Alegeri legislative în Venezuela: Locuitorii capitalei Caracas, treziţi de sirene la 5 dimineaţa pentru a vota. Preşedintele Maduro: „Cu maşina, măgarul sau pe jos, votaţi!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Nicolas Maduro a acuzat în repetate opoziţia parlamentară de tentative de sabotare ale puterii şi de „învrăjbirea populaţiei” FOTO Reuters
Preşedintele Nicolas Maduro a acuzat în repetate opoziţia parlamentară de tentative de sabotare ale puterii şi de „învrăjbirea populaţiei” FOTO Reuters

O zi care ar putea marca un punct de cotitură în istoria Venezuelei arată însă şi cât de ciudat este organizat procesul democratic în ţara sud-americană. Pe fundalul sirenelor care trezesc cetăţenii pentru a merge la urne, a îndemnului patriotic la vot al preşedintelui scos parcă din era incipientă a democraţiilor şi a interdicţiei de a publica exit-polluri, socialiştii ar putea pierde majoritatea parlamentară pentru prima dată după 17 ani.

„De mergeţi cu maşina, cu măgarul sau pe jos, votaţi!” Acesta a fost îndemnul preşedintelui venezuelan Nicolas Maduro către populaţia Venezuelei, duminică după-amiază, după ce a votat într-o secţie din capitala Caracas. Declaraţia preşedintelui arată însă realitatea tristă a ţării sud-americane, care trece printr-o perioadă economică neagră din cauza scăderii preţului petrolului.

În acest context, socialiştii din partidul PSUV, continuator al alianţei de stânga care conduce Venezuela din 1998, ar putea pierde majoritatea în Adunarea Naţională în faţa opoziţiei democrate. În ciuda faptului că socialiştii încă au parte de o susţinere importantă în zonele rurale, venezuelanii sunt nemulţumiţi de stocurile des epuizate de mâncare, chiar şi în marile oraşe, de inflaţia care a ajuns la 180% şi de creşterea ratei de infracţionalitate.

Însă preşedintele Maduro, „urmaşul de drept” al lui Hugo Chavez, susţine că ţara este „un bloc de stabilitate în regiune” şi cere lumii să lase Venezuela în pace, temându-se de o repetare a episodului din 1973 din Chile, în care liderul socialist Salvador Allende a fost înlocuit de dictatorul Augusto Pinochet într-o lovitură de stat susţinută de administraţia Nixon, din Statele Unite, conform postului de televiziune venezuelan TeleSur.

Vot fără exit-polluri

Opoziţia venezuelană acuză actuala putere de aplicarea unui totalitarism în creştere, după ce liderul democrat Leopoldo Lopez a fost condamnat la 13 ani de închisoare în septembrie, sub acuzaţia de incitare la violenţă – el fiind arestat după a chemat populaţia la proteste paşnice în 2014.

Cu toate acestea, votul, care va fi numărat electronic, este considerat a fi unul curat, iar BBC transmite că procesul electoral a decurs fără incidente majore. Sirene utilizate în mod normal pentru  transmiterea avertismentelor în caz de război sau calamitate naturală au răsunat în capitala Caracas la 5 dimineaţa, ora locală, pentru a reaminti cetăţenilor că în acea zi trebuie să-şi exercite dreptul fundamental al democraţiei.

UPDATE Ulterior, „Caracas Chronicles” a relatat un incident în care un tânăr de 20 de ani a detonat o grenadă în faţa unei secţii de votare din capitala venezuelană. Tânărul a murit, însă nici o altă persoană nu a fost rănită.

Deşi votul s-a încheiat în jurul orei României 00.30, nu se ştie deocamdată cine a avut câştig de cauză, deoarece legea venezuelană interzice publicarea exit-pollurilor. 

Singurul organism care are dreptul de a publica rezultatele votului este Consiliul Naţional Electoral (CNE), care poate publica rezultatele îndată ce una dintre părţi are „un avans insurmontabil”, ceea ce înseamnă că primele rezultate vor fi publicate de-abia în cursul zilei de luni.

VIDEO Componenţa Adunării Naţionale a Venezuelei

Unul dintre liderii coaliţiei democrate, Henrique Capriles, a anunţat însă după închiderea urnelor că opoziţia ar fi câştigat alegerile, pe contul său de Twitter. Reuters relatează că alte figuri politice din opoziţie au relatat acelaşi rezultat în cazul alegerilor de duminică.

„Rezultatele sunt exact cum am sperat (că vor fi)! Am câştigat, Venezuela! E ireversebil! Cu multă smerenie, serenitate şi maturitate, presupunem că poporul a decis!” a declarat Capriles pe reţeaua de socializare.

Venezuela, într-o groapă economica

Oricare va fi rezultatul, noua componenţă a Adunării Naţionale va avea o misiune dificilă de a redresa ţara din groapa economică în care s-a tot adâncit, în ultimii ani, pe fondul dependenţei excesive ale resurselor petroliere - mai mari chiar şi decât cele ale Arabiei Saudite.

Fondul Monetar Internaţional estimează că PIB-ul ţării va scădea cu 10% la sfârşitul anului 2015, şi preconizează că recesiunea va continua şi anul viitor. Criza este legată de faptul că 90% din veniturile de export ale Venezuelei sunt asigurate de comerţul cu petrol – iar preţul barilului a scăzut de la 115 dolari în iunie 2014 la sub 50 de dolari în luna noiembrie a acestui an.

Federaţia Farmaceutică Venezuelană semnalează şi că există o criză a medicamentelor în farmaciile din toată ţara, în timp ce reportaje apărute în presa internaţională subliniază starea deplorabilă a sistemului medical în general – cu spitale din care lipsesc utilităţi de bază, precum antibiotice sau rezerve de oxigen. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite