Ucraina. Patriarhul Filaret, urmaşul lui Petru Moghilă, are COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filaret, pariarhul unei din cele trei biserici  ortodoxe din Ucraina
Filaret, pariarhul unei din cele trei biserici  ortodoxe din Ucraina

Filaret, patriarhul Bisericii Kievului, ce se consideră urmaşul mitropolitului Petru Moghilă, a fost internat de urgenţă după ce s-a îmbolnăvit de Covid-19. Filaret, în vârstă de 91 de ani, spusese că pandemia de coronavirus este o pedeapsă divină pentru căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

Patriarhul Filaret, în vârstă de 91 de ani, care conduce Biserica Ortodoxă Ucraineană - Patriarhia de la Kiev, s-a îmbolnăvit de COVID-19 şi a fost internat în spital, a confirmat biserica într-un comunicat distribuit pe site-ul său şi pe Facebook. 

Într-o declaraţie transmisă marţi, reprezentanţii bisericii au spus că sănătatea liderului lor este „stabilă”, potrivit NBC NEWS. „Vă rugăm să continuaţi să vă rugaţi pentru Preasfinţia Sa Patriarhul Filaret, pentru ca Domnul Atotputernic să-l vindece pe Patriarh”, se mai spune în declaraţie.

Filaret a făcut şi alte declaraţii controversate despre pandemia de coronavirus, care a ucis aproape 3.000 de persoane şi a infectat peste 140.000 în Ucraina. Într-un interviu din martie la un post tv ucrainean, el ar fi numit criza „pedeapsa lui Dumnezeu pentru păcatele oamenilor”.

„În primul rând, mă refer la căsătoria între persoane de acelaşi sex. Aceasta este cauza coronavirusului”, a spus Filaret. În urma afirmaţiilor controversate ale lui Filaret, grupul ucrainean pentru drepturi LGBTQ „Insight” i-a intentat un proces în luna aprilie. „Trebuie să le arătăm oamenilor că astfel de declaraţii venite din partea liderilor bisericii din Ucraina nu-şi mai au locul”, a declarat atunci liderul Insight, Olena Şevcenko.

Prin acest proces i se solicită liderului bisericii ucrainene să prezinte scuze publice pentru afirmaţiile făcute.

În Ucraina funcţionează trei biserici ortodoxe: cea supusă Moscovei, cea autocefală şi cea a Patriarhatului de Kiev, creată acum un sfert de secol, imediat după independenţă, şi condusă din 1995 de patriarhul Filaret. Aceştia au fost consideraţi schismatici, ei folosesc doar limba ucraineană în timpul slujbei şi se consideră urmaşii mitropolitului Petru Moghilă, cărturarul de origine moldvenească a cărui familie a dat o serie de domnitori în Moldova şi Valahia. Din decembrie 2018, Biserica Kievului a lui Filaret s-a unit cu cea ucraineană autocefală, recunoscută de Patriarhul de Constantinopol Bartolomeu, dar nerecunoscută de Biserica Ortodoxă rusă rusă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite