Boko Haram loveşte din nou. Deghizaţi în militari, teroriştii au măcelărit un sat întreg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când au sosit îmbrăcaţi în uniforme militare, înarmaţi şi în camioane pick-up, sătenii din regiunea Borno, nord-estul Nigeriei, au crezut că armata a venit să-i protejeze de Boko Haram, celebra organizaţie teroristă, responsabilă pentru răpirea a peste 300 de fete de la un gimnaziu, în luna aprilie.

Însă totul a fost un plan bine pus la punct de către terorişti, relatează Associated Press. Militanţii i-au adunat pe săteni şi au deschis focul. În total, peste 200 de civili au pierit în atacul de luni, 2 iunie, cel puţin trei sate fiind atacte în nord-estul ţării.

Un lider al comunităţii, martor al atacurilor din această săptămână, a declarat pentru Associated Press că localnicii ceruseră de mult timp ajutorul şi protecţia armatei în momentul în care au aflat de intenţia islamiştilor de a ataca zona.

Militanţii au sosit în camioane pick-up marca Toyota, un tip de vehicul foarte popular în răndul forţelor armate nigeriene, spunându-le sătenilor că sunt „soldaţi care au venit să-i protejeze”, aceeaşi tactică folosită cu câteva luni înainte în răpirea celor 300 de eleve din regiunea Chibok, în data de 15 aprilie.

„Cu toţii am crezut că aceştia erau soldaţii cărora le-am raportat atacul iminent al grupării Boko Haram asupra regiunii noastre”, a declarat sub protecţia anonimatului acelaşi lider al comunităţii din nord-estul Nigeriei.

După ce i-a strâns în centrul satului, membrii facţiunii teroriste a început să strige „Allahu akbar!, Allahu akbar!” şi au deschis focul. Au tras un timp îndelungat „până ce toţi cei adunaţi erau la pământ, seceraţi de gloanţe.”

Masacrul a avut loc în Danjara, Agapalwa şi Antagara, parte din districtul Gwoza, în regiunea Borno. Cei care au reuşit să fugă din calea insurgenţilor s-au refugiat în ţara vecină, Camerun sau au rămas ascunşi prin munţi. Ştirea nu a ajuns în atenţia comunităţii internaţionale decât câteva zile mai târziu, datorită pericolului de a călătorii în aceste regiuni şi a semnalului telefonic slab sau inexistent în regiune.

harta nigeria

Incidentul a fost confirmat atât de Mohammed Ali Ndume, senator din regiunea Borno, al cărui oraş natal, Gwoza este capitala regiunii unde s-a întâmplat incidentul, cât şi de un oficial guvernamental din Maduguri, sub protecţia anonimatului.

Într-un incident separat, fundamentaliştii au ucis 45 de oameni în faţa moscheei din Bargari, un sat din aceeaşi regiune. Aceştia i-au adunat pe săteni sub pretextul că sunt acolo pentru a propăvădui învăţăturile Coranului. De îndată ce oamenii s-au adunat pentru slujbă, militanţii au deschis focul.

Senatorul regional, Mohamed Ndume, a anunţat că va trimite forţe militare în regiune imediat. „ E trist că a trebuit să aşteptăm ca oamenii să fie ucişi ca guvernul să întreprindă vreo acţiune”, a declarat acesta pentru AP.

Boko Haram, organizaţie declarată teroristă şi cu strânse legături cu alte organizaţii teroriste internaţionale, inclusiv al-Qaida, doreşte să pună bazele unui stat islamic fundamentalist în Nigeria. Estimăriile victimelor aceste organizaţii, în rândul populaţiei civile, se situează în jurul a câtorva mii, cu peste 2000 de victime numai în ultimul an. Peste 750 000 de nigerieni au fost nevoiţi să fugă din calea atacurilor militanţilor islamişti. Boko Haram, tradus „educaţia occidentală e un păcat” este activă în Nigeria de peste 5 ani.

Istoria atacurilor Boko Haram din ultimele 12 luni:

  • 7 mai 2013: 55 ucişi şi 105 deţinuţi eliberaţi de Boko Haram în oraşul Bama, la graniţa cu Camerun.
  • 6 iulie 2013: Atac asupra unei şcoli din oraşul Mamudo. 42 de civili, majoritatea elevi, au fost ucişi.
  • 29 septembrie 2013: Un alt atac asupra unei şcoli. Colegiul de Agricultură, soldat cu decesul a 40 de elevi.
  • 16 februarie 2014: Într-un atac armat, 106 săteni din Izghe au fost ucişi de Boko Haram.
  • 14 aprilie 2014: Concomitent cu răpirea a peste 300 de eleve dintr-un gimnaziu din nord-estul Nigeriei, două bombe improvizate exlodează în capitala ţării, Abuja, ucigând aproximativ 90 de oameni şi rănind peste 200.
  • 1-13 mai 2014: mai multe oraşe şi sate din nord-estul Nigeriei sunt atacate în această perioadă. Peste 500 de victime în rândul civililor.
  • 17 mai 2014; la summit-ul de la Paris, Boko Haram este declarată ca făcând parte din organizaţia teroristă al-Qaida. Ţările adunate la această conferinţă promit ajutor financiar şi expertiză militară împotriva extremiştilor islamici. 

Citeşte şi:

Nigeria: Atac soldat cu 40 de morţi asupra unor spectatori la un meci de fotbal

Cel puţin 40 de persoane au fost ucise duminică, în Nigeria, după ce o bombă a explodat în apropierea unor suporteri veniţi să asiste la un meci de fotbal în oraşul Mubi, a informat un reprezentant al poliţiei locale, potrivit BBC.

Preşedintele Nigeriei a ordonat o ofensivă „de maximă amploare” împotriva grupării Boko Haram

Preşedintele nigerian Goodluck Jonathan a confirmat joi că a ordonat „o operaţiune  la capacitate maximă” împotriva militanţilor islamişti din gruparea teroristă Boko Haram. Liderul nigerian a asigurat toţi cei 219 părinţi ai elevelor răpite că fetele lor vor fi aduse acasă în siguranţă.

Povestea răpirii celor 300 de eleve, reconstituită de fetele care au evadat

O parte dintre elevele răpite de membrii grupării teroriste Boko Haram au reuşit să evadeze pe cont propriu şi au povestit experienţa lor din timpul sechestrării şi fuga de paznicii lor înarmaţi. Locuitorii din Nigeria sunt furioşi din cauza incompetenţei oficialilor de a salva cele 276 de fete încă dispărute de aproape o lună, lor alăturându-se personalităţi din toată lumea care au demarat o campanie de solidaritate pe reţelele de socializare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite