VIDEO O bloggeriţă acuză YouTube că a încercat să o influenţeze în alegerea întrebărilor pentru un interviu cu Juncker

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO wort.lu
FOTO wort.lu

O bloggeriţă din Franţa care l-a intervievat joi online pe preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a plâns că un angajat al YouTube a exercitat presiuni asupra ei pentru a o determina să-i pună întrebări „mai uşoare“ preşedintelui Executivului comunitar, fapt pe care platforma video îl contestă, deşi bloggeriţa a publicat o înregistrare în sprijinul afirmaţiilor sale, transmite luni AFP.

Franţuzoaica Letiţia Nadji are un canal pe YouTube şi un blog pe teme de sănătate şi mediu, cu circa 60.000 de abonaţi. După ce i s-a oferit oportunitatea de a se număra printre cei trei cetăţeni europeni selectaţi să-i adreseze întrebări lui Juncker în interviul organizat în comun de YouTube şi postul Euronews, ea a cerut părerea abonaţilor blogului şi a decis să răspundă favorabil acestei invitaţii.

Dar în întrebările pe care le-a pregătit pentru interviu ea a insistat pe politica fiscală a statului Luxemburg, o referire la scandalul LuxLeaks, ce a dezvăluit sistemul de evaziune fiscală în favoarea multinaţionalelor organizat în această ţară pe vremea când Juncker era premier.

Aceste întrebări par să nu fi fost agreate de Youtube şi, după cum se observă în imaginile filmate cu camera ascunsă şi postate de bloggeriţă pe Facebook, un angajat al acestei platforme video a încercat să o convingă să nu abordeze acel subiect în interviu, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Este deja o întrebare foarte dificilă pentru dl. Juncker, tu vorbeşti despre lobby-ul societăţilor. Nu cred că vrei să ai neînţelegeri cu Comisia Europeană şi cu Youtube, iar toată lumea are încredere în tine. În fine, doar dacă nu intenţionezi să stai mult pe YouTube“, i-a spus respectivul angajat.

Această înregistrare, în care bloggeriţa acuză YouTube că a „ameninţat-o pentru a fi pe placul preşedintelui Comisiei Europene“, a fost postată pe Facebook duminică şi are deocamdată peste două milioane de vizualizări.

Însă discuţia cu angajatul YouTube nu a împiedicat-o să-i adreseze lui Juncker respectivele întrebări. După acest episod, spre marea ei surpriză, bloggeriţa a primit din partea YouTube o ofertă să fie timp de un an ambasadoare a acestei platforme video, dar ea a refuzat, invocând faptul că nu doreşte să fie manipulată.

Youtube respinge acuzaţiile, dar recunoaşte că i-a cerut să fie „respectuoasă“

YouTube a respins orice acuzaţii privind cenzura, dar a recunoscut că i-a cerut bloggeriţei să fie „respectuoasă“ în timpul interviului.

„Letiţia a dorit să pună întrebări dificile (...) şi, înaintea interviului, ne-a cerut sfaturi despre modalitatea de a le formula. Colegul nostru a încurajat-o să privilegieze respectul confruntării şi, aşa cum arată înregistrarea interviului, ea a avut oportunitatea de a pune toate întrebările pe care le-a pregătit“, afirmă un purtător de cuvânt al YouTube (filială a societăţii Google), care şi-a exprimat totodată regretul pentru „o frază nefericită“.

La rândul ei, Comisia Europeană a dat asigurări că nu a fost informată în prealabil despre vreo întrebare din acel interviu şi că nici nu a cerut platformei YouTube să exercite presiuni asupra bloggeriţei.

„În cei 25 de ani de viaţă publică, preşedintele (Juncker) a răspuns întrebărilor jurnaliştilor cei mai experimentaţi şi nu are absolut deloc nevoie şi nici nu a cerut ca cineva să tempereze întrebările pentru el“, a declarat luni un purtător de cuvânt al Executivului comunitar.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite