Cele mai dure închisori din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai dure închisori din lume. Penitenciarul nu este doar o instituţie în care cei care au săvârşit fărădelegi sunt pedepsiţi cu privarea de libertate şi accesul la diferite lucruri, ci şi un loc de reeducare. Însă, în lume există închisori care au devenit locuri cumplite unde tortura şi actele sângeroase devin ceva cotidian.

„AbaJournal“ şi askmen.com prezintă o parte dintre cele mai dure închisori din lume, adevărate locuri ale terorii.  

Cele mai dure închisori din lume. Pelican Bay, SUA

Pelican Bay din statul american California este recunoscută drept locul în care sunt închişi cei mai violenţi deţinuti din California. Acest penitenciar este ultrasecurizat, fiind deschis de aproape două decenii şi jumătate. 

În anul 2000, in urma unui mare conflict izbucnit între două găşti rivale în curtea închisorii, gardienii au fost puşi în situaţia de a deschide focul asupra lor. În urma conflictului, 15 deţinuţi au murit, iar alte zeci au fost răniţi grav. 

image

Cele mai dure închisori din lume Carandiru. Brazilia

Închisoarea de la Carandiru a fost cea mai mare din întreaga Americă Latină, dar şi cea mai îngrozitoare din lume. Închisoarea a fost proiectată şi contruită de Samuel Das Neves, în 1920, în Sao Paulo (Brazilia), dar a devenit operaţională în 1956. În cei 46 de ani de funcţionare închisoarea a făcut circa 1.300 de victime. Aici s-au petrecut cele mai mari atrocităţi împotriva oamenilor: torturi oribile, SIDA, tortură legalizată, violuri în grup. Unul din cinci deţinuţi era bolnav de SIDA.

  

Deţinuţii trăiau într-o mizerie groaznică, nu aveau curent electric şi toalete în celule, fiind obligaţi să îşi facă nevoile fiziologice într-un colţ. În cazul în care aveau nevoie de operaţie, aceasta se făcea fără anestezie, ca pedeapsă pentru faptele lor. Capacitatea închisorii era de 1.000 de locuri, dar adăpostea circa 7.500 de deţinuţi. 

image

Din cauza condiţiilor şi a  faptului că erau închişi cei mai periculoşi deţinuţi, aveau loc revolte săptămânal, iar gardienii foloseau din plin bastoanele şi pistoalele. O astfel de revoltă a avut loc în octombrie 1993 când au fost ucişi 111 prizonieri, dintre care 102 au fost împuşcaţi de către poliţia militară. Niciunul dintre cei 68 de poliţişti nu a fost ucis.

Dacă un deţinut era rănit şi avea nevoie de orice fel de operaţie, acesta era făcută fără anestezie, iar asta pentru că centrul medical din Carandiru nu achizitionează medicamente din lipsă de fonduri.

Ca urmare a atrocităţilor comise aici, dar şi a faptului că era un focar de infectare cu SIDA, autorităţile braziliene au luat decizia să închidă penitenciarul în 2002.

Masacrul de la Carandiru l-a inspirat pe medicul Drauzio Varella, care a fost voluntar în penitenciar timp de 12 ani, să scrie cartea Estação Carandiru (Eng. Carandiru Station), în care descria propria experienţă şi care a inspirat şi filmul Carandiru, în regia lui Hector Babenco.

În prezent, penitenciarul este deschis doar pentru a fi vizitat.

Cele mai dure închisori din lume. Închisoarea Riker's din New York, SUA

Închisoarea Riker's Island din New York are un renume negativ prin actele de violenţă dintre condamnaţi. Pentru a împiedica revoltele şi marile conflicte dintre diferite găşti, guvernul american a pus la dispoziţie zeci de echipe SWAT care controleaza dimineaţa şi seara celulele.

image

Cele mai dure închisori din lume. Tadmor, Siria

Închisoarea militară Tadmor din estul Siriei (la 200 km de Damasc) este un adevărat lagăr de exterminare în care gardienii au chiar un manual de tortură pentru a-i ajuta în suprimarea vieţii deţinuţilor. Fie că sunt vinovaţi sau nu, condamnaţii sunt pedepsiţi pentru orice chestie minoră fiind torturaţi timp îndelungat. Aceştia sunt legaţi de mâni, atârnaţi de tavan şi bătuţi cu ţevi de metal. Uneori, braţele şi picioarele acestora sunt lovite cu topoare. Se spune că atunci când gardienii de aici nu sunt ocupaţi cu torturarea deţinuţilor, sunt într-una dintre curţile închisorii, unde ciopârţesc cadavrele celor pe care deja i-au omorât.

Apogeul cruzimii de la Tadmor a fost atins în data de 27 iunie 1980, când după încercarea de asasinare a preşedintelui Hafez al-Assad de către ramura siriană a Frăţiei Musulmanilor Islamişti, trupele de comando siriene conduse de fratele acestuia, Rifaat Al-Assad ,au ucis fără motiv circa 500 de deţinuţi, drept avertisment. Acesta a fost cel mai mare masacru din întreaga istorie a penitenciarelor din întreaga lume.

Poetul sirian Faraj Beraqdar, care a fost întemniţat timp de cinci ani, a scris despre această închisoare să este “regatul morţii şi al nebuniei”.

Închisoarea a fost închisă în 2001, pentru ca 10 ani mai târziu să fie redeschisă. 350 de persoane arestate pentru participarea la demonstraţii antiguvernamentale au fost transferate acolo pentru interogare şi reţinere. 

    

image

Cele mai dure închisori din lume. La Sabaneta, Venezuela

Închisoarea venezueleană La Sabaneta este foarte aglomerată, înghesuindu-se peste 25.000 de deţinuţi pe circa 15.000 de locuri. Deţinuţii sunt forţaţi să doarmă în hamacuri agăţate de ţevile subţiri ale coridoarelor de acces.

Din cauza faptului că sunt foarte puţine forţe de ordine (un gardian la 150 de deţinuţi), violenţa, corupţia şi mita sunt la ele acasă. Deţinuţii sunt mai ales criminali periculoşi, iar pentru asemenea persoane sunt aduşi gardieni violenţi care să-i ţină în frâu. De multe ori gardienii devin adevăraţi torţionari. 

Însă, nici deţinuţii nu sunt persoane care să caute mântuirea. În anul 1994, bandele de deţinuti s-au înfruntat în incinta închisorii, ambele părţi fiind înarmate cu arme automate şi pistoale. 104 deţinuti au murit.

  

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite