Vânzări dubiose, după model rusesc în Bulgaria: Guvernul Borisov în centrul unui scandal energetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Boiko Borisov trebuie să gestioneze un nou scandal în care s-a văzut atras şi ministrul Energiei, Temenujka Petkova. Aceasta şi-a dat demisia după vânzarea considerată controversată a  uneia din cele trei regionale energetice ale Bulgariei, cu cifră de afaceri de aproape 1 miliard euro, unei mici companii bulgare.

Premierul bulgar Boiko Borissov a cerut Băncii Centrale şi serviciilor secrete să cerceteze achiziţionarea activelor din Bulgaria ale grupului ceh CEZ de către o firmă locală puţin cunoscută, dezminţind implicarea sau sprijinirea tranzacţiei, transmite Reuters.

Într-un discurs emoţionant rostit în Parlament, Boiko Borissov a afirmat că nici el şi nici Guvernul "nu au participat, din culise, la această tranzacţie".

"Nu numai că nu am participat, nu am influenţat în nici un fel tranzacţia", le-a declarat jurnaliştilor premierul bulgar.

Borissov a afirmat că a primit documente confidenţiale privind tranzacţia de la omologul său ceh, Andrej Babis, care arată implicarea unor firme offshore ruso-georgiene, precum şi a unor bănci din Rusia şi Bulgaria.

Premierul a explicat că Bulgaria nu dispune de un mecanism pentru oprirea unei tranzacţii dintre două entităţi private, dar s-a angajat să folosească toate resursele statului pentru a oferi transparenţă în privinţa afacerii şi a cerut instituţiilor de stat să intervină.

Opoziţia a cerut oprirea tranzacţiei şi un nou proces de vânzare.

Tranzacţia a provocat îngrijorarea clasei politice bulgare deoarece active energetice strategice ajung în mâinile unei firme puţin cunoscute.

Vânzarea celor şapte companii (CEZ Bulgaria, CEZ Elektro Bulgaria, CEZ Razpredelenie, CEZ Trade Bulgaria, CEZ ICT Bulgaria, Free Energy Project Orešec şi Bara Group) pune punct unei istorii de 14 ani a CEZ în Bulgaria, ţară unde grupul ceh a fost implicat în ultimii ani în mai multe conflicte cu Guvernul şi organismele de reglementare. Anterior, la finele lunii octombrie 2017, CEZ a anunţat că a găsit un cumpărător pentru centrala electrică de la Varna, care a fost vândută separat.

Grupul CEZ este controlat de statul ceh, care deţine aproximativ 70% din acţiuni. Grupul CEZ este prezent şi pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA.

Premierul bulgar Boiko Borisov a cerut şi verificarea de către instituţiile abilitate - Comisia Energetică şi de Reglementare  (EWRC) şi Comisia de Supraveghere Financiară (FSC) a vânzării uneia din cele trei regionale energetice (CEZ) cu cifra de afaceri de aproape 1 miliard euro unei mici companii bulgare (afaceri de aproximativ 45 000 de euro, datorii la fisc...) 

La cele 320 de milioane trebuie adăugate alte 116 – pe care compania cehă le-a împrumutat de la BERD. Există şi un plan de investiţii evaluat la peste 100 de milioane de euro ce trebuie îndeplinit de noul proprietar al regionalei.

Cumpărătorul – bulgăroaica Ghinka Vărbakova, afirmă că va împrumuta cea mai mare parte din cele peste 430 de milioane de euro de la o mare bancă europeană. Experţi financiari însă consideră că nici-o bancă serioasă nu va oferi bani unei mici companii îndatorate care pe deasupră nu are potenţial şi experienţă în domeniul energetic.

Scandalul a luat amploare după ce a apărut numele noului proprietar - o femeie pe nume Ginka Vărbakova. Nimeni nu ştia cine este femeia aceasta şi oamenii au început să facă speculaţii, dacă nu cumva compania ei este pur şi simplu o acoperire pentru o companie deţinută de cei aflaţi la putere. Povestea a devenit mai interesantă atunci când ministrul energiei - Temenujka Petkova şi-a depus demisia după ce s-a aflat că era prietenă de 20 de ani cu proprietara "Intercom" . 

Oficialul a motivat că nu doreşte să provoace suspiciuni cu privire la faptul că societatea este sau nu protejată de guvern în vreun fel. 

Premierul Borisov a declarat că nu vede nimic suspect în afacere, adaugând că statul bulgar nu poate interveni în astfel de cazuri. El însă a sfătuit-o pe ministrul energeticii Temenujka Petkova să demisioneze după ce aceasta a recunoscut că este prietenă de 20 de ani cu Vărbakova.

Compania ceha „Energo Pro”, care s-a numărat printre candidaţii pentru achiziţia regionalei CEZ, s-a plâns că procedura a fost netransparentă şi a avertizat că o va contesta în justiţia europeană, notează europa liberă. Miliardarul ceh Iaromir Tesar a spus: „De 20 de ani lucrez în Europa de est şi nu am văzut aşa ceva”.

Surse din ziarul praghez Lidove Noviny au declarat că jumătate din bani au venit din companii off-shore legate de capitaluri ruseşti.

Există speculaţii despre rolul jucat de primii miniştri Borisov şi Babiş care s-au întălnit la Sofia cu o lună în urmă.

Vănzările dubioase, după model rusesc, nu sunt ceva nou în Bulgaria. În 2011 un tânăr în vârstă de 26 de ani a cumpărat contra 155 de milioane de euro combinatul siderurgic din Sofia nimeni nu a crezut că acesta este cumpărătorul real. Situaţia s-a repetat cu câteva ziare centrale, cu televiziunea BiT, clubul diplomatic din Sofia, holdingul „Bulgartabak” şi alte active de milioane. 

În toate aceste cazuri drept cumpărători au apărut persoane necunoscute, în spatele cărora se aflau oligarhi cunoscuţi. În cazul staţiunii montane Bansko, de pildă, proprietar pe hârtie este un şomer din Cipru. Până la urmă premierul Borisov a recunoscut că cel real este bancherul Ţeko Minev, proprietarul băncii PIB. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite