Cel puţin 3.000 de terorişti ai Statului Islamic s-au infiltrat în Turcia şi plănuiesc să atace Istanbul şi Ankara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există rapoarte potrivit cărora cel puţin 3.000 de luptători ai Statului Islamic s-au infiltrat în Turcia, fiind goniţi din oraşul sirian de graniţă Kobani.

Vestea despre cei peste 3.000 de terorişti din Statul Islamic (SI) care s-ar afla în Turcia a fost dată de un ziar turc care a dat publicităţii un raport al MIT, serviciile secrete din Turcia. Potrivit raportului, militanţii SI, inclusiv ofiţeri superiori din organizaţia teroristă, plănuiesc atacuri teroriste în Turcia şi, se pare, că s-au infiltrat deja în ţară şi se ascund.

Raportul avertiza despre faptul că militanţii, care au o experienţă mare în organizarea atacurilor cu bombă, se pregătesc să atace misiunile aliaţilor din Istanbul şi din Ankara. Istanbulul ar avea o semnificaţie mare pentru terorişti pentru că aceştia cred că oraşul istoric va avea un rol important în crearea unui califat la nivel mondial, notează „Business Standard“.

Statul Islamic preia diverse concepte ale Islamului, în special cele care se referă la calea spre Ziua Judecăţii, care le-au influenţat multe dintre strategiile militare şi geografice. Potrivit credinţei lor, ei aşteaptă armata „Romei“ şi o înfrângere la Dabiq, în Siria, fapte ce vor da startul apocalipsei.

Teroriştii SI consideră că armatele Romei şi cele ale Statului Islamic se vor întâlni în Istanbul, capitala istorică a imperiului Roman de est. Oraşul va fi distrus de grupare, care apoi se va îndrepta spre Europa.

Turcia şi SUA au semnat un acord privind instruirea şi echiparea rebelilor sirieni moderaţi

Turcia şi Statele Unite au semnat joi, la Ankara, un acord privind instruirea şi echiparea rebelilor sirienei moderaţi, în scopul combaterii grupării extremiste, relatează Bloomberg.

Grupările rebele siriene susţinute de Statele Unite au pierdut teren în război civil din Siria, unde luptă atât împotriva jihadiştilor din cadrul SI, cât şi împotriva forţelor regimului de la Damasc.

Eforturile Statelor Unite de a învinge SI au fost împiedicate de o serie de dezacorduri cu aliaţii săi. Unii dintre ei, precumTurcia, au fost reticenţi în a se angaja împotriva SI dacă acest pas nu este însoţit de o strategie pentru înlăturarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, considerat o „bestie neagră“ de autorităţile de la Ankara, notează Mediafax.

Siria se confruntă, începând din martie 2012, cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului al-Assad, forţele opoziţiei şi grupări teroriste, inclusiv organizaţia Stat Islamic. Bilanţul conflictului depăşeşte 200.000 de morţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite