VIDEO Separatiştii catalani mărşăluiesc „pentru istorie“, cu trei săptămâni înainte de referendumul de autodeterminare
0
Separatiştii catalani deflează masiv luni, la Barcelona, cu ocazia sărbătorii lor „naţionale“, cu trei săptămâni înaintea referendumului pentru autoderminare interzis de către instituţiile spaniole şi care a aruncat ţara într-o gravă criză politică, relatează AFP.
Pentru separatişti, această „Diada" (sărbătoare a Cataloniei, n. red.) ar putea să fie ultima înaintea independenţei, pe care Guvernul separatist condus de Carles Puigdemont intenţionează să o proclame în 48 de ore după o eventuală victorie a taberei „da“ în referendumul pe care l-a convocat la 1 octombrie.
„Istoria ne-a convocat şi este o mare onoare dar şi o mare responsabilitate“, a declarat duminică Jordi Turull, un purtător de cuvânt al Guvernului catalan.
O miză importantă a separatiştilor catalani este de a demonstra că pot încă să-şi mobilizeze trupele, după ce participarea la Diada a scăzut anul trecut.
Principala asociaţie organizatoare, influenta Adunare Naţională Catalană (ANC), a anunţat ieri că a închiriat peste 1.800 de autocare pentru această zi, iar aproximativ 400.000 de persoane s-au înscris pentru a participa la eveniment.
Manfestanţii s-au adunat pe bulevardele Aragon şi Paseo de Gracia pentru a forma o cruce.
Referirea la cruce, pe care separatiştii o doresc marcată în dreptul „da“ pe buletinul de vot, la 1 octombrie, este un „simbol al tuturor oportunităţilor noului stat republică pe care-l aşteptăm“, a explicat ANC pe site-ul său.
La Madrid, această cruce ar putea să reprezinte mai degrabă interdicţia categorică a referendumului de către justiţie şi refuzul la fel de clar al Guvernului lui Mariano Rajoy de a permite organizarea lui.
„ÎI VOM RESPINGE“
Separatiştii intenţionează totodată să facă din această "Diada" prima lor demonstraţie de forţă în stradă, înaintea referendumului, a cărui campanie oficială începe vineri, pe 15 septembrie, notează AFP.
Un lanţ uman de la un capăt la altul al regunii, defilări multiple în cinci oraşe sau o maree de oameni pe străzile Barcelonei, indiferent sub ce formă, această adunare a mobilizat începând din 2012 între o jumătate de milion şi 1,8 milioane de persoane în funcţie de ani şi de numărare.
Într-o atmosferă de ascensiune puternică a separatismului, catalanii comemorează cu această ocazie căderea Barcelonei, pe 11 septembrie 1714 - la sfârşitul Războiului pentru succesiunea Spaniei câştigat de pretendentul Bourbon, pe care o consideră ca dată a sfârşitului autonomiei lor.
„Luni îi vom respinge paşnic şi democratic, ca întotdeauna, iar pe 1 octombrie îi vom respinge la urne“, a declarat Carles Puigdemont.
„Urnele unesc, ele nu despart“, a adăugat el, răspunzându-le astfel celor care-l acuză că dezbină societatea.
DISENSIUNI
Acesta este un mod de a le răspunde autorităţilor spaniole, care au început deja să acţioneze în scopul de a împiedica organizarea referendumului.
Însă Carles Puigdemont a dat asigurări că a „pregătit totul“ în vederea votului, fără să ofere alte precizări, în contextul în care continuă să existe îndoieli cu privire la capacitatea Guvernului său de a organiza un scrutin credibil.
Vicepreşedinta ANC Natalia Esteve a ameninţat că va convoca noi marşuri, în funcţie de acţiunile justiţiei spaniole şi Executivului de la Madrid.