Tony Blair: Criza din Irak, o consecinţă a lipsei de acţiune în cazul Siriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul premier laburist Tony Blair. FOTO: Reuters
Fostul premier laburist Tony Blair. FOTO: Reuters

Criza cu care se confruntă Irakul în urma ofensivei insurgenţilor sunniţi sunt un „rezultat previzibil şi malign” al lipsei de acţiune al puterilor occidentale în Siria, susţine fostul premier al Marii Britanii Tony Blair.

Ideea că actuala criză este un rezultat a ceea ce s-a întâmplat în 2003 şi răsturnarea lui Saddam Hussein i se pare „ciudată”. „Trebuie să lăsăm de o parte ideea că noi am cauzat acest lucru. Nu, noi nu am făcut-o” a menţionat fostul lider de la Londra pe site-ul său oficial într-un scurt text.

Blair a mărturisit că este conştient faptul că opinia publică este ostilă unei posibile intervenţii în zone de conflict în urma acţiunilor din Afganistan (2001) şi Irak (2003) însă a precizat că: „Acolo unde extremiştii se luptă (n.r. – pentru a prelua puterea), aceştia trebuie să fie contracaraţi cu forţă”.

Fostul premier de la Londra consideră că Barack Obama „are dreptate să pună toate opţiunile pe masă în ceea ce priveşte Irakul, inclusiv atacuri militare asupra extremiştilor” şi a recunoscut faptul că oricare ar fi alegerile „toate sunt urâte”.

Administraţia de la Washington a decis să nu trimită trupe în Irak, însă alte „opţiuni” au fost luate în calcul, conform declaraţiei de vineri a preşedintelui american, Barack Obama.

În decurs de câteva ore de la această declaraţie, Statele Unite au trimis portavionul George H.W. Bush în Golful Persic pentru a fi disponibil în cazul în care preşedintele american decide efectuarea de raiduri aeriene în Irak, afirmă surse oficiale americane citate de CNN.  

Potrivit lui Riad Kahwaji, director la Institute for Near East and Gulf Military Analysis, un număr cuprins între cel puţin 10.000 şi 15.000 de insurgenţi islamişti se află în nordul Irakului.
Având baza în vestul Irakului, SIIL, care a fost respinsă de Al-Qaida, s-a infiltrat în Siria, unde controlează sectoare importante din provincia Deir Ezzor, din nord-estul ţării. În prezent, luptă cu alte grupări rebele din Siria.

Siria, la rândul ei, este o ţară în care de trei ani are loc un război civil, în urma căruia sute de mii de persoane au murit, iar milioane de persoane au ales să plece din zonele de conflict. În august 2013, un atac în care au fost folosite arme chimice a dus la pierderea a sute de vieţi omeneşti. Marea Britanie s-a opus în august la un atac aerian asupra regimului de la Damasc pentru a determina conducerea siriană să nu mai folosească arme chimice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite