Vladimir Putin a discutat telefonic cu François Hollande şi Christine Lagarde pe tema Greciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său francez François Hollande au purtat luni seara o conversaţie telefonică despre referendumul care a avut loc duminică în Grecia şi evoluţia zonei euro, a anunţat Serviciul de presă al Kremlinului.  Tot luni seara, liderul rus a mai avut convorbiri telefonice cu premierul grec Alexis Tsipras şi cu directorul general al FMI, Christine Lagarde.

A avut loc o conversaţie telefonică între preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, şi preşedintele Franţei, François Hollande. Au fost discutate rezultatele referendumului care a avut loc în Grecia, inclusiv din punct de vedere al evoluţiei ulterioare a zonei euro“, se arată într-un comunicat al Kremlinului, citat de Mediafax.

Luni, Vladimir Putin a mai avut convorbiri telefonice cu premierul grec Alexis Tsipras şi cu directorul general al FMI, Christine Lagarde.

Putin şi Tsipras au discutat de asemenea despre rezultatul referendumului de duminică din Grecia, precum şi despre „o serie de probleme privind continuarea dezvoltării cooperării ruso-greceşti“.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Putin şi Lagarde au discutat pe marginea cooperării dintre Rusia şi FMI în contextul referendumului din Grecia şi au convenit să caute o soluţie potrivită pentru soluţionarea datoriei greceşti.

Putin şi Lagarde au discutat pe marginea „cooperării între Rusia şi Fondul Monetar Internaţional în contextul referendumului care a avut loc cu o zi mai înainte (duminică) în Grecia“, a anunţat el.

Ei au convenit să continue „căutarea unei soluţii potrivite pentru soluţionarea datoriei greceşti, care să ţină cont de interesele tuturor părţilor“, a declarat pentru presă Dmitri Peskov.

Cetăţenii greci au votat în proporţie de 61% împotriva măsurilor propuse de creditorii internaţionali, 38,99% pronunţându-se în favoarea acestora.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plată. Actuala situaţie nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria ţării. În 2012, economia Greciei a fost în incapacitate de plăţi tehnică, restructurând o datorie suverană de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvată de creditorii europeni. Acum, Grecia riscă să nu poată plăti deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar şansele unei intervenţii europene sunt minime, notează Mediafax.

Marţi are loc un summit extraordinar la Bruxelles pe tema Grexitului

„Uşa este deschisă negocierilor, dar nu a mai rămas timp şi situaţia este urgentă, şi pentru Grecia şi pentru Europa“, a declarat François Hollande, la o conferinţă ţinută împreună cu Angela Merkel.

Summitul de urgenţă începe la ora 18.00 (19.00, ora României) şi în cadrul lui se va decide dacă Grecia rămâne sau iese din zona euro, potrivit Reuters.

Dacă băncile greceşti rămân fără bani şi ţara este nevoită să-şi tipărească propria monedă, Grecia ar fi primul stat care să iasă din zona euro, încă de la înfiinţarea ei în 1999, dând naştere unui precedent şi ridicând îndoieli mari cu privire la viabilitatea pe termen lung a unei unităţi monetare europene incomplete, conchide Reuters.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite