Baconschi, la Adevărul Live: Hamas ţine prizonieră populaţia din Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi a discutat cu jurnalistul Cristian Unteanu despre evoluţia conflictului din Fâşia Gaza, acum că armata israeliană s-a retras în totalitate din oraşul Gaza.

Principalele declaraţii:

Teodor Baconschi: Armata israeliană a raportat distrugerea a 32 de tuneluri, majoritatea construite din beton. În primul rând, trebuie descrisă regiunea. În primul rând, chiar este o fâşie, nu are o lăţime mai mare de 12 kilometri. Potrivit acordului de la Oslo, Fâşia Gaza a intrat sub controlul Autoritatea Palestiniană. Gaza este o zonă în care 1,8 milioane de locuitori se înghesuie în deşert, condamnaţi la prizonierat. 

Gaza nu este un stat, ei nu au cetăţenie. Este unul dintre teritoriile cu cea mai mare densitate demografică - 4.500 de locuitori pe kilometru pătrat - şi deja este o enclavă. Deşi la Oslo se stabilise o zonă de pescuit de 30 de mile marine, dar, în prezent, palestinienii nu pot înainta cu navele la mai mult de trei mile marine, adică nu ajung acolo unde este peşte. Este o situaţie tragică. 

Se naşte o dilemă etică, ce trebuia să facă Israelul? Bineînţeles nu putem nega dreptul Israelului de a se apăra. 

Populaţia din Gaza este formată din refugiaţi, oameni disperaţi, fără case, care-şi construiesc mereu adăposturi precare şi nu pot duce viaţă normală, loviţi de penurie, de lipsuri cronice. Sî nu uităm că, până nu demult, Hamas era înfrăţită cu Frăţia Musulmană, care activa clandestin pe vremea lui Mubarak. Hamas avea astfel finanţare de la organizaţia islamistă de opoziţie din Egipt. 

image

Hamas ţine în prizonierat populaţia pentru că, în stilul cerut de sharia, au organizat toată viaţa socială. Oamenii depind de Hamas în toate aspectele vieţii sociale. Aceşti oameni sunt dependenţi de lipia livrată zilnic de Hamas. 

Cristian Unteanu: Hamas asigură asistenţa socială, medicală, este job provider. Vorbind despre situaţia regională, revin la primul subiect de discuţie. S-a mai întâmplat ceva extrem de grav. Niciodată nu am mai asistat la o recrudescenţă atât de puternică a grupărilor islamiste extremiste. Niciodată acestea nu au mai avut atâta forţă, nu s-au mişcat cu atâta rapiditate şi nu au mai transmis lumii musulmane mesaje atât de puternice şi de violente, cu incitări clare la război. 

Teodor Baconschi: Acum ce vedem este descompunerea sau recompunerea hărţii pe care europenii au desenat-o la începutul secolului XX. 

Cristian Unteanu: Pentru prima dată, Israelul n-a mai cerut sprijin internaţional, ba chiar a arătat că nu-i pasă de opinia internaţională. Au ridicat din umeri şi au spus „ne descurăm singuri!”. 

Teodor Baconshi: Vedem conturarea acestui aşa-zis califat, un nou „urmaş al lui Mahomed” s-a pus în fruntea acestui califat şi vrea să încorporeze - măcar imaginar - Irakul, Siria, cât mai multe teritorii. Proiectul acesta fantasmagoric este complicat şi de încercarea kurzilor de a se desprinde într-un stat autonom, vorbim de 30-40 de milioane de etnici care, adulmecând dezordinerea regională, sunt gata să acţioneze într-un fel pe care nu şi l-ar fi permis cu câţiva ani în urmă. Există un risc de anarhie generală în acea regiune.

Teodor Baconschi: Hamas ţine prizonieră populaţia din Gaza

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite