Cel puţin doi morţi şi 28 de răniţi în sud-estul Iranului într-un atentat sinucigaş vizând un post de comandament al poliţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
EPA/EFE
EPA/EFE

Doi poliţişti au fost ucişi joi la Chabahar, în sud-estul Iranului, într-un atentat sinucigaş vizând un post de comandament al poliţiei, în care a fost implicată o maşină-capcană şi bărbaţi înarmaţi, relatează AFP.

Asaltul a fost dat cu puţin înainte de ora locală 10.00 (8.30, ora României), într-un cartier comercial din  Chabahar, un oraş portuar situat la aproximativ 100 de kilometri vest de frontiera pakistaneză, în provincia Sistan-Balucistan, teatrul unor violenţe frecvente în legătură cu grupări jihadiste sau separatiste.

Joia este prima zi a weekendului în Iran.

Acest ”atentat sinucigaş cu maşină-capcană” a provocat ”moartea a doi membri ai poliţiei”, a declarat la televiziunea de stat Mohammad Hadi Marachi, adjunctul guvernatorului provinciei Sistan-Balucistan însărcinat cu afaceri în domeniul securităţii.

Victimele sunt un poliţist în termen şi un sublocotenent, potrivit presei iraniene.

”Teroriştii au încercat că forţeze cartierul general al poliţiei de la Chabahar, însă au fost împiedicaţi de o gardă şi au detonat, atunci, o maşină-capcană”, a declarat Marachi, fără să precizeze numărul atacatorilor.

În total, 28 de persoane au fost rănite, potrivit agenţiei oficiale Irna.

Potrivit lui Rahmdel Bameri, guvernatorul oraşului Chabahar, ”explozia a fost foarte puternică, ea a spart geamurile a numeroase clădiri din vecinătate” şi a rănit comercianţi şi trecători, între care femei şi copii.

Fotografii difuzate de altă agenţie iraniană, Tasnim, surprind fragmente mari de moloz care ar putea să provină dintr-un zid surpat, dar şi fragmente din vehiculul folosit de atacatori, identificat de mai multe publicaţii ca fiind o dubă albastră marca Nissan.

”A avut loc un schimb de focuri chiar după explozie”, care a durat ”aproximativ zece minute”, a declarat pentru AFP, sub protecţia anonimatului, un locuitor din Chabahar contactat telefonic şi care a spus că se afla în clădirile poliţiei în momentul atacului.

Chabahar dispune de un port adânc, inaugurat în decembrie 2017 de către preşedintele iranian Hassan Rohani. Din cauza importanţei sale pentru India şi Afganistan, este singurul port iranian care este scutit de sancţiunile reimpuse de americani unilateral în august.

Situată la frontiera cu Pakistanul şi Afganistanul, provincia Sistan-Balucistan, săracă, este cu regularitate teatrul unor acroşaje sângeroase între forţe de ordine şi separatişti din Balucistan sau grupări jihadiste susţinute - acuză Teheranul - de Islamabad şi Riad.

MILITARI RĂPIŢI

Minoritatea din Balucistan, de confesiune sunnită, reprezintă aproximativ 2% din populaţia iraniană, în proporţie de 90% şiită.

De cealaltă parte a frontierei, provincia pakistaneză Balucistan este de asemenea zguduită de o insurecţie separatistă şi de violenţe islamiste, care s-au soldat cu sute de morţi.

La jumătatea lui octombrie, un grup de 12 grăniceri şi membri Bassidj - o mişcare populară de ”voluntari” organizată ca miliţie şi însărcinată cu diverse sarcini în menţinerea ordinii - a fost răpit în zonă.

Potrivit agenţiei de presă semioficiale iraniene Isna, răpirea a fost revendicată de gruparea jihadistă Jaish al-Adl (”Armata justiţiei”, în arabă), înfiinţată în 2012 de către foşti membri ai unei organizaţii sunnite extremiste care a purtat o rebeliune sângeroasă în Sistan-Balucistan.

Cinci membri ai grupului au fost eliberaţi şi s-au întors în Iran după mai bine de o lună de captivitate. Ceilalţi ar fi reţinuţi în continuare ca ostatici în Pakistan.

Iranul, acuzat de Statele Unite că este unul dintre principalii ”susţinători ai terorismului internaţional” şi angajat în Siria şi în Irak alături de autorităţile din aceste două ţări împotriva grupării Statul Islamic (SI) şi altor grupări jihadiste - clamează, din contră, că este un bastion împotriva terorismului.

La sfârşitul lui septembrie, cinci bărbaţi dintr-un comando înarmat au deschis focul împotriva unei defilări militare la Ahvaz, în sud-vestul Iranului, omorând 24 de persoane înainte să fie ucişi.

Atacul a fost revendicat de Statul Islamic şi o grupare separatistă arabă.

SI a revendicat primul său atac în Iran la 7 iunie 2017. Bărbaţi înarmaţi şi kamikaze au atacat, la Teheran, Parlamentul şi mausoleul fondatorului Republicii islamice, imamul Khomeiny, omorând 17 persoane şi rănind alte zeci.

Cu câteva luni mai devreme, organizaţia a ameninţat că acţionează în Iran ca represalii faţă de susţinerea militară şi logistică oferită de Teheran autorităţilor din Siria şi din Irak.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite