2020, anul „războiului rece” electronic şi al ştirilor false

0
Publicat:
Ultima actualizare:
razboi electronic

Specialiştii în cibernetică de la compania Check Point estimează că, începând cu 2020, va izbucni un „război rece” în cyberspaţiu, manifestat prin atacuri cibernetice şi dezinformare. De asemenea, în politică, în 2020 va fi o altă tendinţă, cea a falselor ştiri în timpul campaniilor electorale.

„ Un nou război rece, care se va desfăşura în spaţiul Internetului, se va intensifica pe măsură ce puterile occidentale şi cele estice îşi vor separa din ce în ce mai mult tehnologiile şi informaţiile. Războiul comercial dintre Statele Unite şi China este un indiciu clar în acest sens”, notează compania.  

Potrivit experţilor, conflicte într-un format similar vor apărea tot mai mult între state mici, care vor avea sprijinul financiar şi ideologic al vecinilor mai mari şi mai influenţi. Principalul obiectiv al instigatorilor la un astfel de război va fi consolidarea şi extinderea sferelor lor de influenţă. 

În plus, se aşteaptă o creştere a numărului de atacuri cibernetice asupra serviciilor publice şi a altor infrastructuri. Aceste atacuri cibernetice vor fi facilitate de utilizarea de tehnologii şi echipamente vechi în acest sector în multe ţări.

    „În multe cazuri, infrastructurile critice de distribuţie a energiei electrice şi a apei folosesc tehnologii vechi, ale căror vulnerabilităţi pot fi exploatate de la distanţă, iar modernizarea acestora ar putea provoca întreruperi de servicii”, preconizează compania.

Analiştii se aşteaptă ca atacurile din 2020 să vizeze anumite companii, guverne şi organizaţii de sănătate, folosind ransomware şi cauzând atacuri prin malware-uri mobile care pot fura date de plată, informaţii de identificare şi fonduri de pe conturile bancare.

Mai mult, „atacurile cibernetice vor fi utilizate din ce în ce mai mult în conflicte proxy între ţările mai mici, finanţate şi activate de naţiuni mari care doresc să-şi consolideze şi să-şi extindă sferele de influenţă, aşa cum s-a văzut în recentele operaţiuni cibernetice ale SUA împotriva Iranului, în urma atacurilor asupra Instalaţiile petroliere din Arabia Sudită ”, a notat compania.

Asemenea atacuri nu se limitează numai la guverne. La începutul acestui an, Marina SUA a recunoscut că se află într-o situaţie de „securitate cibernetică”,  şi contractanţii fiind în permanenţă „sub asediu” în urma atacurilor efectuate de hackerii chinezi.

În 2018, administraţia Trump a înlăturat restricţiile privind utilizarea operaţiunilor cibernetice de către armata americană şi a dat startul aşa-numitei „iniţiative Cyber ​​Deterrence”, menită să zădărnicească „activităţile cibernetice dăunătoare” din China, Rusia, Iran şi Coreea de Nord . În acelaşi timp, SUA au continuat ofensiva, trecând la cyber-război şi angajându-se în cyber-spionaj nu numai împotriva adversarilor, ci şi aliaţilor.

De asemenea, în politică, în 2020 va fi o altă tendinţă, spun analiştii: cea a falselor ştiri în timpul campaniilor electorale.

„Alegerile din SUA din 2016 au marcat începutul răspândirii de ştiri false bazate pe inteligenţa artificială (AI). Adversarii politici au făcut progrese uriaşe în crearea de echipe specializate pentru a crea şi a răspândi ştiri false pentru a diminua influenţa adversarilor”, a mai scris compania.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite