistă al-Nusra-Front.

2. Criteriile sectare

Încă din primele zile ale revoltei siriene, oamenii anti sau pro-regim aveau o teamă comună: aceea că Siria va fi fragmentată de secte, ceea ce, odată cu începerea războiului, s-a şi întâmplat.

Moderaţii au fost daţi la o parte, iar în ciuda eforturilor de a revitaliza conducerea politică de opoziţie, încă nu există un cordon ombilical între guvernul în aşteptare şi luptătorii din interiorul Siriei.

Rebelii din Siria sunt de părere că sute, dacă nu mii, de luptători Hezbollah luptă acum de partea regimului Al-Assad.

3. Slăbirea regimului Al-Assad

După ce timp de luni de zile a adoptat o poziţie defensivă, regimul sirian a lansat recent o serie de contraatacuri brutale împotriva zonelor controlate de rebeli, căutând să restabilească linii preţioase de comunicare şi să reconecteze Damascul cu alte părţi ale ţării.

Daraya a reprezentat una dintre zonele în care această mişcare contraofensivă a fost intensă, oraşul fiind adus la ruine. La est de Damasc, forţele regimului au încercuit rebelii din regiunea Gouta, eliminând ameninţarea asupra aeroportului din Damasc.

4. Armele chimice

Presedintele american a explicat că utilizarea armelor chimice ar însemna traversarea unei „linii roşii" pentru SUA. Anul trecut, „linia roşie“ a lui Obama părea să fie una ipotetică. Dar, cum controlul armelor chimice a devenit dificil de garantat, există indicaţii cu privire la faptul că unii agenţi chimici au fost folosiţi în cantităţi limitate în locuri ca Daraya.

5. Jucători şi marionete: Irak, Turcia, Liban şi Iordania

Siria este înconjurată de vecini ce ar putea influenţa rezultatul războiului civil.

Minorităţile sunite ale Irakului se confruntă din ce în ce mai mult cu guvernul dominat de Shia din Bagdad, aliat Iranului. Triburile sunite ale Anbar şi Ramadi au legături istorice cu fraţii lor de peste graniţă şi ar saluta un guvern sunit în Siria ca o contrapondere valoroasă pentru un guvern ostil.

Pe teritoriul Turciei s-au refugiat deja 322.000 de oameni, iar în urmă cu câteva zile, prim-ministrul turc, Recep Tayyip Erdogan, a criticat loviturile israeliene şi regimul Al-Assad.

Şi în Iordania s-au refugiat 340.000 de sirieni, echivalentul a 7% din populaţia iordaniană, iar în Liban numărul a crescut la 455.000, potrivit Naţiunilor Unite.

În toate ţările vecine, conflictul din Siria a generat un plus de jumătate de milion de refugiaţi în doar două luni.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite