Ce s-a ales din Ierusalim? Oraşul Sfânt este mai divizat ca oricând în urma conflictului din Fâşia Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu mai e nimic sfânt în Ierusalim. Sfinţenia acestui oraş a fost zdrobită, iar pacea fragilă a fost spulberată de aburii toxici ai violenţelor acestei veri, notează „The Daily Beast“ într-o analiză a conflictelor din Israel.

Prăpastia este şi mai resimţită pe bulevardul larg care scindează oraşul, separându-i pe israelieni de palestinieni. Aici guvernează indecenţa, rezidenţii acestor cartiere rivale ridicându-şi glasul, proclamându-şi rasismul. „Mulţi arabi sunt doar criminali. Cum să trăim cu ei?“, se întreba un bărbat care s-a identificat drept Binyamin, din districtul sărac şi ultra-ortodox Shmuel Hanavi.

Mai sus, pe deal, în Ierusalimul de Est, Sherif Hammoud este la fel de convins de meschinăriile vecinilor săi. „E ceva greşit cu evreii. Sunt oameni răi. Îi urâm“, spune Hammoud din spatele tejghelei familiei unde vinde sucuri. În mod obişnuit, el ar fi foarte ocupat cu turiştii care caută să se răcorească, să scape de soarele arzător. Acum nu prea are ce face. Tineri plictisiţi se plimbă prin jur şi aprobă leneş spusele lui Hammoud.

Bariere politice şi psihologice 

Viaţa de-a lungul liniei de armistiţiu scoate la iveală ce e mai rău din ambele tabere. Oraşul a fost divizat de sârmă ghimpată şi de puncte de control înarmate încă din 1948 şi până la războiul din 1967, atunci când Israelul a ocupat, Cisiordania din Gaza şi estul oraşului. Apoi fortificaţiile din „Ierusalimul unificat“ au fost dărâmate, însă barierele psihologice şi politice au rămas. 

Multe dintre zidurile exterioare ale apartamentelor blocului în care locuieşte Shmuel Hanavi, care au aproape un metru grosime, sunt înţesate de găuri de gloanţe trase de peste drum. De curând, la începutul lui august, un bărbat palestinian şi-a condus excavatorul într-un autobuz, din cauza unui aparent atac dinăuntrul graniţelor districtului.

În multe după-amieze, grupuri mici de evrei conservatori Haredi hoinăresc prin cartier şi se adună pe trotuarele drumurilor care conduc în Ierusalimul de Est. Acolo, aţâţaţi de graffitti-urile antisemite şi vegheaţi de poliţişti israelieni prudenţi, strigă obscenităţi în idiş către arabii în trecere.

Ierusalimul de Est al palestinienilor, cel de Vest al israelienilor

Importanţa religioasă a Ierusalimului a funcţionat deseori ca un cântec de sirenă pentru extremiştii de toate felurile şi foarte rar a constituit un paravan pentru cooperare între religii. Însă, şapte săptămâni de război intermitent în Gaza şi luni de tensiuni în creştere în Cisiordania au trasat graniţe districtuale chiar mai dure ca înainte.

Ierusalimul este mai divizat ca niciodată acum“, spune Gershon Baskin, negociator de pace israelian, un fel de anomalie printre locuitorii oraşului din cauza dorinţei sale de a se amesteca cu ceilalţi. „Geografia fricii, care a existat mereu în acest oraş, a fost compusă în mare parte din răpiri şi crime asupra adolescenţilor şi, apoi, ca răzbunare, de uciderea lui Mohammed Abu Khdeir. Şi, bineînţeles de războiul din Gaza“, adaugă Baskin.

O scurtă plimbare prin centrul comercial aglomerat al Ierusalimului de Vest este de-ajuns pentru a te convinge de diviziunea comunităţii de aici, continuă „The Daily Beast“.

Până de curând, mulţi palestinieni au lucrat în zone evreieşti şi au condus magazine de pantofi sau tarabe cu iaurt. Însă, frica de atac din partea israelienilor naţionalişti extremişti aproape că a pus capăt acestui comerţ al palestinienilor.

O situaţie asemănătoare este şi de partea cealaltă, unde ameninţarea violenţei, reală sau percepută, i-a făcut pe evreii israelieni să nu mai pună piciorul în Ierusalimul de Est. Acum, totuşi, chiar şi cei care simpatizează cu palestinienii se feresc de zonele periculoase.

Nu-mi doresc să devin un martir“, mărturiseşte Daniel Seidemann, un avocat care se concentrează pe încălcarea drepturilor din Cisiordania. „Niciodată agresiunea n-a fost atât de rea ca acum“, adaugă el.

Palestinieni pedepsiţi, evrei nu prea

Având mai puţine locuri de socializare, israelienii şi palestinienii moderaţi  reuşesc din ce în ce mai greu să tempereze tendinţele piromane ale fanaticilor. Avigdor Lieberman, ministrul Afacerilor Externe al Israelului, şi liderul partidului de extremă dreaptă „Yisrael Beitenu“, a solicitat boicotarea afacerilor israelienilor cu origini arabe în cazul în care aceşti protestează asupra acţiunilor armate din Gaza. Între timp, în Ierusalimul de Est, oficiali palestinieni alimentează tensiunile pentru a câştiga prestanţă politică.

Autoritatea Palestiniană“ (AP) nu are niciun control, aşa că nu previne revoltele şi, într-un fel, aproape că le încurajează. Este o fereastră către lume, este un punct de râcă cu israelienii“, continuă Gershon Baskin. Între timp, potrivit spuselor sale, drumurile împărţite şi politica dusă de forţele de securitate ale AP a redus potenţialul unor confruntări violente cu armata israeliană în Cisiordania.

Dacă autorităţile israeliene chiar intenţionează să domolească palestinienii înfuriaţi, atunci o fac într-un mod destul de pueril, sunt de părere jurnaliştii de la „The Daily Beast“. Lovituri periodice cu pietre sau cocteiluri Molotov şi peste 600 de tineri palestinieni arestaţi doar luna trecută. În acelaşi timp, infracţiunile şi crimele făcute de evrei în Ierusalimul de Este rămân, în mare parte, nepedepsite.

Din nou, se strigă „distrugerea poporului evreu“

Există voci care solicită distrugerea Tel-Avivului şi, în anumite cazuri, chiar distrugerea evreilor. Vocile răsună din radiourile locuitorilor Ierusalimului de Est, în timp ce israelienii din sud, care au fugit de frica rachetelor Hamas şi au umplut hotelurile altădată ocupate de turişti, alimentează violenţele rezidenţilor evrei.

Este o lipsă de încredere a ambelor părţi. De aceea se spune că Ierusalimul a dat înapoi cu 25 de ani“, spune Hosam Naoum, decanul Catedralei anglicane St. George, care se află la doar câţiva paşi de graniţa între cele două părţi. În cazul în care tensiunile din zonă nu scad, anul şcolar al bisericii va fi întârziat.

Linia de tramvai din Ierusalim a fost realizat să servească şi palestinieni şi israelieni, însă acum trece în special doar prin staţii din Ierusalimul de Est. Asta se întâmplă după ce protestatari din cartierul Shuafat au distrus un tramvai şi câteva staţii, susţinând că linia este un instrument pentru stabilirea evreilor în zonele palestiniene.

Totuşi, mulţi israelieni condamnă climatul toxic al Ierusalimului. „Nu suport oraşul, niciunul dintre cei de pe coastă, nu-l mai suportă“, mărturiseşte un liberal din Tel-Aviv.

Am ajuns ca animalele de la grădina zoologică. Oamenii vin în Orientul Mijlociu să se uite la noi“, adaugă şi Naoum.


Citeşte şi:

FOTO Proteste în Ierusalim: „Gaza este pământ israelian, iar asta nu se va schimba niciodată“

Un marş de comemorare tranformat în protest a avut loc la Iersusalim în cursul serii de luni. Protestul a avut loc la numai câteva ore de la cele două incidente violente care s-au petrecut în  cursul zilei de ieri, ambele soldate cu decesul a două persoane şi mai mulţi răniţi.

Doi palestinieni au fost bătuţi cu bestialitate la Ierusalimul de Est de un grup de tineri evrei

Doi tineri palestinieni au fost bătuţi cu bestialitate vineri seara de către un grup de tineri evrei, în cartierul Neve Yaakov din Ierusalimul de Est, a anunţat poliţia sâmbătă, relatează AFP.

Pentru cine bat clopotele, la Ierusalim?

Diferenţa specifică dintre mine şi postacii de doi bani, haidamacii arvuniţi să denigreze orice opinie, doar pentru a atrage prostănaci la un website altfel cu pretenţii imagologice mai presus de gestionarii săi temporari, este simplă. Eu am urcat, printre altele, pe înălţimile unde au pierit mii de români, în Primul Război Mondial, acolo unde azi, un simplu cioban, român, nu străin, primeşte doar 200 de lei pe lună.  Şi ţigări aferente...

Trei extremişti israelieni, inculpaţi pentru uciderea adolescentului palestinian

Trei israelieni prezentaţi drept extremişti au fost inculpaţi pentru răpirea şi uciderea adolescentului palestinian ars de viu la începutul lunii iulie, la Ierusalim, anunţă Ministerul israelian al Justiţiei, citat de AFP.

Hamas bombardează, Israelul ripostează cu 160 de raiduri aeriene. Sirene de alertă şi explozii violente la Ierusalim

Militanţii palestinieni au lansat în cursul nopţii mai multe rachete asupra unor oraşe israeliene, iar Israelul a ripostat cu raiduri aeriene deasupra fâşiei Gaza, care au atins 160 de ţinte. Între timp, la Ierusalim, cel puţin trei explozii violente au zguduit, marţi seară, oraşul, iar alte tiruri de rachete au fost lansate asupra oraşelor Tel Aviv şi Haifa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite