Ediţia cu Gânditori Globali. Plus: Cum contează diaspora, Ce lume îl aşteaptă pe preşedintele Iohannis şi altele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Redacţia americană a scris istoria anului 2014 printr-o listă cu "100 de indivizi remarcabili care au distrus lumea aşa cum o cunoaştem – în bine sau în rău". Redacţia română talonează dosarul global cu subiecte de interes direct: Ce pot face românii din străinătate pentru ţară. Klaus Iohannis – preşedinte de război? Rusia se pregăteşte să ocupe Marea Neagră. Ce asistenţă internaţională pentru dezvoltare poate oferi statul român. Şamd.

Sumarul ediţiei FP România nr. 43 (decembrie 2014/ ianuarie 2015)

Scrisori

Învăţăminte pentru învăţământ De Preda Mihăilescu # Eufemisme inutile De Dan Stein

InBox

Imagini

E, de la egalitarist Lucrări de Jonathas de Andrade

Antropologia unei Idei

Biometica De Jake Scoobey-Thal

Idei

Înclinaţia suedezilor; Împăratul muştelor; Puterea fetelor înseamnă şi puterea băieţilor

Revelaţii

Christine Lagarde Interviu de David Rothkopf

Corespondenţă

Străzile uitate De Scott C. Johnson

*

FP Europa

agenda dezvoltării

Diaspora contează - nu doar când votează

Ce pot face românii din străinătate pentru ţară. (1)

Interesul acut al diasporei pentru votul din noiembrie indică, de fapt, existenţa unui interes intens şi stabil al românilor din străinătate pentru mersul ţării. Dar diaspora contează nu doar când votează, ci mai ales când lucrează. Cum recuperăm diaspora profesională, potenţial modernizatoare? Într-o primă parte a acestei necesare conversaţii (trans)naţionale, câteva note despre valorile politico-civice ale diasporei şi despre transferul acestora în ţară, o reflecţie despre inexorabilul purtat al culturii de origine în buzunarul de la piept şi chiar o strategie la cheie pentru repatrierea unor valori profesionale româneşti din lume – dacă vrem să lucreze pentru România. În ediţia următoare, vom vorbi despre ce poate face diaspora pentru ţară mai ales de la distanţă.

•    Schimbarea profundă (vine din afară) De Sebastian Burduja
•    De ce votează diaspora altfel decât ţara De Raluca Viman-Miller
•    e-Diaspora De Alina Bota
•    Pentru o nouă relaţie cu românii de pretutindeni De Alexandru Ciorobea

securitate & apărare

Klaus Iohannis – un preşedinte de război? De Iulian Fota

Rusia se pregăteşte să ocupe Marea Neagră De Octavian Manea

vecinătatea apropiată

Alertă islamistă în Balcani De Rufin Zamfir
Mujahedinii sud-dunăreni De Oana C. Popa şi Călin Neacşu

regiunea extinsă

Lumile paralele şi întrepătrunse ale Islamului De Filon Morar

+

eseu

Scurtă istorie a petrolului şi gazelor
Supermajors sau Companiile Energetice Naţionale? Competiţia pentru viitorul ţiţeiului şi al gazelor naturale. De Vasile Iuga

+

supliment editorial

România, ca donator internaţional

Ce asistenţă internaţională pentru dezvoltare poate oferi statul român.


După aderarea la Uniunea Europeană, România a devenit membră a celui mai important colectiv de donatori de asistenţă de dezvoltare din lume. Ca urmare, a făcut deja o serie de paşi proprii în acest sens, dar mai are mulţi până acolo unde îi permite potenţialul – notabil, un potenţial dobândit prin traversarea unei mari porţiuni din deşertul propriu. Instituţii publice, organizaţii non-guvernamentale şi experţi din ţara noastră pot explica acum şi unor ţări mai suferinde cum să-şi umanizeze sistemele de asistenţă a copiilor abandonaţi sau cum să pună în practică politici anti-corupţie. Plus multe altele, după cum veţi vedea în paginile următoare – iar dosarul se încheie cu câteva idei pentru îmbunătăţirea strategiei de asistenţă internaţională a României. Dăruind, poţi dobândi – prestigiu internaţional, influenţă externă, chiar oportunităţi economice.

Dosar realizat de Centrul GlobalFocus. La realizarea dosarului au participat: Maria Antică, Simona Catană, Simona Adela Mătieş, Bogdan Mureşan, Oana Popescu, Rufin Zamfir.

Supliment editorial finanţat de Ministerul Afacerilor Externe din bugetul de Asistenţă Oficială pentru Dezvoltare, cu sprijinul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).


*

Dosarul global

O lume în explozie

100 de Gânditori Globali care au marcat anul 2014 – o selecţie FP


Când îi va fi scrisă istoria, 2014 va fi amintit ca un an în care indivizi remarcabili au distrus lumea aşa cum o cunoaştem – în bine sau în rău. În timp ce unii au lăsat în urmă ruine oribile, alţii au arătat că un viitor mai bun cere dărâmarea fundaţiilor şi ridicarea a ceva cu totul nou.

Agitatorii # Decidenţii # Provocatorii # Ecologiştii # Inovatorii # Avocaţii # Cronicarii # Vindecătorii # Artiştii # Mogulii

*

Cu alte cuvinte

Dezvoltarea acţiunii De Ruth Franklin

Editorial

Prostirea deştepţilor – şi a Washingtonului De David Rothkopf
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite