INFOGRAFIE Uniunea Europeană lansează un proces de blocare a sancţiunilor SUA împotriva Iranului
0Comisia Europeană va lansa vineri procesul de activare a unei legi care ar trebui să permită companiilor europene să nu respecte sancţiunile SUA împotriva Iranului, a declarat preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.
Vorbind după o întâlnire a liderilor UE la Sofia, şeful executivului european, Jean-Claude Juncker, a anunţat măsuri care vor permite companiilor ale de pe bătrânul continent să eludeze sancţiunile SUA împuse Iranului .
„Avem datoria de a proteja întreprinderile europene, trebuie să acţionăm şi de aceea lansăm procesul de activare a “ statutului de blocare“ din 1996. Vom face mâine la ora 10:30 ", a spus el.
"De asemenea, am decis să permitem Băncii Europene de Investiţii să faciliteze investiţiile companiilor europene în Iran. Comisia însăşi va continua să coopereze cu Iranul ", a adăugat Juncker la o conferinţă de presă după o întâlnire cu liderii UE.
Uniunea Europeană intenţionează să înlocuiască dolarul cu euro în plăţile pentru petrolul din Iran, a comunicat agenţiei RIA Novosti o sursă din mediul diplomatic de la Bruxelles.
Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini, a anunţat că Franţa, Germania şi Marea Britanie au convenit cu Iran asupra elaborării unui program de susţinere şi consolidare a relaţiilor economice reciproce, drept răspuns la denunţarea de către SUA a acordului nuclear semnat cu Teheranul.
În primul rând, e vorba de continuarea livrărilor de petrol, gaz şi produse petroliere, tranzacţii bancare eficiente, continuarea contactelor cu Iranul în domeniul transportului aerian, maritim şi terestru, oferirea creditelor pentru export.
Liderii celor 28 de state din Uniunea Europeană au convenit miercuri seara la Sofia asupra unei abordări unitare pentru menţinerea acordului nuclear iranian, după decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage Statele Unite din cadrul acestuia, a indicat o sursă europeană citată de AFP.
Şefii de state şi de guverne europene au agreat că vor continua să susţină acordul "atât timp cât Iranul îl va respecta" şi că vor începe munca pentru protejarea companiilor europene afectate de decizia americană, a explicat această sursă pentru AFP.
Conform acesteia, în paralel, liderii europeni au asigurat că vor răspunde îngrijorărilor americane asupra rolului regional al Iranului în Orientul Mijlociu şi asupra programului său de rachete balistice.
Mari companii europene au anunţat că se retrag din Iran
Deja, câteva mari companii europene au anunţat că se vor retrage din Iran din cauza reluării sancţiunilor americane, ca urmare a ieşirii Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul din 2015, între acestea şi gigantul francez Total. Decizia Total, prima companie europeană care a reluat afacerile cu Iranul după încheierea acelui acord, aruncă un con de umbră asupra eforturilor liderilor UE, care tocmai au declarat la summit-ul lor de miercuri, la Sofia, că vor să salveze acordul iranian şi au promis să apere interesele firmelor europene.
Cu toate acestea, Total a spus că va renunţa, până în noiembrie, la un proiect valorând miliarde de euro de dezvoltare a unui zăcământ de gaze iranian, dacă nu este exclusă din sancţiunile americane reînnoite.
Ruşii au de câştigat
Şeful statului francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin au discutat, marţi, la telefon şi au confrimat angajamentul ţărilor lor de a implementa acest acord.
Moscova consideră că este posibil să se discute despre evoluţia viitoare a acordului nuclear cu Iranul fără participarea SUA, a anunţat adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, citat de RIA Novosti.
Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Sergei Ryabkov, a declarat miercuri că Rusia susţine o propunere a Uniunii Europene de a se organiza o întâlnire pentru discuţii privind acordul nuclear cu Iranul, săptămâna viitoare la Viena, conform agenţiei Interfax, scrie Reuters.
Companiile ruseşti vor beneficia în mare parte de plecarea anunţată a companiilor europene din Iran din cauza sancţiunilor legate de retragerea SUA din acordul nuclear din Iran. Un alt efect pozitiv pentru economia rusă îl constituie creşterea preţurilor la petrol, care a atins cel mai înalt nivel începând cu 2014.