Summit UE la Bruxelles: Rusia este considerată „o provocare strategică esenţială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ue rusia

La summit-ul liderilor Uniunii Europene ce se desfăşoară astăzi şi mâine la Bruxelles, va fi discutat un document de politică externă în care Rusia este considerată „o provocare strategică esenţială”. Potrivit documentului, UE nu va recunoaşte anexarea ilegală a Crimeii şi nici nu vor accepta destabilizarea estului Ucrainei de către politica Moscovei.

Documentul, care va fi adoptat la acest summit a fost întocmit de serviciul de relaţii externe coordonat de Federica Mogherini. Formularea actuală este un compromis la care s-a ajuns între ţările care doresc o abodare mai dură faţă de Rusia – mai cu seama Polonia şi Lituania – şi tările sudice care pledează pentru o normalizare a relaţiilor cu Moscova. 

Astfel Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a folosit formularea „problema strategică” atunci când a descris rolul Rusiei în politica Uniunii Europene, în timp ce ţările sudice vorbesc despre un „partener strategic”, aşa cum era definita relaţia cu Moscova înainte de 2014 şi de anexarea Crimeii ca şi de implicarea Rusiei în razboiul din estul Ucrainei.

Documentul de 32 de pagini, pe care l-a văzut corespondentul Europei Libere la Bruxelles precizează că „Uniunea Europeana nu va recunoaşte anexarea ilegala a Crimeii şi nici nu va accepta destabilizarea estului Ucrainei de catre politica Moscovei”.

Luni seară, şeful diplomaţiei de la Vilnius a declarat că Lituania se teme că după Brexit Europa se va arăta mai puţin fermă faţă de Moscova şi doreşte ca Uniunea Europeană şi Marea Britanie să îşi păstreze pe cât posibil relaţiile.

 "Ne-ar plăcea să salvăm ce încă nu a fost distrus, ce este posibil de salvat", a declarat presei Linas Linkevicius.

Chiar dacă în prezent trebuie "clarificate" relaţiile dintre UE şi Londra, Lituania "nu vrea să se grăbească pentru a expulza Marea Britanie".

El şi-a exprimat temerea că, în cadrul Uniunii Europene, "vocile celor care au luat poziţii mai ferme (faţă de Rusia) vor slăbi" odată cu plecarea Londrei, considerată "un aliat strategic".

Marea Britanie este un susţinător fervent al menţinerii sancţiunilor împotriva Rusiei din cauza Ucrainei, în timp ce Franţa şi Germania se arată mai flexibile.

Ministrul lituanian a criticat această abordare "mai pragmatică şi flexibilă" care, în opinia sa, este "complet contraproductivă" şi a cerut "sancţiuni suplimentare".

Linas Linkevicius a făcut cunoscut că a avut consultări cu omologii săi din ţările baltice şi scandinavi care, la rândul lor, s-au pronunţat pentru "un proces civilizat" de definire a noilor relaţii dintre Londra şi UE. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite