SUA şi Marea Britanie, îngrijorate de intenţiile Rusiei faţă de Republica Moldova şi alte state din regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA sunt îngrijorate de intenţiile Moscovei faţă de ţări din regiune, ca Republica Moldova, Georgia, Serbia, Muntenegru sau Letonia, secretarul de Stat John Kerry afirmând că intervenţia Rusiei în Ucraina ar putea fi o nouă strategie de împărţire a Europei de Est în sfere de influenţă. La rândul său, premierul britanic David Cameron a declarat că Occidentul trebuie să împiedice Rusia să destabilizeze Republica Moldova.

Kerry consideră intervenţia Rusiei în Ucraina drept o posibilă reînnoire a vechii strategii a Moscovei de împărţire a Europei de Est în sfere de influenţă.

El a declarat marţi în faţa unei comisii a Senatului american că Rusia este angajată într-un efort masiv de propagandă pentru a domina alte ţări şi a reaprinde "un joc cu suma zero Est-Vest, care este periculos şi inutil".

Intenţiile Rusiei pentru state ca Republica Moldova, Georgia, Serbia, Muntenegru, Letonia şi ţările baltice sunt îngrijorătoare, a afirmat un senator. "Toate sunt pe linia de foc", a răspuns Kerry.

Şeful diplomaţiei americane a mai spus, citat de Reuters, că Rusia minte atunci când susţine că nu există trupe şi echipamente ruseşti în Ucraina, acolo unde separatiştii proruşi luptă împotriva trupelor guvernamentale ucrainene.

Senatorii Chris Murphy şi Dick Durbin şi-au exprimat sprijinul pentru furnizarea de armament defensiv Ucrainei cât mai curând posibil. "Ucraina este doar vârful icebergului", a subliniat Murphy.

Există preocupări că dezbaterea privind furnizarea de armament Ucrainei eclipsează "proiectul mai mare", a mai spus Murphy, referindu-se la influenţa Rusiei în regiune.

Administraţia americană a oferit antrenament şi echipament militar în valoare de 118 milioane de dolari, dar încă se mai gândeşte dacă să furnizeze armament defensiv forţelor ucrainene, a afirmat Kerry. Ucraina nu trebuie să fie un pion între SUA şi Rusia, ci "ar putea deveni poarta între Est şi Vest", a adăugat el.

Premierul britanic cere menţinerea sancţiunilor împotriva Rusiei

Premierul britanic David Cameron a declarat că Alianţa Nord-Atlantică şi UE trebuie să menţină sancţiunile impuse Rusiei pe fondul crizei din Ucraina, deoarece altfel există riscul destabilizării Republicii Moldova şi ţărilor baltice, avertizând că orice atac contra unui stat NATO va atrage o ripostă dură.

Sancţiunile economice impuse Rusiei trebuie extinse şi înăsprite dacă preşedintele rus, Vladimir Putin, nu va retrage trupele din Ucraina, a declarat David Cameron în faţa membrilor Comisiei parlamentare britanice pentru Relaţia cu Guvernul.

"Ar fi un miracol dacă Rusia va retrage forţele şi va respecta armistiţiul din Ucraina", a adăugat Cameron.

Occidentul trebuie să menţină sancţiunile impuse Rusiei, pentru a contracara acţiunile acestei ţări. "Instabilitatea la care riscăm să asistăm dacă nu vom contracara Rusia ne va afecta pe toţi pe termen lung, pentru că vom observa la noi acţiuni destabilizatoare. Ar putea fi vizată Republica Moldova şi ţările baltice", a subliniat Cameron, potrivit ziarului The Guardian.

"Am văzut deja acest tip de comportament. L-am văzut deja în Georgia, prin crearea Abhaziei şi Osetiei de Sud, l-am văzut în Transnistria, acum îl vedem în Ucraina", a explicat premierul britanic.

"Cred că preşedintele Vladimir Putin ştie foarte bine că noi vom respecta angajamentele asumate prin Articolul 5 al Cartei NATO, care stipulează că un atac împotriva unui stat membru al Alianţei este un atac asupra tuturor membrilor. Putin ştie că, dacă va ataca un stat NATO, va atrage o ripostă din partea NATO", a insistat Cameron.

Marea Britanie va trimite luna viitoare personal militar în Ucraina pentru a ajuta la pregătirea armatei ucrainene, a anunţat marţi premierul britanic David Cameron. Şeful Executivului de la Londra  a evocat ideea excluderii Rusiei din sistemul interbancar de plaţi Swift, dacă Moscova continuă să "distrugă" Ucraina.

Eliminarea din Swift ar face imposibil orice transfer de bani între băncile ruse şi restul lumii. Sistemul Societăţii pentru Telecomunicaţii Financiare Interbancare Globale Swift asigură infrastructura necesară derulării de operaţiuni interbancare zilnice în valoare de 6 miliarde de dolari. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite