Surprinderea strategică - etapa întâi la Kiev, cea secundă în Crimeea
0Cutia Pandorei a fost deschisă în Ucraina. Şi cine mai credea că reţeaua subterană a răsăritenilor a fost anesteziată - nu aveam motiv să scriu că a fost anihilată - s-a convins luni, 10 martie, la Târgu Mureş, cât de repede poate fi activată şi scoasă în stradă o brigadă de manifestanţi calificaţi în aruncarea cu pietre, după modelul - să avem pardon, dar asta este realitatea - manifestanţilor din Kiev, în forţele de ordine. Simplă coincidenţă.
Moca.
Acesta este cuvântul de ordine al structurilor de intelligence care mângâie pe creştet arhierei de presă, anonimi, insignifianţi şi pasageri cârmaci ai unor platforme publicistice în care vulgaritatea este prima condiţie a succesului la publicul şi aşa băgat în seamă doar în preajma alegerilor, cu pâine, sare, ulei, zahăr, bere, mici şi oarece bancnote de la BNR, în rest gâdilat cu circoteci de se miră şi mitropoliţii de drept, la ce grad de plăceri naive au ajuns cei disperaţi de lipsa oricărei speranţe de mai bine, măcar pentru ziua de mâine.
Moca însemnând că unii paraşutaţi prin media nu doar electronică au impresia că fac un favor cuiva dacă îi cer opinia, recompensa fiind - vezi Doamne! - vizibilitatea publică.
Ultima sintagmă fiind iluzia celor care mai cred că un simplu ghiocel anunţă o mai caldă primăvară.
Caldă va fi, dar în Crimeea acum, iar în curând în toată Ucraina, din raţiuni complexe, comparabile cu pietricelele vizibile din celebrul mozaic protejat în muzeul de la Constanţa. Nici azi nefiind ştiut numărul real al pietricelelor ascunse muritorului de rând.
Ei bine, tocmai pentru a devoala cât mai multe din necunoscutele situaţiei de criză din Crimeea, unul dintre cei mai energici şefi ai apărării - sintagmă tipică în NATO -, respectiv şefii Statului Major General al Armatei României a răspuns invitaţiei la un dialog aparte, pe care îl puteţi urmări în videoclipul de mai jos.
Elementul comun al celor care au abordat subiectul ocupaţiei încă paşnice a peninsulei Crimeea fiind mentalitatea euroatlantică, în care obiectivele de atins sunt în faţa frontului, iar în spatele acestuia se află, cum afirma distinsul invitat, istoricii şi procurorii. Vizionare plăcută.
******************************************************************
NOTA BENE:
Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei mi-a trimis, prin e-mail, ca urmare a reflectării obiective a evoluţiei evenimentelor din ţara vecină, primul număr al noului newsletter privind ocupaţia rusă din Ucraina, sugestiv intitulat UCRAINA SUB ATAC.
Evenimente din 12-13 martie
Adjunctului secretarului general al ONU, Ivan Simonovic, i-a fost interzisă vizitarea peninsulei Crimeea, de către administraţia de ocupaţie. “Situaţia dificilă din teren” a fost motivul.
Ţările G7 îndeamnă Rusia să “înceteze toate eforturile pentru a schimba statutul Crimeeii contrar dreptului ucrainean şi cu încălcarea dreptului internaţional “şi” să pună capăt imediat acţiunilor de susţinere a unui referendum pe teritoriul Crimeeii.”
Premierul ucrainean Iatseniuk s-a întâlnit cu Obama şi Kerry. I s-a promis sprijinirea completă a Ucrainei. Sancţiuni vor fi impuse Rusiei.
Liderul tătarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev s-a întâlnit la Moscova cu preşedintele Putin. Djemilev a declarat, în mod deschis, opunerea sa la acţiunile Rusiei.
Putin a indicat faptul că “Proclamarea independenţei Ucrainei nu a fost chiar legală”.
Panica se răspândeşte în supermarket-urile din Crimeea. Oamenii se aprovizionează pentru caz de război şi izolare.
OSCE a găsit “dovezi suficiente că sunt trupe ruseşti”.