Ucraina: Măsuri de securitate sporite după ce SBU a arestat o grupare ce pregătea atentate în regiunile Kiev, Odessa şi Dnepropetrovsk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul ucrainean de Securitate a reţinut membrii unei grupări care pregăteau atentate teroriste în regiunile Kiev, Odessa şi Dnepropetrovsk, cu scopul de a „destabiliza situaţia în regiune în ajunul alegerilor“ legislative din 26 octombrie,


Potrivit purtătorului de cuvânt al SBU, Elena Ghitlianskaia, au fost reţinuţi patru bărbaţi care făceau parte din organizaţia "extremistă" Kulikovo Pole.

Ea a precizat că unul dintre suspecţi a efectuat la sfârşitul lui august o vizită la Moscova, unde a primit ordinul de a crea în Odessa o grupare criminală care ar avea scopul de a organiza proteste împotriva autorităţilor de la Kiev.

"Acest suspect, numit „Talibanul“, primea prin intermediul unui complice din Transnistria instrucţiuni referitoare la întâlnirile sale cu un ofiţer din cadrul serviciilor secrete ruse, în oraşul Belgorod. În cadrul acestor întâlniri, „Talibanul“ şi ofiţerul rus au convenit, de asemenea, asupra organizării unei tabere de antrenament în Crimeea", a afirmat Ghitlianskaia.

În cursul unor percheziţii efectuate la domiciliile suspecţilor au fost confiscate "arme, bombe artizanale, hărţi topografice şi cărţi din domeniul apărării", a adăugat ea.

De asemenea, SBU a anunţat că serviciul de contraspionaj din Ucraina a "dejucat" atacuri teroriste care vizau oficiali ucraineni de rang înalt şi aveau scopul de a împiedica organziarea alegerilor legislative în ţară, relatează agenţia Ukrinform.

Poliţia de frontieră din Ucraina a reţinut un grup de naţionalişti din Polonia, care intenţiona să meargă în Donbas, pentru a lupta de partea teroriştilor din autoproclamata “Republică Populară Doneţk”, scrie presa ucraineană.

Liderul organizaţiei naţionaliste “Falanga”, Bartosz Becker, a confirmat informaţia, menţionând într-un mesaj postat pe site-ul organizaţiei că activiştii săi au fost reţinuţi la frontiera ucraineano-poloneză. În plus, autorităţile ucrainene le-au aplicat polonezilor în paşapoarte ştampile care prevăd o interdicţie de intrare în Ucraina pe o perioadă de trei ani.

Pe de altă parte, Ucraina a prezentat în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa un plan cuprinzător, care prevede închiderea frontierei cu Federaţia Rusă. Anunţul a fost făcut pe Twitter directorul politic de pe lângă Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev, Oleksi Makeev.

Potrivit oficialului, toate ţările OSCE au susţinut acest plan al părţii ucrainene. Pe data de 3 septembrie 2014, guvernul de la Kiev a prezentat un plan de acţiuni privind securizarea frontierei ucraineano-ruse, care prevede, printre altele, lansarea proiectului "Zidul", ce presupune construirea unui zid fortificat la graniţa cu Rusia.

Pentru această iniţiativă, Kievul a alocat deja 100 de milioane de grivne, iar prima etapă a proiectului a fost finalizată. De asemenea, pentru a asigura siguranţa publică, Ucraina a oprit temporar circulaţia prin 16 din cele 65 de puncte de control existente la graniţa ucraineano-rusă.

 Un candidat la alegerile legislative, Vladimir Borisenko, a fost grav rănit, în noaptea de luni spre marţi, în urma unei tentative de asasinare, a anunţat consilierul ministrului ucrainean de Interne, Anton Gheraşenko, citat de agenţia Ukrinform.

"Persoane necunoscute au tras focuri de armă şi au aruncat dispozitive explozive în direcţia lui Borisenko, când acesta a ieşit în curtea casei", în oraşul Borispol (regiunea Kievului), a declarat Gheraşenko.

"Candidatul a scăpat cu viaţă datorită faptului că purta o vestă antiglonţ, după ce în ultima perioadă a primit ameninţări cu moartea la telefon şi a găsit un cap de porc în curte", a adăugat oficialul ucrainean.

Potrivit consilierului, Borisenko a fost spitalizat, însă viaţa sa este în afara oricărui pericol.

Comitetul de investigaţie de la Kiev a deschis o anchetă penală pentru tentativă de asasinare, a anunţat Gheraşenko.

Reprezentantul preşedintelui ucrainean Sviatoslav Ţegolko a declarat că Petro Poroşenko a dat ordin Serviciului de Securitate SBU să investigheze acest caz în termen de 24 de ore.

Alegerile parlamentare anticipate care urmează să aibă loc în Ucraina pe data de 26 octombrie vor fi monitorizate de 2.321 de observatori străini – anunţă Comisia Electorală Centrală de la Kiev. Potrivit sursei menţionate, cei peste două mii de observatori sunt reprezentanţi din 21 de state şi 20 de organizaţii internaţionale.

Ucraina va organiza noi alegeri parlamentare la 26 octombrie, după dizolvarea actualului parlament de către preşedintele Petro Poroşenko. În luna august, când a anunţat că dizolvă Rada Supemă, preşedintele a precizat că alegerile parlamentare anticipate fac parte din planul său de pace, fiind şi una dintre promisiunile sale din campania pentru alegerile prezidenţiale care au avut loc în luna mai.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite