Articol BBC: Cum Buck McKeon a devenit „regele dronelor”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statele Unite estimează că în următorii cinci ani în spaţiul aerian civil vor opera aproximativ 10 000 de aparate de zbor fără pilot utilizate atât în scopuri civile, cât şi comerciale
Statele Unite estimează că în următorii cinci ani în spaţiul aerian civil vor opera aproximativ 10 000 de aparate de zbor fără pilot utilizate atât în scopuri civile, cât şi comerciale

„Un congressman american a contribuit la crearea industriei de drone, iar acum culege beneficiile”, scrie BBC News

Portalul britanic de ştiri a publicat o investigaţie jurnalistică amplă despre industria americană de fabricare a dronelor, în cadrul căreia încearcă să identifice numele oficialilor şi a grupurilor de lobby care stau în spatele acestei afaceri. Mai mult decât atât, jurnaliştii britanici se întreabă care va fi viitorul acestei industrii în contextul trecerii de la utilizarea dronelor în scopuri militare, la domeniul civil sau comercial.

„Anul trecut o dronă a survolat deasupra statului Dakota de Nord, realizând câteva poze ale unui laborator clandestin pentru fabricarea drogurilor. Jurnalul de bord al dronei a fost realizat în iulie ca răspuns la procesul intentat de către organizaţia Electronic Frontier Foundation, care luptă pentru drepturile şi libertăţile civile ale omului.

Acest jurnal a adus lumină asupra modului de utilizare a dronelor, prezentând detalii care, până acum, erau puţin cunoscute. Conţinutul jurnalului de bord şi al altor documente au provocat furori, iar reprezentanţii pentru protecţia drepturilor omului au contestat utilizarea pe scară largă a dronelor”, scrie bbc.co.uk.

Utilizarea dronelor în scopuri civile a devenit astăzi o tendinţă globală („global trend”). De exemplu, în iunie autorităţile britanice din Irlanda de Nord au utilizat drone pentru protecţia demnitarilor participanţi la summitul G8. La fel, dronele au fost folosite şi în Germania pentru a-i identifica pe grafferii din depourile trenurilor. Multe state, inclusiv China şi Israel produc drone. Cu toate acestea, Statele Unite rămân producătorul numărul unu al dronelor la nivel global, promovând utilizarea acestora pe scară largă atât în scopuri militare, cât şi civile.

Interesul SUA pentru drone trece dincolo de liniile politice, mai ales că atât democraţii cât şi republicanii doresc să investească în UAV-uri (Unmanned Aerial Vehicles).

Noua administraţie de la Casa Albă s-a dovedit a fi mult mai agresivă decât precedentele. Potrivit New America Foundation, în 2009 forţele armate americane au operat aproximativ 360 de atacuri cu drone împotriva comandanţilor al-Qaeda. Acest număr este de şase ori mai mare decât cel autorizat de preşedintele George W. Bush pe parcursul celor două mandate.

Utilizarea pe scară largă a dronelor se datorează, pe de-o parte inovaţiei tehnologice, ceea ce a făcut ca atacurile să fie mult mai eficiente; iar pe de altă parte campaniei de „atacuri ţintite” iniţiate de administraţia Obama împotriva al-Qaeda şi altor militanţi islamişti. Din păcate, aceste măsuri devin mai nepopulare în rândul pakistanezilor, dearece au început să apară mai des ştiri de genul „la începutul acestei săptămâni un atac cu drone s-a soldat cu moartea a şase pakistanezi”. Secretarul de Stat american, John Kerry a declarat că va pune capăt acestor atacuri deoarece „am reuşit să eliminăm cea mai mare ameninţare”.

Cu toate acestea, mai puţin cunoscut este faptul că dronele sunt utilizate de SUA, Marea Britanie şi UE pentru supraveghearea propriului spaţiu aerian.

Conform unor rapoarte, dronele folosite în Pakistan, precum şi cele trimise din Afganistan operează în prezent în spaţiul aerian al SUA. Aceste drone sunt oferite Agenţiei Federale a Vămilor, departamentelor de poliţie şi altor oficii guvernamentale.

Istoria transformării dronelor într-o nişă în aplicarea legii americane, îşi are originea la Washington DC. Iar în spatele acestei industrii stă un singur om: Howard „Buck” McKeon.

McKeon, un republican din California, este preşedintele Comitetului Forţelor Armate (U.S. House Committee on Armed Services) şi co-preşedinte al unui grup legislativ (Congressional Unmanned Systems Caucus) care sprijină industria producătoare de drone. Conform unui articol al ziarului Hearst şi a unui raport realizat de Center for Responsive Politics, McKeon ar fi primit cele mai multe „donaţii pentru suportul campaniei de sprijinire a industriei dronelor” – 833 650 USD din partea a zeci de mebri ai Congressional Unmanned Systems Caucus. Congressmanul McKeon este tiparul oficialului american capabil să muncească în cadrul sistemului pentru lanţul industrial al producătorilor de drone Boeing, Northrop, Grumman şi Lockheed, fără a încălca normele etice.

Grupurile de lobby promovează producătorii de drone şi contractorii care oferă donaţii financiare membrilor Congresului, care, la rândul lor, adoptă legislaţia necesară pentru dezvoltarea industriei. McKeon şi grupul său de pe Capitol Hill sunt cei mai înverşunaţi suporteri ai utilizării pe scară largă a acestor vehicole aeriene. „Domnilor, nu aveţi un avocat mai bun decât membrii acestei comisii”, a declarat McKeon în timpul unei audieri cu privire la bugetul federal. Gordon Adams, fostul şef al Oficiului de Management şi Buget în timpul administraţiei Clinton, declara că dronele vor rămâne o „prioritate” pentru Pentagon.

Iată evoluţia producţiei americane a dronelor relatată de BBC News:

1996: un prototip al dronei Predator survolează deasupra Balcanilor în scopuri de supraveghere;

2002: dronele sunt utilizate pentru urmărirea lui Osama bin Laden;

2005: oficialităţile americane au început utilizarea dronelor Predator pentru monitorizarea frontierelor SUA;

2009: Universitatea din Dakota de Nord a produs primele UAV-uri;

2012: noua legislaţie a permis utilizarea dronelor în spaţiul aerian civil;

2013: Administraţia Federală a Aviaţiei din SUA (FAA) emite licenţe pentru drone, deschizând calea utilizării acestor aparate în scopuri comerciale. Teal Group Corporation estimează că, în următorul deceniu, nivelul investiţiilor în industria producătoare de drone vor ajunge la 89,1 miliarde USD, comparativ cu anul 2000, când aceste investiţii ajungeau la 284 milioane USD.

Momentan dronele survolează în jurul Washingtonului, semn că în curând acestea vor face parte din peisajul obişnuit al SUA.

„Cererea de UAV-uri este practic nelimitată” consideră McKeon.

Pe baza reglementărilor aşteptate, FAA estimează că în următorii cinci ani vor fi aproximativ 10.000 de aparate de zbor fără pilot comerciale active, se arată într-un raport publicat de FAA şi preluat de BBC News.

Patrularea dronelor deasupra localităţilor americane i-a neliniştit pe unii congressmani. Virginia a fost primul stat care a interzis utilizarea dronelor. Idaho şi Florida i-au urmat exemplul. Iar Tennnese şi Montana au adoptat chiar o legislaţie anti-drone. Oficialii americani sunt neliniştiţi de faptul că dronele pot fi utilizate pentru spionaj, mai ales că acestea au capacitatea de a colecta „destul de multă informaţie”, potrivit Brookings. De asemenea, dronele pot eşua în timpul zborului. Sunt cazuri când acestea sunt supuse şi atacurilor cibernetice.

Matt Waite, fondatorul Drone Lab Jurnalism de la Universitatea din Nebraska-Lincoln, consideră că dronele pot aduce mai multe beneficii decât pericole. La începutul acestui an, dronele au fost folosite de către agenţii FBI pentru supravegherea unui bărbat de 65 ani, Jimmy Lee Dykes, care a luat ostatic un copil. Dronele pot fi utilizate atât de oamenii de ştiiţă pentru studierea faunei, cât şi jurnalişti, pentru a descrie amploarea inundaţiilor sau a dezastrelor naturale.

Potrivit site-ului OpenSecrets.org, doar în perioada 2001-2012 marii producători de drone, precum Northrop Grumman, AeroVironment şi Techsystems Alliant au cheltuit mai mult de 500 miliarde USD pentru lobby.

Şi realizatorii de filme au folosit dronele în timpul filmărilor James Bond Skyfall şi Smurfs 2. Recent aceştia au dat startul unei campanii de advocacy pentru utilizarea dronelor în scopuri comerciale.

În februarie 2012 McKeon împreună cu alţi membri ai Congressional Unmanned Systems Caucus au venit cu iniţiativa legislativă Federal Aviation Administration (FAA) Modernization Act, care reglementează utilizarea dronelor în scopuri civile începând cu 2015. Această iniţiativă vine în întâmpinarea jurnaliştilor, regizorilor de film, oamenilor de ştiinţă care au nevoie de drone.

Aşadar, McKeon este unda dintre figurile care stau în spatele industriei producătoare de drone, iar banii i sunt oferiţi anume pentru a o susţine. Având sprijinul industriaşilor, acesta a devenit o persoană influentă la Washington, obţinând astfel mult mai uşor finanţarea fabricării de drone, conchide autoarea investigaţiei jurnalistice Tara McKelvey.

Ţîbrigan Nicolae – absolvent al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Bucureşti, expert Fundaţia Universitară a Mării Negre (FUMN).


 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite