Analiză. Referendumurile care agită apele în Europa şi Orientul Mijlociu INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
catalonia

Kurzii şi catalonii se încăpăţânează să-şi declare independenţa după consultări populare, în ciuda presiunilor interne şi externe.

Campania de referendum din Catalonia privind independenţa regiunii este în curs de desfăşurare, neglijând angajamentul ferm al Madridului de a împiedica votul programat pe 1 octombrie.

Mii de susţinători ai independenţei catalane au inundat arena de concerte din oraşul portuar Tarragona pentru a da startul campaniei de două săptămâni intitulată „Da“. „Votaţi!“,„Nu ne temem!“ şi „Unde sunt buletinele de vot“ a scandat mulţimea în număr de aproximativ 7500 de activişti pro-independenţă.

Mai mult de 700 dintre cei 948 de primari din Catalonia şi-au exprimat hotărârea de a organiza un referendum pe tema autodeterminării regiunii lor, în pofida faptului că riscă să fie puşi sub urmărire penală.

Într-un miting organizat la Barcelona, ei au strigat, alături de alţi participanţi, ”Noi vom vota!” şi ”Independenţă!”. Guvernul spaniol s-a angajat să împiedice acest referendum, declarat anticonstituţional de către justiţie. 

Agitându-şi solemn bastonul de primar, edilii, adunaţi la sediul Guvernului regional, au cântat imnul catalan, ”Els segadors”, în timp ce o mulţime de manifestanţi ”înarmată” cu steaguri separatiste, le strigau de afară ”Suntem cu voi”.

Parchetul General al Spaniei le-a ordonat miercuri procurorilor Cataloniei să-i citeze să compară pe primarii pregătiţi să coopereze ”la organizarea scrutinului ilegal”, cu scopul de a-i inculpa. Dacă nu răspund citaţiei, ei pot să fie arestaţi.

Şeful Guvernului regional, Carles Puigdemont, care i-a primit, a răspuns ”ameninţărilor” şefului Guvernului spaniol Mariano Rajoy: ”nu subestimaţi forţa poporului Cataloniei”.

Rajoy le-a transmis vineri separatiştilor: ”nu subestimaţi forţa democraţiei spaniole. Statul de drept funcţionează”.

”Noi nu suntem infractori”, au declarat numeroşi aleşi, inclusiv Josep Sole, în vârstă de 74 de ani, primarul satului La Maso, cu 300 de locuitori, membru al Asociaţiei municipalităţilor care susţin independenţa. El a declarat pentru AFP că ”doarme perfect liniştit”, în pofida riscului inculpării.

”Sunt ani de zile de când catalanii cer mai multă putere, mai ales în materie fiscală”, a spus el, apărându-le ”dreptul de a vota”.

Separatiştii sunt majoritari în Parlamentul regional din 2015, însă societatea catalană este foarte împărţită pe tema problemei independenţei, potrivit sondajelor.

În alegerile regionale din 2015, susţinătorii independenţei au obţinut 47,6% din sufragii, iar tabăra care susţine rămânerea în Spania 51,28%. În schimb, o majoritate a catalanilor doreşte să se poată exprima printr-un referendum.

Primarul de stânga al Barcelonei - un oraş cu 1,6 milioane de locuitori în care susţinătorii independenţei sunt minoritari - şi-a exprimat sâmbătă ”solidaritatea” faţă de primarii pro-referendum, primindu-i la primărie. Ada Colau se abţine să se implice în mod direct în organizarea votului, însă a anunţat săptămâna aceasta că locuitorii Barcelonei vor putea să voteze pe 1 octombrie, fără să explice cum. Şeful Guvernului regional, Carles Puigdemont, a declarat ulterior că a ajuns la un acord cu ea.

Mai multe sute de persoane au asistat duminică la Madrid la o reuniune în susţinerea referendumului din 1 octombrie asupra independenţei Cataloniei, interzis de justiţia spaniolă, informează AFP. 

Evenimentul a avut loc într-un mic teatru din cartierul Lavapies din centrul Madridului, după ce un tribunal a interzis desfăşurarea lui într-un centru cultural aparţinând primăriei. 

"În faţa interdicţiei lor, iată hotărârea noastră!", a lansat Jordi Cuixart, preşedintele asociaţiei pro-independenţă Omnium Cultural, aplaudat de public atât în interiorul, cât şi în exteriorul teatrului, unde discursul putea fi auzit la difuzoare.

"Libertate de exprimare!", "Dreptul de a decide!"; "Nu ne este teamă!", au scandat participanţii din stradă, sub privirile mai multor poliţişti.

În acelaşi timp, Garda Civilă a anunţat că a percheziţionat localurile unei întreprinderi care producea material de propagandă pentru referendum — buletine, afişe — în timp ce tot duminică cotidianul El Pais a publicat pe două pagini un apel al personalităţilor, printre care scriitorul Javier Marias sau actriţa Marisa Paredes, pentru absentare de la acest referendum, pe care îl califică drept "escrocherie antidemocratică".

Avertismentul lui Juncker

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, le-a transmis catalanilor că o Catalonie independentă va trebui să-şi prezinte candidatura pentru a adera la Uniunea Europeană,  precizând că această regulă este valabilă pentru orice stat nou, relatează Reuters.

Kurzii „se joacă cu focul“

Premierul irakian, Haider al-Abadi, i-a avertizat sâmbătă pe kurzi că „se joacă cu focul“ dacă insistă să desfăşoare pe 25 septembrie un referendum pentru independenţa Kurdistanului, informează Reuters.

În urma deciziei de vineri a parlamentului regiunii autonome Kurdistan din nord-estul Irakului, privind organizarea referendumului, preşedintele irakian Fuad Masum a lansat sâmbătă o iniţiativă de dialog între autorităţile de la Bagdad şi cele din capitala Kurdistanului, Erbil. Masum a propus întâlniri cu un program intensiv pentru „depăşirea crizei“ legate de consultarea popular.

 Turcia, pe teritoriul căreia trăieşte de asemenea o minoritate kurdă importantă (13-15 milioane de persoane, reprezentând 15-20% din populaţia ţării, conform diferitelor estimări) a anunţat că va lua orice măsuri necesare faţă de referendum, pe care premierul turc Binali Yildirim l-a declarat sâmbătă o problemă de securitate naţională. 

Casa Albă a cerut vineri renunţarea la referendumul asupra independenţei Kurdistanului irakian,  apreciind că acesta ar fi „provocator“ şi „destabilizator“, transmite AFP.

Reafirmând convingerea că această consultare ar fi un obstacol în lupta contra grupării Stat Islamic (SI) şi pentru „stabilizarea zonelor eliberate“, Washingtonul îşi exprimă clar dezacordul, după votul de vineri seara din Parlamentul kurd irakian în favoarea organizării referendumului.

„Chemăm guvernul regional kurd să renunţe la referendum, să înceapă un dialog serios cu Bagdadul“, declară administraţia americană într-un comunicat în care subliniază disponibilitatea permanentă a SUA de a înlesni discuţiile dintre cele două părţi. 

   Iranul ameninţă că închide graniţa cu regiunea Kurdistan din Irak 

Iranul a ameninţat să închidă graniţa sa cu regiunea autonomă Kurdistan din Irak şi să pună capăt tuturor acordurilor bilaterale de securitate dacă aceasta îşi proclamă independenţa, transmite AFP. 

 "Secesiunea regiunii kurde cu statul irakian va însemna pentru Iran închiderea tuturor posturilor de frontieră" cu această nouă entitate, a declarat la televiziune secretarul Consiliului suprem al securităţii naţionale din Iran, Ali Shamkhani, cu câteva zile înainte de organizarea unui referendum pentru independenţa zonei respective.

"Acordurile privind frontierele au valoare numai cu guvernul central al Irakului", a adăugat el, reamintind că singura entitate pe care o recunoaşte Iranul în Irak este "guvernul unit, integrat şi federal" de la Bagdad.

"Secesiunea regiune kurde din Irak va marca sfârşitul acordurilor de securitate şi militare dintre Iran şi regiunea Kurdistan" autonomă, a mai spus Ali Shamkhani, unul dintre principalii lideri ai Republicii Islamice.

Cooperarea dintre Teheran şi Kurdistanul autonom din Irak a permis printre altele un important sprijin militar şi logistic acordat de Republica Islamică combatanţilor kurzi (peshmerga) împotriva jihadiştilor din gruparea Stat Islamic (SI).

Iranul, unde se află o importantă minoritate kurdă, şi-a făcut cunoscută în repetate rânduri opoziţia faţă de referendumul de independenţă prevăzut la 25 septembrie în Kurdistanul irakian, dar până în prezent s-a limitat la îndemnuri adresate autorităţilor provinciei autonome de a renunţa la proiect. Ali Shamkhani a subliniat că "încă este timp" pentru a face asta. 

Secretarul General al ONU critică referendumul kurd

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a criticat duminică voinţa Kurdistanului irakian de a organiza un referendum cu privire la autodeterminare la 25 septembrie, relatează Reuters. 

 O astfel de consultare, a apreciat Antonio Guterres, reiterând principalul argument al ţărilor occidentale, ar îndepărta Irakul şi kurzii de "necesitatea de a învinge Statul Islamic" şi de a reconstrui teritoriile preluate de sub controlul jihadiştilor.

"Secretarul general respectă suveranitatea, integritatea teritorială şi unitatea Irakului şi consideră că toate problemele rămase nesoluţionate între guvernul federal şi guvernul regional din Kurdistan trebuie rezolvate printr-un dialog structurat şi un compromis constructiv ", a declarat purtătorul său de cuvânt Stephane Dujarric, într-un comunicat.

Antonio Guterres cheamă toate părţile implicate la "răbdare şi reţinere", a adăugat Dujarric.  

Potrivit autorităţilor kurde, o victorie a votului "da" la referendum nu va duce automat la proclamarea independenţei Kurdistanului, ci va constitui un mijloc de presiune pentru a obţine din partea puterii centrale de la Bagdad concesii în mai multe dosare.

Autorităţile din Kurdistanul irakian sunt supuse unei intense presiuni internaţionale pentru a renunţa la această consultare. În afară de Iran şi Turcia, alt vecin unde trăieşte o numeroasă populaţie kurdă, Washingtonul şi ONU au cerut recent suspendarea referendumului. 

infografie kurzi
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite