Brexit. Argentina cere negocieri cu privire la Insulele Falkland

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Argentina şi Marea Britanie au purtat un scurt război, în 1982, din cauza neînţelegerilor asupra Insulelor Falkland FOTO Arhivă
Argentina şi Marea Britanie au purtat un scurt război, în 1982, din cauza neînţelegerilor asupra Insulelor Falkland FOTO Arhivă

Recuperarea suveranităţii Insulelor Falkland rămâne un obiectiv „permanent şi ianlienabil“ al poporului argentinian, a declarat joi, în timpul referendumului britanic, ministrul argentinian de Externe, care a îndemnat la negocieri pe tema acestei dispute teritoriale cu Regatul Unit, relatează agenţia The Associated Press, citată de news.ro.

Londra a respins însă orice negocieri pe această temă, în pofida unei rezoluţii cu caracter neconstrângător prin care ONU a îndemnat la soluţionarea diferendului teritorial prin negocieri.

Susana Malcorra a declarat în faţa membrilor Comisiei pentru Decolonizare că ideea autodeterminării nu este absolută şi că nu se aplică în cazul Falkland, deoarece actualii locuitori au fost plasaţi pe insule de către Marea Britanie, după ce regatul a cucerit insulele în 1833.

„Trecerea timpului nu a erodat validitatea cererii noastre şi nici puterea convingerii noastre că acest conflict îndelung cu privire la suveranitatea insulelor este necesar să fie soluţionat prin negocieri între cele două părţi“, a declarat Malcorra.

Rezoluţia de joi, adoptată prin consens, este doar unul dintre zecile de astfel de documente votate de-a lungul anilor, care îndeamnă cele două ţări să negocieze suveranitatea insulelor, cu o populaţie de aproximativ 3.000 de oameni.

Britanicii au respins toate aceste texte, subliniind că locuitorii insulelor sunt cei în măsură să ia o hotărâre.

„Referendumul din 2013 - în care 99,8% dintre cei care au votat s-au pronunţat pentru păstrarea statu-quoului - a transmis mesajul clar că poporul acestor insule nu vrea un dialog cu privire la suveranitate. Argentina trebuie să respecte această dorinţă“, a subliniat misiunea britanică la ONU într-un e-mail.

Cele două ţări au purtat un scurt război, în 1982, după ce Argentina a invadat insulele, şi a fost respinsă de forţele britanice.

Malcorra - citată printre favoriţii pentru postul de secretar general al ONU în alegerile din acest an care vor desemna succesorul lui Ban Ki-moon - a subliniat că acest război a avut loc într-o perioadă în care Argentina era condusă de o dictatură militară, iar acest lucru nu ar trebui să descalifice o soluţie negociată.

Mike Summers, un membru al Guvernului Insulelor Falkland, a declarat în faţa Comisiei că insularii sunt mulţumiţi de actuala situaţie.

„Locuitorii Insulelor Falkland sunt mulţumiţi de relaţia constituţională pe care o au cu Regatul Unit. Avem dreptul să mergem mai departe dacă aşa dorim, dar în prezent nu există o dorinţă în acest sens“, a declarat Summers.

El a respins totodată caracterizarea locuitorilor insulelor drept o populaţie „implantată“, aşa cum a afirmat Malcorra.

„Suntem un popor în drept, căruia-i pasă de ţară şi casă. Suntem locuitorii Insulelor Falkland. Ne-a luat 160 de ani să ne decolonizăm de Regatul Unit şi nu intenţionăm să devenim o colonie a oricărui alt doritor“, a pledat Summers, care a subliniat că familia sa trăieşte în acest arhipelag de şase generaţii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite