Aeronave americane au fost nevoite să-şi schimbe traseul pentru a evita coliziunea cu avioane ruse în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armata rusă a lansat rachete din Marea Caspică FOTO AP
Armata rusă a lansat rachete din Marea Caspică FOTO AP

Aeronavele americane au fost nevoite să-şi schimbe traiectroia pentru a evita coliziunea cu avioanele ruse în Siria, generând îngrijorări privind un incident internaţional, potrivit unui anunţ al Pentagonului.

Oficialii americani au precizat că cel puţin un astfel de  incident a avut loc în ultima săptămână, după ce Rusia a declanşat o campanie aeriană în Siria. Aceştia au mai declarat că pericolul unui accident militar între forţele celor două ţări care operează în spaţiul aerian sirian a crescut, în timp ce discuţiile pe tema apărării între Statele Unite ale Americii (SUA) şi Rusia stagnează, potrivit publicaţiei The Hill.

„Am luat măsuri pentru a asigura separarea sigură a aeronavelor, dar continuăm să efectuăm misiuni deasupra Irakului şi Siriei, în sprijinul acestei misiuni de degradare şi distrugere a grupării Stat Islamic”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, căpitanul Jeff Davis.

Potrivit CBS News, avioanele ruse au ajuns la 32 de kilometri de aeronavele americane şi la numai câţiva kilometri de drone ale SUA.

Rusia reprezintă o ameninţare şi pentru avioanele americane din Irak, unde Pentagonul efectuează de asemenea raiduri asupra obiectivelor grupării Stat Islamic.

Rusia a lansat rachete de pe mare

Miercuri, Rusia a lansat rachete de croazieră de pe nave din Marea Caspică spre Siria, care au traversat spaţiul aerian irakian, pe unde zboară avioanele americane şi ale coaliţiei.

La sfârşitul săptămânii trecute, Rusia a încălcat spaţiul aerian al Turciei, de unde forţele americane şi ale coaliţiei lansează de asemenea raiduri în Siria.

Oficialii de la Pentagon au organizat o videoconferinţă cu omologii lor ruşi la 1 octombrie, dar o nouă discuţie nu a fost programată. Davis a declarat că la prima rundă de discuţii, SUA au prezentat Rusiei o propunere pentru a evita ciocniri neintenţionate în spaţiul aerian al Siriei.

Generalul în rezervă Ralph Jodice, fost comandant al Cartierului general al forţelor aeriene NATO din Turcia, a afirmat că în mod normal forţele care operează în aceeaşi zonă se coordonează pentru a evita situaţii periculoase.

Nevoia de coordonare cu Rusia ar putea deveni şi mai urgentă, în condiţiile în care Moscova se pregăteşte să trimită trupe terestre "voluntare" în Siria.

Prezenţa trupelor ruse, precum şi a celor iraniene, ar putea pune probleme forţelor americane şi ale coaliţiei, care oferă sprijin aerian rebelilor şi altor grupări care luptă împotriva organizaţiei Stat Islamic şi regimului lui Bashar al-Assad.

Dacă Moscova trimite trupe după aceste grupări rebele, forţele americane şi ale coaliţiei ar putea bombarda din greşeală trupele terestre ruse.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite