Hamas bombardează, Israelul ripostează cu 160 de raiduri aeriene. Sirene de alertă şi explozii violente la Ierusalim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sirene de alertă şi explozii violente la Ierusalim FOTO Reuters
Sirene de alertă şi explozii violente la Ierusalim FOTO Reuters

Militanţii palestinieni au lansat în cursul nopţii mai multe rachete asupra unor oraşe israeliene, iar Israelul a ripostat cu raiduri aeriene deasupra fâşiei Gaza, care au atins 160 de ţinte. Între timp, la Ierusalim, cel puţin trei explozii violente au zguduit, marţi seară, oraşul, iar alte tiruri de rachete au fost lansate asupra oraşelor Tel Aviv şi Haifa.

Conform Ministerului Apărării al Israelului, casele a opt ofiţeri superiori operativi ai Hamas au fost distruse. Acestea aveau destinaţia unor centre de comandă şi erau folosite pentru coordonarea focului de rachete asupra Israelului de Sud.

Un înalt militant al Jihadului şi cinci palestinieni au fost ucişi în timpul bombardamentelor, informează publicaţia israeliană „Haaretz”.

Pentru prima oară, o rachetă a atins oraşul Hadera, situat la peste 100 de kilometri nord de Gaza.

Uniunea Euopeană a condamnat atacul cu rachete asupra Israelului, cerând încetarea imediată a focului, dar lt.col. Peter Lerner, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a declarat că Israelul va continua bombardamentele, atâta vreme cât oraşele israeliene sunt asediate.

Totodată, marţi seară, cel puţin trei explozii violente au zguduit oraşul Ierusalim, iar alte tiruri de rachete au fost lansate asupra oraşelor Tel Aviv şi Haifa.

De asemenea, guvernul a declarat stare de urgenţă în sudul Israelului. În jurul orei 19.00 GMT (22.00, ora României), sirenele au început să răsune în Ierusalim, iar la scurt timp după acest moment au putut fi resimţite mai multe explozii în zona de sud-vest a oraşului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei, Micky Rosenfeld, citat de „The Jerusalem Post”, rachetele au căzut în zonele limitrofe ale Ierusalimului.

Mişcarea islamistă Hamas a revendicat marţi seară tirurile de rachete lansate asupra celor trei oraşe. 

„Pentru prima oară, Brigăzile Ezzedine al-Qassam au atacat Haifa cu o rachetă de tip R160, Ierusalimul ocupat cu patru rachete de tip M75 şi (oraşul) Tel-Aviv cu patru rachete de tip M75”, au anuntat Brigăzile Ezzedine al-Qassam, aripa militara a organizatiei Hamas. 

Oficialii din Israel au dispus deschiderea adăposturilor aeriene de la Tel Aviv şi Ierusalim, mii de persoane reuşind să se refugieze.

Armata israeliană a declanşat recent ofensiva militară „Protective Edge” împotriva tirurilor de rachete provenite de pe teritoriul Fâşiei Gaza. De asemenea, armata din Israel a anunţat că este pregătită inclusiv pentru o ofensivă terestră, daca situaţia va escalada.

Oficialii palestinieni au anunţat că cel puţin 17 persoane, printre care şi un copil, au fost ucise în Fâşia Gaza în urma ofensivei israeliene.

Din cauza situaţiei extrem de sensibile din regiune, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite deplasările în Israel, precum şi în Teritoriile Palestiniene.

Casa Albă a condamnat tirurile de rachete, însă şi-a exprimat sprijinul pentru „dreptul” Israelului de a se apăra „împotriva atacurilor Hamas”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut militarilor să se pregătească pentru orice scenariu, inclusiv pentru o ofensivă terestră. „Ne pregătim pentru o luptă împotriva grupării Hamas care nu se va termina prea curând”, a spus Netanyahu.


Citeşte şi:

Israelul pregăteşte o intervenţie militară în Fâşia Gaza. 40.000 de rezervişti au fost mobilizaţi

Israelul a lansat zeci de raiduri aeriene în Fâşia Gaza. Ofensiva are loc în urma tirurilor de rachete care au vizat sudul Israelului, potrivit AFP. 40.000 de rezervişti au fost mobilizaţi în perspective unei intervenţii terestre împotriva mişcării palestiniene Hamas.

Israelul, inflamat de acte de răzbunare, după moartea celor trei adolescenţi: tânăr palestinian, ars de viu. Vărul său, cetăţean american, bătut crunt de poliţie

Autopsia adolescentului palestinian ucis în Ierusalim la mijlocul aceste săptămâni a scos la iveală faptul că atacatorii l-au incendiat în timp ce acesta era încă în viaţă, relatează Al Jazeera, citând oficialii palestinieni.

Israel: trei suspecţi arestaţi în conexiune cu moartea adolescentului palestinian şi-au recunoscut fapta

Trei suspecţi arestaţi în conexiune cu moartea adolescentului palestinian au recunoscut crima ce a indignat o naţiune întreagă, riscând, totodată, să declanşeze un conflict major în regiune.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite