UPDATE Unde este Viktor Ianukovici? Fostul preşedinte, vizat de o anchetă pentru „omor în masă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nimeni nu ştie unde se află preşedintele demis al Ucrainei, Viktor Ianukovici. FOTO Reuters
Nimeni nu ştie unde se află preşedintele demis al Ucrainei, Viktor Ianukovici. FOTO Reuters

A trecut mai bine de-o zi de când preşedintele Viktor Ianukovici a părăsit Kievul. În afară de o scurtă apariţie televizată de la Harvok, prin care a transmis că este liderul legitim al ţării şi că nu are nicio intenţie să demisioneze, Ianukovici nu a mai făcut nicio declaraţie, iar nimeni nu ştie unde se află acum preşedintele de la al cărui refuz de a semna un acord de asociere cu UE au izbuncnit protestele Euromaidan, în urmă cu trei luni.

UPDATE 10.40 Ministrul interimar ucrainean de Interne Arsen Avakov a anunţat luni o anchetă pentru "omor în masă" împotriva fostului preşedinte Viktor Ianukovici, transmite AFP.


UPDATE 7.18 Ministrul interimar ucrainean de Interne Arsen Avakov a dezminţit, în noaptea de duminică spre luni, informaţii potrivit cărora fostul preşedinte Viktor Ianukovici a fost arestat în Crimeea, potrivit presei ucrainene, relatează postul Russia Today în pagina electronică.

Anterior, presa ucraineană a anunţat că Ianukovici a fost arestat în Crimeea.

UPDATE 18.40 Aproximativ 2.000 de persoane s-au reunit duminică pentru a denunţa „fasciştii aflaţi la putere la Kiev", la apelul unor mişcări proruse, la Sevastopol, în Crimeea (sud), unde se află Flota rusă la Marea Neagră, relatează AFP.

„Fasciştii au preluat puterea la Kiev!", proclama un vorbitor, la portavoce, la bordul unei maşini care străbătea oraşul, a constatat un jurnalist AFP.

Aproximativ 2.000 de persoane manifestau în piaţa centrală, la apelul partidului politic Blocul Rusesc şi unor asociaţii proruse. Unii agitau steagul Rusiei şi Flotei ruse la Marea Neagră.


Live streaming video by Ustream

„Noua putere vrea să-i priveze pe ruşi de drepturi şi cetăţenie", avertizau organizatorii, referindu-se la ucraineni rusofoni.

Sevastopolul se află în Crimeea, o peninsulă în sudul Ucrainei care a aparţinut, în cadrul Uniunii Sovietice, Rusiei, după care a fost cedată Ucrainei, în 1954. Oraşul continuă să găzduiască Flota rusă la Marea Neagră.

Crimeea este o „republică autonomă", ale cărei autorităţi locale au sugerat, la începutul lui februarie, amendarea Constituţiei locale astfel încât să prevadă că Rusia este „garanta" acestei autonomii în faţa restului Ucrainei, relansând îngrijorări cu privire la tendinţe separatiste.


UPDATE 16.10 Iulia Timoşenko a declarat că nu este interesată de funcţia de premier al Ucrainei, într-un mesaj publicat pe site-ul partidului duminică, la o zi după ce a fost eliberată din închisoare, relatează AFP.

„Vă cer să nu luaţi în considerare candidatura mea pentru postul de premier", a scris Iulia Timoşenko. 


UPDATE 15.15 - Iulia Timoşenko se va întâlni „foarte curând" cu cancelarul german Angela Merkel, cu care a purtat o conversaţie telefonică, a anunţat duminică partidul opozantei ucrainene, relatează AFP.

„Ele au convenit să se întâlnească foarte curând", a anunţat partidul Batkivşcina (Patrie), la o zi după eliberarea lui Timoşenko.

„O discuţie telefonică a avut loc astăzi între Iulia Timoşenko şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel. În timpul discuţiei, Merkel a felicitat-o pe Timoşenko pentru eliberare şi şi-a exprimat încrederea că revenirea ei în marea politică va deveni unul dintre factorii cei mai importanţi în stabilizarea situaţiei din Ucraina, menţinerea unităţii ţării şi revenirea Ucrainei pe calea reformelor“, se spune într-un comunicat.

Potrivit RIA Novosti, Merkel a asigurat-o pe Timoşenko de hotărârea Germaniei de a sprijini prin toate mijloacele aceste acţiuni.


UPDATE 14.55 Parlamentul Ucrainei a abrogat duminică legea „cu privire la limbile cu statut regional“, cu 232 de voturi, informează ITAR-TASS.

Legea „cu privire la bazele politicii de stat în domeniul limbilor“ a intrat în vigoare la 10 august 2012. În conformitate cu documentul, limbile minorităţilor au primit statutul de limbă regională în zonele unde este considerată „limbă maternă“ de cel puţin 10% din populaţie. Potrivit guvernului ucrainean, limba rusă a obţinut atunci statutul de limbă regională în 13 din cele 27 de regiuni ale Ucrainei.

De la intrarea în vigoare a respectivei legi, inclusiv limba română a devenit „limbă regională“ în mai multe localităţi din Ucraina, în special în regiunea Cernăuţi.


UPDATE 14.10  Fostul preşedinte Viktor Ianukovici a fost criticat extrem de dur, duminică, de către partidul său, care l-a declarat „responsabil de evenimentele tragice" din Ucraina şi care i-a condamnat „trădarea", într-un comunicat, relatează AFP.


UPDATE 13.50  Oficiali de rang înalt din cadrul Serviciului ucrainean de Securitate (SBU), atât de la cartierul general, cât şi de la nivelul filialelor regionale, au dezertat fără să-şi delege atribuţiile, au fost informaţi duminică parlamentarii ucraineni, relatează Russia Today în ediţia electronică.

„SBU nu are comandant, nu are adjuncţi de comandanţi. Şefii şi adjuncţii lor au dezertat şi şi-au închis telefoanele", a declarat Valentin Nalivaicenko, care asigură legătura cu Securitatea.

De asemenea, Agenţia „nu are comunicaţii, nu are conducere, nu are planuri pentru apărarea depozitelor nucleare, Centralei Hidroelectrică de pe Nipru, nu are nimic", a subliniat el.

Nalivaicenko l-a îndemnat pe preşedintele Parlamentului să „prezinte candidaturi în vederea încredinţării securităţii" Ucrainei.

El a îndemnat totodată la numirea unui nou procuror general şi şef al serviciilor speciale de protecţie.


UPDATE 13.05 Preşedintele Parlamentului ucrainean Oleksandr Turcinov va prelua interimar funcţia de preşedinte al ţării în locul lui Viktor Ianukovici, destituit sâmbătă, potrivit unei rezoluţii adoptate duminică de către deputaţi, relatează AFP.

Constituţia ucraineană prevede ca preşedintele Parlamentului să asume funcţia de şef de stat în cazul vacanţei postului. Alegeri prezidenţiale anticipate au fost stabilite pe 25 mai.

Preşedintele Parlamentului le-a dat deputaţilor termen până marţi să formeze o nouă majoritate şi un Guvern de unitate naţională, într-o şedinţă în Legislativ.

„Cer deputaţilor să lanseze imediat procesul de constituire a unei noi majorităţi parlamentare şi de formare a unui guvern de unitate naţională. Acest lucru este necesar să aibă loc până marţi", a declarat preşedintele Parlamentului Oleksandr Turcinov.

Fostul premier Iulia Timoşenko, eliberată sâmbătă din închisoare, adjunctul ei în cadrul partidului Batkivşcina Arseni Iaţeniuk şi politicianul miliardar Petr Poroşenko sunt posibili candidaţi la funcţia de premier.


Viktor Ianukovici ar fi încercat să iasă din Ucraina la bordul unui avion căruia nu i s-a permis însă să decoleze de la Doneţk, potrivit informaţiilor furnizate Autoritatea Vamală de Stat a Ucrainei. 

Doneţk, un oraş industrial din estul Ucrainei, reprezintă un bastion al puterii lui Ianukovici, locuitorii de aici fiind în mod tradiţional pro-ruşi. Avionul nu avea documentele necesare pentru a i se permite să plece, a declarat Oleh Slobodyan, purtător de cuvânt al organizaţiei vamale, pentru Associated Press. 

Nimeni nu a putut specifica însă care era destinaţia finală a aparatului de zbor. Preşedintele a plecat apoi cu o maşină de la aeroport. 

„Tot ceea ce se întâmplă astăzi este, în cea mai mare măsură, vandalism şi banditism şi o lovitură de stat. Voi face totul pentru a-mi proteja ţara de scindare, pentru a opri vărsarea de sânge”, a transmis Ianukovici de la Harkov, oraş estic aflat în apropiere de graniţa cu Rusia.

De atunci însă nu s-a mai auzit nimic de preşedintele demis de parlament, iar purtătorul său de cuvând a declarat duminică dimineaţă că nu ştie unde se află Ianukovici. 

Între timp, mii de ucraineni au luat cu asalt reşedinţa opulentă a lui Ianukovici de la marginea Kievului, după ce protestatarii au preluat controlul asupra acesteia. 

CITEŞTE MAI MULT

Toate ştirile despre protestele din Ucraina pot fi găsite aici

Filmul evenimentelor de joi, cea mai sângeroasă zi a protestelor din Ucraina: aproximativ 100 de morţi

CRONOLOGIE Protestele din Ucraina: cum s-au intensificat violenţele atât de rapid

Războiul rece dintre Est şi Vest a aprins Ucraina

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite