UPDATE Ucraina se desparte de Crimeea. Kievul pregăteşte un plan de evacuare a militarilor ucraineni din peninsulă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de la Kiev au anunţat, miercuri seară, că pregătesc un plan de evacuare a militarilor ucraineni, precum şi a familiilor acestora din Crimeea, în contextul anexării peninsulei de către Rusia, informează BBC.

„Pregătim un plan prin care militarii şi familiile lor să părăsească rapid Crimeea şi să ajungă în Ucraina. Trebuie să îi transferăm repede şi eficient în Ucraina continentală”, a declarat Andrei Parubi, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Naţională şi Apărare.

Oficialul de la Kiev a mai spus că Ucraina are în acest moment nevoie de suportul ONU pentru a proclama Crimeea o zonă demilitarizată, cu scopul de a forţa o retragere a trupelor ruseşti din peninsula, precum şi o relocare a forţelor militare ucrainene în Ucraina continentală.

În legătură cu aceste planuri de retragere, ministrul interimar de Externe al Ucrainei, Andrii Deshchitsia, a declarat pentru sursa citată că nimeni nu va fi obligat să plece dacă nu doreşte acest lucru. Totuşi, ucrainenii au precizat că sunt dispuşi să ofere asistenţă financiară pentru circa 25.000 de soldaţi ucraineni şi familiile lor dacă vor să plece din Crimeea.

„Situaţia este în acest moment imprevizibilă şi foarte greu de controlat, de aceea există un pericol şi pentru civili”, a spus ministrul interimar de Externe al Ucrainei.

Anunţul autorităţilor din Ucraina vine după două zile pline de tensiuni în peninsula Crimeea, acolo unde militanţii proruşi ocupă rând pe rând unităţile militare.

Comandantul marinei ucrainene din Crimeea a fost eliberat

 Comandantul marinei ucrainene, Serghii Gaiduk, deţinut miercuri de forţele proruse în Crimeea, a fost eliberat în cursul nopţii, a anunţat preşedinţia ucraineană citată de Interfax Ucraina, relatează AFP.

"Toţi ceilalţi ostatici civili deţinuţi de militarii ruşi şi reprezentanţii noilor autorităţi autoproclamate" ale Crimeei au fost eliberaţi în cursul nopţii, precizează un comunicat al preşedinţiei.
 

Miercuri, circa 200 de militanţi proruşi au ocupat Comandamentul Forţelor Navale ucrainene din Sevastopol, obligând personalul şi ofiţerii să părăseasca instituţia. La scrut timp a putut fi observat şi un drapel al Rusiei înălţat pe clădirea ucraineană. În cadrul acestei intervenţii, şeful marinei ucrainene, contraamiralul Serghii Gaiduk, a fost reţinut de forţele proruse.

Tot miercuri, Federaţia Rusă a anexat în mod oficial Crimeea, după ce a fost semnat un acord între liderii peninsulei şi preşedintele rus, Vladimir Putin, pe baza referendumului din 16 martie.

Acţiunea de anexare a Crimeii a fost caracterizată de Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, drept „cea mai gravă” ameninţare la adresa stabilităţii Europei de la sfârşitul Războiului Rece şi până acum.

În contextul tensiunilor tot mai mari din Crimeea, Statele Unite ale Americii au exclus posibilitatea unei intervenţii militare în Ucraina, argumentând că o asemenea măsură nu va fi în folosul niciuneia dintre părţi.

„Nu ne vom lansa într-o intervenţie militară în estul Europei. Ucrainenii recunosc şi ei că înfruntarea Rusiei cu mijloace militare nu ar fi adecvată. Vom mobiliza resursele noastre diplomatice pentru a asigura o coaliţie internaţională solidă, care va transmite un mesaj clar. Puterea nu conferă în mod automat drepturi. Vom continua să sporim presiunile asupra Rusiei”, a declarat recent preşedintele american Barack Obama.


Citeşte şi:

După anexarea Crimeei de către Rusia, Ucraina rămâne şi fără flota la Marea Neagră

Aproximativ 200 de membri ai miliţiilor proruse au ocupat miercuri dimineaţa sediul marinei ucrainene din Sevastopol, în Crimeea, fără să se tragă însă vreun foc de armă, a declarat un purtător de cuvânt al marinei ucrainene, Serghii Bogdanov, citat de AFP. Kievul ar putea rămâne fără navele aparţinând flotei ucrainene la Marea Negră.

Anders Fogh Rasmussen: Anexarea Crimeei, „cea mai gravă ameninţare” de după Războiul Rece

Anexarea Crimeei de către Rusia reprezintă "cea mai gravă" ameninţare la adresa stabilităţii Europei de la sfârşitul Războiului Rece până acum, afirmă Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, citat de AFP.

Barack Obama: „Statele Unite nu vor lansa o intervenţie militară în Ucraina”

Preşedintele american Barack Obama a declarat miercuri seară că Statele Unite nu vor desfăşura o intervenţie militară în Ucraina, pe fondul crizei din Crimeea, însă a anunţat că va depune toate eforturile pentru a mobiliza toate resursele diplomatice internaţionale în vederea detensionării conflictului, relatează Mediafax.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite