FOTO Emanciparea femeilor din Arabia Saudită: o nouă linie de metrou promite schimbări ale societăţii conservatoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Arabia Saudită, ţară islamistă extrem de conservatoare, construirea unui reţele de metrou nu este doar o ramificare a transportului public, ci un adevărat simbol al schimbării, purtând cu sine speranţa unei evoluţii sociale. Oficialii saudiţi sunt de părere că Metroul  din Riad va uşura traficul şi va revigora pulsul societăţii, fiind de asemena o şansă pentru femeile din ţară să obţină mai multă libertate.

Inginerul Ibrahim Sultan, de 56 de ani, este preşedintele Autorităţii de Dezvoltare Arryadh. El şi-a propus să repare greşelile din planul de urbanizare nu numai al oraşului Riad, ci al întregii Arabii Saudite. Iar planul începe cu dezvoltarea capitalei, iar metroul oraşului este cel mai important obiectiv, notează „Der Spiegel”.

Ambiţiile inginerului pentru metroul din Riad sunt îndrăzneţe. Sultan a proiectat compartimente moderne pentru femei, studenţi şi oamenii de afaceri. Staţia centrală este ornamentată cu marmură strălucitoare şi inserţii aurite, cu aerisiri performante care previn neplăcerile caniculei de afară.

Construcţia metroului din Riad este cel mai mare proiect de acest fel din lume. Costurile totale se ridică la aproximativ 17 milioane de euro, adică aproape o treime din bugetul alocat pentru apărarea ţării, iar termenul de finalizare pentru reţeaua de 176 de kilometri a fost stabilit pentru finalul anului 2019.

Metroul - problemă urgentă

Construirea liniilor de metrou este o problemă urgentă pentru autorităţi. În medie, locuitorii oraşului petrec în trafic o oră şi 54 de minute zilnic, conducând maşinile cu o viteză de 27 de kilometri pe oră. Întâlnirile de afaceri rareori încep la timp, iar traficul redus ar însemna mai multă eficienţă şi productivitate. Unul din trei saudiţi suferă de obezitate, într-o ţară care are una dintre cele mai ridicate rate din lume ale îmbolnăvirii cu diabet.

„Saudiţii abia mai fac mişcare. Străzile sunt goale şi pieţele centrale sunt asemenea deşerturilor. Există mai multe străzi cu şase benzi decât trotuare. Saudiţii îşi petrec toată viaţa mutându-se între spaţiile cu aer condiţionat ale propriilor locuinţe, ale biroului sau ale mall-urilor”, a explicat Ibrahim Sultan.

Emanciparea femeilor, în paşi mici

Metroul oraşului ar putea fi un pas înainte către decongestionarea traficului problematic şi către schimbarea socială, pentru a obţine un uşor progres într-o ţară dominată de wahhabism, ramura ultraconservatoare a sunnismului, curent religios al islamului. Potrivit wahhabismului, femeile nu pot să aibă activităţi independente, trebuie să fie complet acoperite atunci când părăsesc locuinţele şi sunt adesea însoţite de soţi sau rude bărbaţi.

Atunci când se va inaugura, metroul are compartimente separate pentru femei şi copii. Deşi segregarea pe criterii de gen ar părea un efort inutil pentru evoluţia socială, inginerul insistă că femeile vor putea să călătorească în siguranţă de-a lungul oraşului, fără să mai fie păzite sau controlate.

Poate, într-o zi, Arabia Saudită va avea compartimente unisex. Însă pentru a ajunge în acel stadiu, societatea are nevoie de mult mai mult decât de construcţia unui metrou.

 

 

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite