UE adoptă o nouă legislaţie în cazul pandemiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capacitatea UE de a face faţă unor ameninţări transfrontaliere serioase la adresa sănătăţii cum ar fi coronavirusul, epidemia cu Ecoli din 2011 sau gripa H1N1 din 2009 va fi întărită de legislaţia votată de Parlamentul European.

Capacitatea UE de a face faţă unor ameninţări transfrontaliere serioase la adresa sănătăţii cum ar fi coronavirusul, epidemia cu Ecoli din 2011 sau gripa H1N1 din 2009 va fi întărită de legislaţia votată de Parlamentul European.

Legislativul UE s-a bazat pe experienţele unor crize anterioare cum ar fi epidemia cu virusul Escherichia coli în 2011 şi gripa H1N1 în 2009, precum şi dificultăţile întâmpinate în cursul norului vulcanic în 2010. Aranjamentele existente în UE vor fi întărite pentru a îmbunătăţi coordonarea şi a reduce timpii de răspuns.

„Este, fără îndoială, cea mai mare reuşită în această decizie", a spus raportorul Gilles Pargneaux. „Accesul la vaccinuri va fi mai echitabil pentru că vor fi disponibile la preţuri mai echitabile. Este un progres binevenit, mai ales în statele membre mai mici care nu îşi puteau permite preţurile exorbitante care au fost vehiculate în cursul recentelor pandemii", a adăugat el.

Acordul negociat cu Consiliul a fost adoptat cu 678 voturi pentru, 21 împotrivă şi 4 abţineri. Eurodeputaţii au introdus şi o schemă care să permită statelor membre ale UE să cumpere medicamente în comun şi astfel mai ieftin. Mai mult, accesul la vaccinuri ar fi mai echitabil. În cursul epidemiei de gripă H1N1 din 2009, statele membre au fost în competiţie pentru a procura vaccinurile disponibile în cantităţi limitate.

NOUTATE: Stare de urgenţă de sănătate publică la nivelul UE

Textul legislativ introduce posibilitatea declarării unei „stări de urgenţă de sănătate publică" la nivel european pentru a accelera autorizarea medicamentelor necesare pentru a combate criza. Legislaţia actuală cere ca UE să aştepte declararea unei stări de urgenţă internaţionale de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pe toate continentele.

Unele dintre epidemiile recente au fost de natură virală, cu rădăcini de origine aviară sau porcină, de aceea textul cere interoperabilitatea pregătirii şi planificării răspunsului din sectorul sănătăţii umane şi, respectiv, din cel al sănătăţii veterinare.

În premieră, noua lege subliniază nevoia de transparenţă a sistemului. Atunci când sunt consultaţi, experţii trebuie să declare orice interes, direct sau indirect, care ar putea fi considerat ca având un efect asupra independenţei lor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite