VIDEO Cât de aproape suntem de izbucnirea unui război internaţional?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
298 de persoane au murit la bordul avionului doborat
298 de persoane au murit la bordul avionului doborat

Criza din Ucraina a intrat într-o nouă fază când un avion civil a fost doborât. Toţi cei 298 de oameni care se aflau la bord au murit. Kievul acuză separatiştii proruşi că l-au atacat cu rachete, însă dă totodată de înţeles că Rusia a fost implicată. Am discutat, la Adevărul Live, cu politologul Dan Nicu, cu jurnalistul Cristian Unteanu şi cu Petru Filip, preşedintele Comisiei pentru Politică Externă din Senatul României.

În ciuda temerilor privitoare la izbucnirea unui conflict internaţional, jurnalistul Cristian Unteanu susţine că liderii politici din întreaga lume vor evita să înceapă un asemenea război.

"Cred că un conflict internaţional deschis direct nu intră în discuţie în acest moment. Nu cred că marii actori globali au dorinţa să înceapă un asemenea război. Dar asistăm acum la internaţionalizarea unui conflict. S-a încălcat legea absolută a protejării avioanelor civile. Ele exprimă suveranitatea unui stat, ca atare sunt respectate în tratatele internaţionale", a mai spus Unteanu.

Pe de altă parte, el a adăugat că "internaţionalizarea", respectiv implicarea actorilor globali în situaţia din Ucraina, era inevitabilă.

"Internaţionalizarea se produce ca întotdeauna în timpul unui conflict mocnit, care zace. Nu era nicio posibilitate de implicare a actorilor mari, dar iată că un incident i-a atras pe toţi. Vreau să aduc aminte în 1994-1995 bombele căzute în Sarajevo, neelucidate până acum, care au determinat intrarea NATO în conflictul iugoslav.Să vedem dacă organismele internaţionale mai au vreun fel de putere decizională. Dacă luăm în calcul şi situaţia din Israel, vedem că totul se transformă într-o mare bulă, care se poate sparge oricând, cu consecinţe teribile",a  detaliat corespondentul "Adevărul".

"Deocamdată, realitatea este că din Israel şi Palestina se poate inflama tot Orientul Mijlociu", a mai spus el.

În opinia lui Dan Nicu, blogger "Adevărul", conflictul este, deocamdată, la nivel declarativ, între părţile adverse care se acuză reciproc de tragedia aviatică din Ucraina.

"Este vorba despre nişte tactici bine cunoscute în cazul oricărui război: când se întâmplă aşa ceva, ambele părţi beligerante se acuză reciproc, ceea ce şi vedem. Avionul a fost lovit printr-un sistem cu rachete care poate ajunge până la 10.000 metri. Şi Ucraina şi Rusia deţine acest tip de armament, dar mi-e greu să cred că partea ucraineană a făcut aşa ceva. Tind să cred că este mai degrabă vina celor care susţin separatismul în estul Ucrainei", a mai spus Nicu.

"În cazul unui război civil problema este următoarea: cine cu ce trage este foarte greu de elucidat pentru că ambele părţi au armament de provenienţă sovietică, rachetele, bateriile de rachetă şi celălalte armamente sunt parte a moştenirii lăsate de Armata Roşie. În principiu radarele militare sunt concepute în a descoperi dâra de căldură până la locul unde a fost lansată. Racheta a căzut la 40 de km în interiorul teritoriului ucrainean. Este posibil ca această dâră să fi fost analizată deja de sateliţii militari americani. Vom vedea rezultatele", s-a pronunţat şi Cristian Unteanu.

Jurnalistul consideră că, pentru moment, negocierile sunt excluse între Ucraina şi Rusia şi prezintă două căi de tranşare a conflictului.

"Ori se termină totul într-o baie de sânge, dacă armata ucraineană decide o ofensivă totală, dar acest lucru ne poate arunca într-o altă dimensiunea de internaţionalizare a conflictului..şi de acolo, lucrurile pot degenera uşor. Sau vom asista la o îngheţare a conflictului, de tip Transnistria", estimează Unteanu.

La rândul lui, preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Petru Filip, a vorbit despre poziţia pe care România va trebui să o adopte şi a subliniat că trebuie armonizată cu cea a partenerilor din UE, respectiv NATO.

"Poziţia României nu poate să fie decât în contextul în care UE şi NATO le va lua, pentru că chestiunea accidentului este o realitate cumplită prin consecinţele asupra lumii. E greu de spus cine a fost de vină, dar faptul că asemenea armament, cu o putere uriaşă de distrugere, este la mâna unor inconştienţi, ar trebui să ne dea de gândit. Sigur, Ucraina a semnat acordul de asociere. Dar conflictul a rămas şi iată că are o evoluţie necontrolată", a arătat Filip.

"Cred că UE ar trebui să se trezească şi să convoace o discuţie clară şi pragmatică cu Rusia, care este un actor mare la nivel internaţional, chiar dacă ne place sau nu.Vreau să cred că evenimentul din Ucraina este un accident. Dar mi se pare, repet, foarte grav că există echipament de asemenea putere în mâna unor insurgenţi fără control.Evident este un act terorist", a mai opinat senatorul PSD.

Un alt conflict care este în plină desfăşurare, cel din Fâşia Gaza, a intrat în discuţie în cadrul emisiunii, după ce Israelul a lansat ofensiva terestră în regiune. În contextul numeroaselor dispute din zonă, Filip crede că SUA pot juca un rol esenţial în avansarea procesului de pace.

"Istoria conflictului israelo-palestinian este foarte veche. Iată că lucrurile nu merg în direcţia bună, a găsirii unei soluţii de pace. Cred că rolul SUA va trebui să se reevalueze, pentru că cred că este singurul actor care poate influenţa ceea ce se întâmplă acolo. Să nu uităm eforturile lui John Kerry pentru a avansa procesul de pace", a explicat senatorul.

"Ieri se reuşise doar armistiţiul de cinci ore, în scopuri umanitare, pentru evacuarea civililor, răniţilor, samd. Acest conflict are un scop foarte precis, spune premierul Netanyahu: anihilarea ramurii militare a HAMAS, distrugerea tunelurilor prin care se face trafic cu arme samd. Acest tip de misiune este una de tip punctual cu o foarte clară a obiectivelor şi o planificare atentă. Nu intrare masivă de trupe de susţinere, ci mai ales operaţiuni cu formaţiuni mici, de intervenţie speciale. Asta nu înseamnă că în orice moment nu poate apărea un element care să inflameze situaţia. Israelul defineşte acest conflict ca unul de supravieţuire a sa", a subliniat şi jurnalistul Cristian Unteanu.

Totodată, el a avertizat că aceste conflicte sunt foarte periculoase şi se pot extinde spre Afganistan.

"Toată lumea ezită să se implice, tocmai pentru a nu inflama întreaga regiune, nu numai Orientul Apropiat. Cineva poate profita totuşi de această situaţie pentru a-şi pune pe masă agenda", a mai spus el.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Avion doborât în Ucraina. Comandantul SBU: „Prioritatea noastră este să aflăm care comandant rus a dat ordin ca avionul să fie atacat”

 

VIDEO Avion doborât în Ucraina. Mărturia unei femei care a ratat „cursa morţii“

      

Ministerul român de Externe: Pe lista pasagerilor avionului prăbuşit în Ucraina nu se aflau români

Presa din Rusia: Ucrainenii au vrut să doboare avionul lui Putin, dar au greşit ţinta şi au nimerit în avionul de linie Malaysia Airlines

 

Mulţi dintre pasagerii avionului malaysian mergeau la o conferinţă despre SIDA, în Australia

 

MH17. Vicepreşedintele SUA, Joe Biden: Avionul prăbuşit în estul Ucrainei a fost aruncat în aer în timpul zborului

 FOTO VIDEO Avion malaysian cu 298 de pasageri, doborât lângă Doneţk. Nu există supravieţuitori

Ministerul Afacerilor Externe dispune activarea celulei de criză la nivelul instituţiei, în urma „catastrofei aviatice” din Ucraina

Reacţiile liderilor politici după tragedia aviatică din Ucraina

Avion doborât în Ucraina. Putin: Tragedia nu ar fi avut loc dacă Kievul nu demara ofensiva asupra separatiştilor

Malaysia Airlines MH17 zbura pe culoarul aerian L980, unul dintre cele mai aglomerate "drumuri" spre Asia

29 iunie: rebelii din Doneţk se lăudau pe Twitter că au pus mâna pe un lansator de rachete Buk. Tweet-ul a fost şters azi

Ruşii, fără milă pe timpul războiului rece: cum au doborât un avion sud-coreean cu 269 de pasageri

Senatorul John McCain: „Dacă Rusia a doborât avionul MH17, atunci trebuie să existe repercusiuni incredibile“

FOTO Malaysia Airlines MH17 doborât în Ucraina: olandezul care şi-a anticipat moartea pe Facebook

VIDEO Istoria se repetă: Boeing doborât în Ucraina. Americanii au făcut la fel cu un Airbus cu 290 de civili. SUA le-a dat criminalilor medalii pentru curaj

Malaysia Airlines MH17, doborât peste Ucraina: cine este vinovat?

„Blestemul“ Malaysian Airlines: de ce e în pragul falimentului şi ce şanse sunt să pici cu avionul în ziua de astăzi

Cum arată şi ce poate face sistemul sol-aer Buk, care ar fi provocat prăbuşirea avionului Malaysia Airlines în Ucraina

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite