Ayatollahul Iranului, stăpân absolut peste o avere de 95 de miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai puternice organizaţii din Iran, investită cu puteri aproape nelimitate, Setad, are autoritatea de a confisca proprietăţile şi bunurile oricui este considerat nedemn să deţină acele bunuri, devenind astăzi un gigant economic cu active de zeci de miliarde de dolari. Îngrijorător este că parlamentul iranian a modificat constituţia pentru a spori puterea Setad, ce se află sub conducerea directă a ayatollahului Ali Khamenei.

Setad ( Setad Ejraiye Farmane Hazrate Emam), nume tradus prin „Sediul pentru Executarea Ordinului Imamului”, a fost înfiinţat în 1989 de fostul lider spiritual al Iranului, ayatollahul Ruhollah Khomeini, cu doar două luni înainte de a muri. Organizaţia, aflată sub autoritatea directă a ayatollahului, avea puterea de a face confiscări în masă de la cei consideraţi duşmanii ţării.

Deşi a fost gândită să funcţioneze doar doi ani, Setad duce mai departe o activitate extrem de profitabilă, după 24 de ani de la decizia de înfiinţare. Succesorul lui Khomeini, actualul lider suprem Ali Khamenei, a folosit Setad pentru a acumula bunuri de zeci de miliarde de dolari, rivalizând cu marile companii ale statului.

Portofoliul Setad include bănci, ferme, companii producătoare de ciment, o campanie care fabrică produse contraceptive, apartamente ale iranienilor exilaţi şi multe alte proprietăţi de valoare. Ancheta agenţiei de ştiri Reuters nu a găsit dovezi care să arate că ayatollahul foloseşte în scop personal aceste bunuri. În schimb, puterea organizaţiei consolidează influenţa liderului asupra politicilor republicii islamiste.

Confiscările abuzive devin legale

Pentru a împuternici organizaţia, guvernului condus de Khamenei a legitimizat în mod sistematic confiscările şi a dat control Setadului asupra bunurilor sechestrate. Ayatollahul, justiţia şi parlamentul au emis de-a lungul anilor o serie de edicte, interpretări ale constituţiei şi decizii judecătoreşti pentru a consolida Setadul. Mai mult, o anumită lege  privind constituţionalitatea privatizărilor a permit extinderea Setad dincolo de bunurile imobiliare, invadând domeniul investiţiilor în companii.

„Oamenii noştri au trăit mulţi ani sub presiunea guvernanţilor corupţi, lacomi şi tirani”, a spus Khamenei într-un discurs din octombrie 2010, justificând existenţa organizaţiei înfiinţate de tatăl lui. Revoluţia Islamică (mişcarea care a dus la abolirea monarhiei iraniene) a promis o nouă eră dominată de justiţie dreaptă şi o guvernare în conformitate cu sharia, legea islamică inspirată din Coran.

Justiţia de partea celor puternici

Mai mulţi avocaţi iranieni au criticat aceste instituţii, acuzând guvernul că aplică legea în mod abuziv pentru a confisca proprietăţile cetăţenilor. Însă articolul 49 din Constituţia Iranului susţine legitimitatea acţiunilor Setadului, împuternicind-o să „confişte bunurile infractorilor”. În plus, şi articolul 45 din cele 175 ale Constituţiei iraniene , care se referă la proprietăţile publice, dă guvernului autoritatea de a folosi terenurile „abandonate” şi „spaţiile ale căror proprietate nu este stabilită”.

„Dă cale liberă corupţiei. Nu există nicio limită. Proprietatea şi viaţa privată nu sunt respectate”, au spus iranienii intervievaţi de jurnaliştii Reuters.

Veniturile acumulate trebuie să slujească misiunii specificate de sharia, pentru a ajuta „familiile martirilor, veteranilor, ale celor dispăruţi, ale prizonierilor de război şi ale asupriţilor”, dar şi pentru a susţine anumite fundaţii de caritate numite de ayatollah.

Nu se ştie exact momentul în care Setad a început să oprească din fondurile sale sau ce procent din venit îşi rezervă, însă specialiştii estimează valoarea totală a bunurilor confiscate se ridică la 95 de miliarde de dolari.

Setad a devenit un sprijin puternic al ayatollahului. Deşi sancţiunile repetate ale Occidentului au slăbit economia Iranului, Setadul este o sursă independentă de venituri care finanţează guvernarea lui Khamenei.

 

 

 

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite