Adunarea Parlamentară a NATO le cere aliaţilor să fie pregătiţi să răspundă unei potenţiale ameninţări din partea Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldat din forţele NATO
Soldat din forţele NATO

Adunarea Parlamentară a NATO le-a cerut luni aliaţilor să fie pregătiţi să răspundă unei potenţiale ameninţări din partea Rusiei, a declarat Michael Turner, preşedintele adunării ce reuneşte circa 250 de parlamentari din cele 28 de ţări membre ale Alianţei, reuniţi la Tirana, relatează AFP.

„Provocarea provenind din Rusia este reală şi serioasă“, a precizat Turner.

Declaraţia adoptată în unanimitate critică „folosirea forţei de către Rusia împotriva vecinilor săi şi tentativele de intimidare la adresa aliaţilor“ din NATO.

În aceste circumstanţe, NATO „nu are altă alegere decât să considere eventuala acţiune agresivă a Rusiei împotriva unui stat membru al Alianţei drept o potenţială ameninţare şi să adopte răspunsuri adaptate şi proporţionale“, se adaugă în declaraţie.

De altfel, Adunarea Parlamentară le-a cerut aliaţilor să „furnizeze garanţii“ ţărilor membre aflate în special pe flancul estic al NATO, care se tem că securitatea lor este ameninţată.

NATO a suspendat toate aspectele practice ale cooperării cu Rusia în urma anexării Crimeei de către Rusia şi din cauza susţinerii oferite de Moscova separatiştilor din estul Ucrainei. Cu toate acestea, Alianţa a anunţat că va purta discuţii cu Rusia înainte de summitul NATO din 8-9 iulie, de la Varşovia.

În aprilie, Consiliul NATO-Rusia a avut prima sa reuniune din iunie 2014, însă discuţiile au evidenţiat faptul că există în continuare „dezacorduri grave“ în ceea ce priveşte Ucraina şi alte subiecte, deşi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat asigurări atunci când discuţiile au fost „fructuoase“.

NATO şi-a consolidat forţele de pe flancul de est, vizând în special o creştere a rapidităţii de reacţie în cazul unei repetări a unei crize precum cea din Ucraina. La summitul de la Varşovia, şefii de stat şi de guvern urmează să aprobe ultimele detalii ale acestei consolidări.

Însă Rusia susţine că sporirea prezenţei trupelor şi echipamentelor lor de luptă în Europa reprezintă o ameninţare la adresa securităţii sale.

În cursul unei vizite de luni, în Polonia, Jens Stoltenberg a declarat că NATO transmite „un semnal clar oricărui potenţial adversar, potrivit căruia un atac împotriva Poloniei va fi considerat un atac împotriva Alianţei în ansamblu“. În aceste condiţii, el  a precizat că, la summitul din vară, Alianţa va oferi Poloniei şi celorlalte ţări de pe flancul estic, garanţiile cerute în faţa Rusiei. El a anunţat că mai multe batalioane suplimentare vor fi desfăşurate în Polonia, în ţările baltice şi în alte state din regiune. Numărul exact al militarilor şi locul unde vor fi trimişi aceştia sunt încă în curs de dezbatere.

Rusia a criticat desfăşurarea, în România şi Polonia, a unor elemente ale scutului american antirachetă, pe care îl consideră o ameninţare la adresa securităţii sale. NATO a dat asigurări că acest sistem are un rol pur defensiv şi că va intercepta eventuale rachete lansate din Orientul Mijlociu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite