UE denunţă poziţia Rusiei şi anunţă că acordul cu Ucraina este în continuare pe masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de ucraineni au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de decizia autorităţilor de la Kiev de a suspenda semnarea acordului de ascociere cu UE, la Vilnius FOTO Reuters
Mii de ucraineni au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de decizia autorităţilor de la Kiev de a suspenda semnarea acordului de ascociere cu UE, la Vilnius FOTO Reuters

Uniunea Europeană (UE) a denunţat luni poziţia Rusiei cu privire la semnarea unui acord de asociere Ucraina-UE şi a afirmat că oferta europeană de apropiere este "în continuare pe masă", relatează AFP.


"Ucrainei îi revine să decidă în mod liber ce tip de angajament vrea cu Uniunea Europeană", au afirmat într-un comunicat comun preşedinţii Consiliului European Herman Van Rompuy şi Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso, adăugând că "dezaprobă puternic poziţia şi acţiunile Rusiei în aceast privinţă".

Autorităţile ucrainene au anunţat joi abandonarea pregătirii acordului de asociere care urma să fie semnat cu UE la sfârşitul săptămânii în cadrul Summitului Parteneriatului Estic, la Vilnius.

"Oferta de a semna un acord de asociere şi pentru o zonă de liber-schimb fără precedent este în continuare pe masă", oferă asigurări cei doi.

"Acest lucru necesită voinţă politică din partea liderilor ucraineni, o acţiune hotărâtă şi progrese tangibile în privinţa condiţiilor puse" de europeni, inclusiv soluţionarea cazului opozantei încarcerate Iulia Timoşenko, devenită un simbol al justiţiei politizate.

UE se declară "pregătită să fie mai deschisă şi să ofere mai multă susţinere celor care vor să se angajeze pe calea reformelor şi modernizării".

Evocând "presiuni externe asupra Ucrainei", cei doi lideri europeni apreciază că "condiţiile pe termen scurt nu ar trebui să oculteze beneficiile pe termen lung pe care le-ar putea aduce acest parteneriat".

Rusia, destinaţia unui sfert dintre exporturile ucrainene, a exercitat timp de mai multe luni presiuni asupra Ucrainei, pentru ca aceasta să-şi abandoneze proiectul de acord de asociere cu UE şi să adere la uniunea vamală pe care Moscova a creat-o împreună cu foste republici sovietice.

"Relaţii mai puternice cu UE nu au loc în detrimentul relaţiilor între partenerii noştri din Est şi alţi vecini de-ai lor, ca Rusia", afirmă Van Rompuy şi Barroso, adăugând că UE este "în continuare dispusă să clarifice, împreună cu Rusia, impactul pozitiv reciproc al unei intensificări a comerţului şi schimburilor cu vecinii noştri, respectând totodată suveranitatea şi independenţa partenerilor noştri din Est".

UE "nu intenţionează să oblige Ucraina sau vreun alt partener să aleagă Uniunea Europeană sau vreo altă entitate regională", afirmă ei. Cei doi subliniază, la o zi după manifestaţii importante ale opoziţiei proeuropene, că "cetăţenii ucraineni au arătat din nou, în ultimele zile, că înţeleg şi acceptă întru totul natura istorică a asocierii cu Europa".

Acordurile de asociere şi liber-schimb sunt "oportunităţi de a-i însoţi pe vecinii noştri către democraţii moderne, prospere şi fondate pe statul de drept", pledează ei.
 

citeşte şi:

A doua zi de proteste masive la Kiev: manifestanţii s-au adunat în faţa Guvernului

Protestele din capitala Ucrainei s-au reluat luni, încă din prima parte a zilei, iar poliţiştii au fost nevoiţi să intervină în forţă. Manifestanţii proeuropeni au încercat să blocheze sediul Guvernului de la Kiev, însă grupurile au fost îndepărtate cu ajutorul gazelor lacrimogene.

Ucrainenii vor spre vest, politicienii spre Est

Mii de ucraineni proeuropeni s-au adunat, ieri, în centrul Kievului la o mare manifestaţie a opoziţiei, pentru a-şi exprima protestul faţă de schimbarea poziţiei Guvernului, care a decis, joi, să nu semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

INTERVIU Nicu Popescu, cercetător la Consiliul European pentru Relaţii Externe: „Vilnius este mai degrabă un simbol”

Eu sunt mai degrabă europesimist. Proiectul european este din păcate tot mai mult îndreptat spre interesele pieţelor de capital şi tot mai puţin spre interesele cetăţenilor, iar faimosul stat social european e în plin asediu sub conducerea unei clase de tehnocraţi tot mai rupte de cetăţeni şi tot mai aproape de bancheri şi firmele de lobby.

În schimbul refuzului de a semna Acordul de Asociere cu UE, Ucraina va primi de la Rusia o asistenţă de 20 de miliarde de dolari şi gaze mai ieftine

Decizia Ucrainei de suspendare a lucrărilor la acordul de asociere cu UE s-a datorat unor promisiuni din partea Rusiei de a oferi susţinere financiară şi gaze mai ieftine, a declarat deputatul Arseni Iaţeniuk, un lider al opoziţiei ucrainene.

Vladimir Putin: UE este cea care ameninţă şi şantajează Ucraina, nu Rusia

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat vineri că europenii sunt cei care folosesc „ameninţările şi şantajul”, ca răspuns la acuzaţiile potrivit cărora Rusia a exercitat presiuni pentru ca Ucraina să abandoneze acordul cu UE, relatează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite